Yerel Haberler
Eskişehir
Başkan Kurt Muharrem iftarında konuştu: "Birlikte yaşamanın zenginliğini yaşıyoruz"
07 Temmuz 2025 Pazartesi - 12:20 Başkan Kurt Muharrem iftarında konuştu: "Birlikte yaşamanın zenginliğini yaşıyoruz" Odunpazarı Belediyesi, Alevi yurttaşlar için kutsal olan Muharrem Ayı dolayısıyla iftar yemeği düzenledi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda gerçekleşen iftar programına, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Kamer Ali Durur, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Battal Sülük ile çok sayıda davetli katıldı. İftarda vatandaşlarla yakından ilgilenen Başkan Kurt, birlik ve dayanışma vurgusu yaptı. Alevi toplumunun inanç değerlerine saygı gösterilmesinin, toplumsal barış ve birlikte yaşam için kritik önemde olduğunu dile getiren Başkan Kurt, kültürel çeşitliliğin ve hoşgörünün altını çizdi. "Bizler farklı inanç ve kültürlere saygı göstererek birlikte yaşamanın zenginliğini yaşıyoruz," diyen Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi olarak Cemevleri’ni ibadethane olarak kabul ettiklerini hatırlatarak, "Belediye Meclisimizde aldığımız kararla Cemevleri’nin de diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan yararlanmasını sağladık. Bütün dinlere, bütün inançlara, bütün ibadethanelere aynı şekilde davranmak bizim yasal borcumuzdur. Biz bunu yerine getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Demokrasinin ancak herkesin kendini eşit yurttaş olarak hissedebildiği bir ortamda güçlenebileceğini vurgulayan Başkan Kurt, "İnanç ve ibadet özgürlüğü, eşit yurttaşlık temelinden kaynaklanmaktadır. Bu bir lütuf değil, haktır. Bu hakkı herkes için savunmak ve korumak zorundayız," dedi.
Güneş kremine yeni alternatif: Bitkisel yağlar
07 Temmuz 2025 Pazartesi - 12:19 Güneş kremine yeni alternatif: Bitkisel yağlar Eskişehirli aktar Metin Ağılönü, güneş kremine alternatif olarak bitkisel yağların tercih edilebileceğini ancak doğal olanların tercihinin önemli olduğunu söyledi. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşlar ciltlerini korumak için önlem almaya başladı. Bazı vatandaşlar güneş kremini tercih ederken diğer yandan bazıları ise güneş kreminin kimyasal yapısından tedirgin oldukları için içeriğinin doğal olması sebebi ile bitkisel yağları tercih ediyor. Tek faydası güneşten korumak olmayan yağlar aynı zamanda cildin sağlıklı şekilde bronzlaşmasına da yardımcı oluyor. Eskişehir’de uzun yıllardır aktarcılık yapan Metin Ağılönü, vatandaşların bu yaz güneş kremine alternatif olarak kullandıkları bitkisel yağıda dikkatli kullanmaları konusunda uyardı. Bitkisel yağların güneş kremine alternatif olabileceğini aktaran Ağılönü, "Bu ortamda, güneşlenecek kişilerin ya da yazın denize girecek kişilere tavsiyemiz havuç yağı olabilir, badem yağı olabilir, kakao yağı olabilir, Hindistan cevizi yağı olabilir veya susam yağı olabilir. Bunlar tamamen bitkisel yağlardır. Alacakları ürünlerin doğal ve bitkisel olmasına dikkat ederlerse daha iyi olur. Güneş kremi almak yerine bu saydığımız doğal yağları bir alternatif olarak da tercih edebilirler. Bu yağları aşırıya kaçmamak kaydıyla vücutlarına sürerek güneş koruyucu olarak ya da aynı zamanda bu yağların bazılarını da bronzlaşmaya yönelik kullanabilirler" dedi.
Çocuk Üniversitesi programları mutfak atölyesi ile devam ediyor
07 Temmuz 2025 Pazartesi - 11:46 Çocuk Üniversitesi programları mutfak atölyesi ile devam ediyor Anadolu Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Çocuk Üniversitesi), 2025 yaz döneminde çocukların gelişimini destekleyen birbirinden renkli ve yenilikçi programlarla dolu dolu bir yaz sunmaya devam ediyor. 8-13 yaş arası çocuklara yönelik olarak tasarlanan atölye programında çocuklar, kendi tatlı ve tuzlu tariflerini oluşturarak hem özgüven kazanıyor hem de mutfakla olan bağlarını güçlendiriyor. Malzemeleri hazırlayıp şekillendirme sürecinde çocukların motor becerileri, el-göz koordinasyonu ve dikkatleri gelişiyor. Ayrıca sağlıklı malzemelerle yapılan yemekler sayesinde doğru beslenme alışkanlıkları da kazanıyorlar. Günlük iki grup halinde beş gün süren bu programda çocuklar, gerçek mutfak ortamında tarif hazırlıyor, pişirme tekniklerini öğreniyor ve hijyen kurallarıyla tanışıyor. Bu yönüyle atölye, sadece bir yemek etkinliği değil; aynı zamanda bir yaşam becerisi eğitimi niteliği taşıyor. Eğlenceli ve Uygulamalı Mutfak Atölyesi, Çocuk Üniversitesi’nin disiplinler arası yaklaşımını mutfakla buluşturarak, çocuklara hem lezzetli hem de öğretici bir yaz deneyimi sunuyor. Bu keyifli atölye, küçük şeflerin becerilerini geliştirmesine imkan tanıyor. "Çocuklar evde aileleriyle de tekrar etmek istiyor" Programın yürütücüsü Öğr. Gör. Şafak Yüksel Vural atölyeyle ilgili olarak şunları söyledi: "Amacımız çocukların erken yaşta mutfakla barışmaları, üretkenliklerini artırmaları ve sağlıklı beslenmeye dair farkındalık kazanmaları. Her gün farklı bir tarif hazırlıyorlar ve mutfağı eğlenceli bir keşif alanı olarak deneyimliyorlar. Gözlemlediğimiz kadarıyla çocuklar büyük bir heyecanla öğreniyor ve tarifleri evde aileleriyle de tekrar etmek istiyor." "Mutfakta ekip çalışması yapıyorlar" "Eğlenceli ve Uygulamalı Mutfak Atölyesi" eğitmeni Öğr. Gör. Dr. Emrah Yıldız ise mutfak atölyesinin eğitsel yönünü vurgulayarak, "Bu tür etkinlikler çocukların sadece fiziksel değil; sosyal ve zihinsel gelişimleri açısından da çok kıymetli. Mutfakta ekip çalışması yapıyorlar, sırayla görev alıyorlar, malzeme ölçüyor ve planlama yapıyorlar. Tüm bu süreçler çocuğun gelişimine çok boyutlu katkılar sunuyor" ifadelerini kullandı.
Çocukların otopark görevlisi yaşlı adam ile tepki çeken oyunu
07 Temmuz 2025 Pazartesi - 10:06 Çocukların otopark görevlisi yaşlı adam ile tepki çeken oyunu Eskişehir’de bir parkta toplanan yaklaşık 6 kişilik 15 yaşlarındaki bir çocuk grubunun otopark görevlisi yaşlı adamı kışkırtarak eğlendiği anlar tepkiye neden oldu. Olay, Vişnelik Mahallesi’nde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde geçtiğimiz gün meydana geldi. Saat 19.00 sıralarında parkta bir araya gelen bir çocuk grubu, Millet Bahçesi’nin altında yer alan otopark görevlisi yaşlı adamı meşgul etmeye başladı. Sürekli bir arada gezen çocuklar, parkın içerisindeki farklı kapılardan bağırarak ve laf atarak otopark görevlisini yaklaşık 3 saat boyunca kışkırttı. Durum karşısında öfkelenen adam zaman zaman bağırarak ikazda bulunurken, çocuklar ise kahkahalar atarak görevli adamla dalga geçti. Sabrıyla sınanan adam eğer dışarıya çıksaydı başından aşağıya su dökeceklerdi Oldukça öfkelenen adam yaşadığı sinir bozucu olayın önüne geçmek için Millet Bahçesi’nin içerisindeki otopark kapılarının hepsini kilitledi. Yine de pes etmeyen çocuklar, bu defa ise otoparkın ana kapısının önüne kadar giderek adamla uğraşmaya devam etti. Hatta kendi aralarında, otopark görevlisi dışarıya kadar çıkarsa başından aşağıya su dökmeyi bile planladılar. Adamın bir noktadan sonra kendilerine kayıtsız kalması nedeniyle polisi aramış olabileceğini tahmin eden çocuklar, yakalanmamak için bölgeden uzaklaştı. Sabrıyla sınanan adam, başından geçen olayı bölgeye gelen mahalle bekçilerine anlattı. Cep telefonu kamerası ile saniye saniye kayıt altına alınan o anlar tepki çekti.