Yerel Haberler
İzmir
18 Mayıs 2026 Pazartesi - 17:08 AGM Spor Kulübü’nden taekwondoda Türkiye derecesi Aliağa Gençlik Merkezi Spor Kulübü sporcusu Merve Nisa Mızrak, Erzurum’da devam eden Okul Sporları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda 55 kilo Yıldız Bayanlar kategorisinde Türkiye ikincisi olarak önemli bir başarıya imza attı. 2026 yılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Sporları faaliyetleri kapsamında İzmir’de gerçekleştirilen seçme müsabakalarında şampiyon olan başarılı sporcu, ardından Uşak’ta düzenlenen Türkiye yarı final müsabakalarını da zirvede tamamlayarak Erzurum’daki finallere katılma hakkı elde etmişti. Erzurum’da gösterdiği üstün performansla Türkiye ikinciliğine ulaşan Merve Nisa Mızrak, hem Aliağa’nın hem de kulübünün gururu oldu. Sıradaki hedef; Avrupa Taekwondo Şampiyonası Aliağa Gençlik Merkezi Spor Kulübü taekwondo sporcuları ise şimdi gözlerini Haziran ayında Bosna Hersek’te düzenlenecek Kulüpler Avrupa Taekwondo Şampiyonası ile milli takım seçme müsabakalarına çevirdi. Sporcular, bu önemli organizasyonlar için hazırlıklarını yoğun tempoda sürdürüyor. Aliağalı Genç Sporcular Aralıksız Çalışıyor Aliağa Gençlik Merkezi Spor Kulübü ve Milli Takım Antrenörü Ziya Cönge, elde edilen başarıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Başarısından dolayı sporcumuz Merve’yi gönülden kutluyorum. Mart ayında düzenlenen Türkiye Açık Taekwondo Turnuvası’nda ortaya koyduğu başarılı performansın ardından milli takım seçmelerine davet edilmişti. Şimdi ise önümüzdeki milli takım seçme müsabakaları için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Sporcumuzun gelecekte çok daha büyük başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum. Genç sporcularımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil edebilmesi adına çalışmalarımızı büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Sporcularımıza her zaman destek veren Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’a teşekkür ediyorum."
18 Mayıs 2026 Pazartesi - 12:53 EFES 2026 Savunma Sanayi Sergisi halk günü etkinliğiyle ziyaretçilerini ağırladı EFES 2026 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında kurulan Savunma Sanayi Sergisi, düzenlenen halk günü etkinliğiyle kapılarını vatandaşlara açtı. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen savunma sanayi teknolojilerinin yer aldığı sergiyi, her yaştan vatandaşın yanı sıra çevre okullardan gelen öğrenciler ve tatbikatta görevli yabancı askerler ziyaret etti. Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen EFES 2026 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında açılan Savunma Sanayi Sergisi, halk günü etkinliğiyle ziyaretçilerine kapılarını açtı. Seferihisar ilçesinde yer alan Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’ndeki etkinlikte, vatandaşlar ve öğrenciler yerli üretim savunma teknolojilerini yakından inceleme fırsatı buldu. Dost ve müttefik ülke unsurlarının da katılımıyla yapılan tatbikatın son hazırlık çalışmalarını izlemek için alana gelen ziyaretçiler, etkinlik alanında kurulan teknoloji stantlarına büyük ilgi gösterdi. Savunma Sanayi Sergisi’ni gezen vatandaşlar, öğrenciler ve görevli yabancı askerler yerli üretim silahları detaylıca inceledi. Ziyaretçiler alanda sergilenen insansız hava araçları, roket sistemleri, robot köpekler, tanklar, hava savunma sistemleri ve kamikaze dronları yakından gördü. Modern askeri teçhizatlar hakkında stant görevlilerinden teknik bilgi alan katılımcılar, yerli savunma sanayisinin ulaştığı seviyeyi yerinde gözlemledi.
Türkiye, Avrupa patent başvurularında 16. sırada
18 Temmuz 2025 Cuma - 09:34 Türkiye, Avrupa patent başvurularında 16. sırada Avrupa Patent Ofisi (EPO) verilerine göre Türkiye, 2024 yılında yaptığı başvurularla Avrupa patent sıralamasında 39 ülke arasında 16. sıradaki yerini korudu. Türkiye’den yapılan başvurular, özellikle ilaç, medikal teknoloji, ulaşım ve enerji gibi stratejik alanlarda yoğunlaşırken, üniversiteler ve teknoloji transfer ofislerinin bu başarıdaki payı dikkat çekiyor. Bu kurumlardan biri olan Yaşar Üniversitesi, aynı zamanda PATLIB İzmir merkezi olarak, Avrupa çapında düzenlenen PATLIB 2025 Konferansı’na Türkiye’yi temsilen katılan 10 üniversiteden biri oldu. Stratejik alanlarda yoğunlaşan patent başvuruları 2015-2024 yılları arasında Türkiye’nin Avrupa Patent Ofisi’ne yaptığı başvurular; "İlaç", "Medikal Teknoloji", "Termal Süreçler", "Ulaşım" ve "Diğer Tüketici Ürünleri" gibi alanlarda yoğunluk gösterdi. 2024 yılında özellikle ilaç teknolojileri, başvuru sayısında öne çıktı. Bu durum, Türkiye’nin sağlık, enerji ve ulaşım gibi kritik sektörlerde AR-GE ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verdiğini gösteriyor. Avrupa’nın fikri mülkiyet sahnesinde Avrupa Patent Ofisi’nin Viyana’da düzenlediği PATLIB (PATent LIBrary) 2025 Konferansı, Avrupa’nın farklı ülkelerinden üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri ve sınai mülkiyet uzmanlarını bir araya getirdi. Yaşar Üniversitesi de Türkiye’den seçilen 10 üniversite arasında yer alarak etkinlikteki yerini aldı. Konferansa katılan Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Projeler ve Sınai Haklar Uzmanı Başak Kaftan, fikri mülkiyet temelli bilgi paylaşımının önemine dikkat çekti. Kaftan şunları söyledi: "Sadece akademik üretim değil, ticarileştirilebilir bilgiye dönüşüm konusunda da ciddi bir vizyonla ilerliyoruz. Avrupa’daki uzmanlarla aynı masada olmak hem ülkemiz hem de üniversitemiz adına önemli bir adımdı. Bu zamana kadar 34 patent ve faydalı model tesciline sahip olan Yaşar Üniversitesi, bu sayıyı artırarak hem ulusal hem de uluslararası alanda daha fazla toplumsal katkı sağlamayı hedefliyor, üniversite bünyesinde patent tabanlı girişim ve start-up sayısını da artırmayı amaçlıyoruz. Üniversitenin AR-GE çalışmaları, özellikle dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı teknolojilerde yoğunlaşıyor. Böylesine etkili bir etkinliği başarıyla düzenledikleri için Avrupa Patent Ofisi’ne ve Avusturya Patent Ofisi’ne teşekkür ederiz. Etkinlik süresince bizlere yol gösteren ve destek olan ulusal ofisimiz Türk Patent ve Marka Kurumu’na da içten şükranlarımızı sunarız." Türkiye’den katılanlar Avrupa Patent Ofisi Başkan Yardımcısı Christoph Ernst ve Avusturya Patent Ofisi Başkanı Stefan Harasek’in açılışını yaptığı PATLIB 2025 Konferansı’na, Türkiye’den Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, ODTÜ Teknopark, Erciyes Teknopark, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Yıldız Teknopark ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi A.Ş. katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9’uncu gününde sürüyor
17 Temmuz 2025 Perşembe - 18:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9’uncu gününde sürüyor İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler, 9’uncu gününde de belediye binası önünde eylemlerini sürdürüyor. İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ şirketlerinde işten çıkarılan işçiler, eylemlerinin 9. gününde Konak’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi Egemenlik binası önünde bir araya geldi. Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) yöneticileri ve çok sayıda sendika üyesinin de destek verdiği eylemde işçiler, sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. "Cemil Tugay, baskı ve tehditle hakkımızı alıyor" İşçiler adına açıklama yapan Belediye İş 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Atalay, "Şu anda işçi arkadaşlarımız direniyor, mücadelesine ve ekmeğine sahip çıkıyor. Burada haksız bir işçi çıkarımı var. Biz toplu sözleşmemizi bitireli 17 ay oldu. Cemil Tugay, ’Toplu sözleşmeden geri atacaksınız, yoksa ben bin kişiyi işten çıkartacağım’ diyor. Yani sendikaların diz çökmesini istiyor, ’Benim dediğim olacak’ diyor. Mevcut olan bir toplu sözleşme var ve buna mahkemeler bile karışamıyor. Mahkemeye verip durdurma kararı istediler, buna ret geldi. Yani mahkemenin bile ret kararı varken, Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor. Şu anda eylül ayında alacağımız bir enflasyon farkı var. Ayrıca işe devam primi ve teşvik primi var. Bu maddeler, idari maddelerdir. Bu maddeler 2005 yılından beri olan maddelerdir. 6 ay sonra toplu sözleşmemiz var; otururuz müzakere ederiz. Ama resmen dayatma ve tehditle bunu geri almaya çalışıyor" dedi. "Çocuğuna harçlık veremeyen emekçiler" İşten çıkartılan işçilerden Onur Cengiz, "Hep beraber, omuz omuza mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün arkadaşlarımıza, yarın hepimize. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Biz emeğimizi geri istiyoruz" diye konuştu. İşten çıkartılan bir işçinin eşi olan Alev Bozkır ise, "Eşim 14 yıldır belediye bünyesinde çalışıyordu ve hiçbir sıkıntısı yoktu, en çok çalışan elemanlardan biriydi. Bir akşam mesai saati dışında misafirlikteyken bir telefon geldi ve eşimin işten çıkartıldığı söylendi. O an başımızdan aşağı kaynar sular döküldü. Biz de hakkımızı savunmaya geldik. Kirasını ödeyemeyen, çocuğuna harçlık veremeyen emekçiler burada" açıklamasında bulundu.
İzmir’deki elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı
17 Temmuz 2025 Perşembe - 18:30 İzmir’deki elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı İzmir’de Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi. Olaydan yaralı olarak kurtulan Ersin Eren Çavga ise davaya dahil olarak, taraflardan şikayetçi oldu. İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıkların yargılanmalarına devam edildi. Duruşmaya Özge Ceren Deniz’in babası Ahmet Abi ve tutuklu sanıkların yanı sıra bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Yapılan kimlik tespitiyle celse açıldı. Mahkeme başkanı, ek bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını açıkladı. 5 kişilik bilirkişi heyetinin tuttuğu raporda, olayın gerçekleşmesinde Deniz ve Öktemay’ın herhangi bir kişisel kusuru olmadığının belirlendiği belirtildi. Raporda olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu, kaçınılmazlık unsurunun bulunmadığı değerlendirildi. Buna göre, olayın gerçekleşmesinde öngörülemeyecek ve önlenemeyecek olan herhangi bir olağanüstü doğa olayının bulunmadığı kanaatine varıldığı kaydedildi. Olaya birtakım ihmaller ve teknik kusurlar silsilesiyle Deniz ve Öktemay dışında gelişen zincirleme kusur unsurlarının sebep olduğunun tespit edildiği belirtildi. Bilirkişi raporunda, söz konusu olayın gerçekleştiği yerde iki kurumun da koruyucu ve önleyici tedbirler almadığı ifade edildi. Soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, yetkili firma Genel Müdürü Uğur Yüksel, yetkili firma Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, yetkili firma Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım ve Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper Doğan’ın da aralarında bulunduğu 13’ü tutuklu 42 kişi hakkında ’taksirle öldürme’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle TCK’nın 22/3’ün maddesi gereğince sanıklara verilecek cezanın yarı oranında artırılarak 22,5’ar yıla çıkarılması talep edildi. Bazı sanık avukatları, ek rapora itiraz ederek, raporun reddi talebinde bulundu. Talep, heyet tarafından reddedildi. Mahkeme başkanı, soruşturma kapsamında GDZ taşeron firma yetkilisi Cenan Demircan ile Erkut Bozkurt ve Mehmet Güleçyüz hakkında taksirle öldürme suçundan dava açıldığını ve açılan dosyanın da mevcut davayla birleştirildiğini belirtti. Böylece yargılanan sanık sayısı 45’e yükseldi. İzmir Valiliği’nce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, İZSU Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Daire Başkanı Barış Koç, İZSU Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge Müdürü Ömer Karabilgin ve İZSU Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge Müdürlüğü Mühendisi Ezgi Nazaroğlu hakkında soruşturma izni verildiği açıklandı. "O günden beri doğru düzgün uyuyamıyorum" Duruşmada savunma yapan müşteki Ersin Eren Çavga, "Ben o bölgede esnafım. O bölge zaten uzun süredir sorunluydu. 9 Ocak’taki arızda orası adeta yanıyordu. Gelen ekip sadece geçici bir çalışma yaptı, üstünü taşlarla kapatıp gitti. Biz o güne kadar gelen tüm ekiplere defalarca ‘Burada kaçak var’ diye uyarılarda bulunduk. Ancak bu uyarılarımız dikkate alınmadı, gerekli önlemler alınmadı. Olay günü, bir kişiyi kurtarmak için müdahale etmeye çalıştım ama ben de elektrik akımına kapılarak savruldum. Hayatımda ilk kez bir insanın elektrik çarpmasına tanık oldum. Çevredeki insanlara da zarar gelmesin diye onları uyardım, uzaklaştırdım. Ne yazık ki iki insan hayatını kaybetti, bir kişi de yaralandı. Olay dükkanımın hemen önünde yaşandı. Ben bu durumu her gün yeniden yaşıyorum. O günden beri doğru düzgün uyuyamıyorum. Uykusuzluk nedeniyle ilaç kullanmak zorunda kaldım. Psikolojik olarak çok zor durumdayım. Geçmişte defalarca şikayet etmeme rağmen, ilgili iki kurum bu tehlikeyi görmezden geldi. Elektriğin suya verildiğini nereden bilebilirdim? Vicdanım rahat çünkü ben elimden geleni yaptım. Ancak yaşanan ihmalkarlığın bedelini biz ödedik. Bu olayın sorumlularının hesap vermesini istiyorum, şikayetçiyim" dedi. Celsede söz alan sanıklar ve sanıkların avukatları olayda suçsuz olduklarını belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu. Savunmaların ardından ara karar açıklandı. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı 30 Eylül’e erteledi. Duruşmanın ardından açıklama yapan baba Ahmet Abi, "Kamu vicdanını rahatlatacak bir karar çıkacağına inanıyorum ve adalete güveniyorum" ifadelerini kullandı. Ailenin avukatı Ayşe Sarıçiçek ise, "Ek bilirkişi raporu sabah dosyaya geldi bu yüzden inceleme fırsatımız olmadı. Raporu detaylıca inceledikten sonra beyanlarımızı sunacağız. Memurlar yönünden ise valilik tarafından soruşturma izni verildi. Özge’nin tıp fakültesinde okuyan iki kardeşi de bugün davaya dahil oldular. Sonuna kadar davamızın takipçisi olacağız" dedi. 12 Temmuz 2024 tarihinde Konak ilçesi Alsancak semtinde sağanak yağışın etkili olduğu günde su birikintisine basan Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti.
Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı’nda
17 Temmuz 2025 Perşembe - 16:02 Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı’nda Ultramaraton yüzücüsü Bengisu Avcı, Ocean’s 7 serisinin en zorlu parkurlarından bir olan Kuzey Kanalı geçiş denemesine başlıyor. İzmirli yüzücü, İskoçya-İrlanda arasındaki 35 kilometrelik parkurda, 12-13 derecelik suda saatlerce kulaç atacak. Ultramaraton yüzücüsü Bengisu Avcı, Ocean’s 7’nin en zorlu parkurlarından biri olan Kuzey Kanalı geçiş denemesi için İskoçya’ya gitti. Ocean’s 7’de bugüne kadar 5 parkuru başarıyla geride bırakan Bengisu Avcı, okyanus ve atmosfer şartları izin verdiği takdirde, 18 – 23 Temmuz tarihleri arasında yaklaşık 35 kilometrelik yüzme maratonuna başlayacak. Güçlü akıntılar ve sert rüzgarlar nedeniyle geçiş, İskoçya-İrlanda arasında veya tam tersi yönde olacak ve yaklaşık 10-12 saat arası sürecek. Güçlü akıntılar ve sert rüzgarlar Bengisu Avcı, Donaghadee-Portpatrick arasındaki yüzüşünün önemli bölümünü gece yapacak. Kuzey Kanalı, İskoçya-İrlanda arasında okyanusun darboğaz yaptığı bir bölge olması nedeniyle güçlü akıntı ve gelgitlere sahne oluyor. Akıntı hızı saatte 3-4 kilometreyi bulurken, yönü de neredeyse 6 saatte bir değişiyor. Kuzey Kanalı, kuzeydoğu-güneybatı uzantılı sert rüzgarların güçlü etkilerinin hissedildiği bir kanal ve bu rüzgarlar bazen içinde buz kürecikleri de barındırabiliyor. Bengisu Avcı, Minke balinaları ve Aslan Yelesi denizanası gibi canlıların geçiş alanı olarak bilinen 12-13 derecelik suya sahip Kuzey Kanalı’nı ‘Değerler Ortağı’ AXA Türkiye’nin desteği ile yüzecek. Gelecek bizim elimizde 2017’de 22 yaşında genç bir kadın olarak başladığı Ocean’s 7 serisinde her geçişi farklı sosyal sorumluluk projelerine adadığını vurgulayan Bengisu Avcı, "Daha önce Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin akülü araba kampanyası ve Koruncuk Vakfı için yüzdüm. Geçen yıl, Birleşmiş Milletler’in 17 Küresel Amaç felsefesi içinde yer alan ‘Sudaki Yaşam’ için kulaç attım. Şimdi de AXA Türkiye ile iklim değişikliğine dikkat çekerken, ‘Gelecek Bizim Elimizde’ diyeceğiz" şeklinde konuştu. Dağcılıktaki K7’nin eşdeğeri Bengisu Avcı Ocean’s 7 serisinde bugüne kadar Manş Denizi, Catalina, Cebelitarık Cook Boğazı ve Molokai Kanalı’nı başarıyla geçti. Dünyanın en önemli meydan okumalarından biri olarak gösterilen ve dağcılıktaki K7’nin eşdeğeri sayılan Ocean’s 7’deki diğer iki parkur ise Kuzey Kanalı ve Japonya Tsugaru. Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı’ndan sonra Tsugaru hazırlıklarına başlayacak ve bunu da başarırsa Türkiye’de bu zorlu seriyi bitiren ilk sporcu ünvanını elde edecek. Bengisu’nun ilkleri ve enleri İzmirli ultramaraton yüzücüsü, bugüne kadar geçtiği her kanalda ayrı bir başarı elde etti. Molokai ve Cook’u geçen ilk Türk, Catalina’yı tamamlayan ilk Türk kadın, Manş’ı en hızlı geçen Türk kadın ve Cebelitarık’ı en hızlı geçen Türk ünvanlarının sahibi olan Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı ile birlikte yine bir ilki başaracak. Her şey yolunda giderse Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı geçişi sonunda Ocean’s 7’de altı kanal geçen ilk ve tek Türk olma mutluluğunu yaşayacak.
İzmir’de konut satışları Haziran ayında yüzde 37 arttı
17 Temmuz 2025 Perşembe - 15:18 İzmir’de konut satışları Haziran ayında yüzde 37 arttı TÜİK’in 2025 Haziran ayı konut satış istatistiklerine göre, İzmir’de konut satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37,3 artarak 4 bin 361’den 5 bin 987’ye yükseldi. Bu rakamla İzmir, Türkiye genelinde en fazla konut satışının gerçekleştiği üçüncü il oldu. Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,8 oranında artarak 107 bin 723 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 17 bin 656 ile İstanbul, 9 bin 428 ile Ankara ve 5 bin 987 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 38 ile Ardahan, 62 ile Bayburt ve 81 ile Hakkâri olarak gerçekleşti. İzmir’de 1 bin 676 konut ilk defa satıldı İzmir’de ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,5 artarak 1 bin 676 oldu. İzmir’de toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 28,0 oldu. İzmir’de 4 bin 311 konut el değiştirdi.İzmir’de ipotekli konut satışları 950 olarak gerçekleşti İzmir’de ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 134,6 artarak 950 oldu. Haziran ayında satışı yapılan konutların yüzde 15,9’u ipotekli satış olarak gerçekleşti. İzmir’de Haziran ayında yabancılara 23 konut satıldı İzmir’de Haziran ayında yabancılara yapılan konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 23 olarak gerçekleşti. Ülkemizde yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 oranında artarak bin 565 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 603 ile Antalya, 521 ile İstanbul ve 128 ile Mersin oldu. Konut satışlarında Buca ilk sırada İzmir’de 2025 yılı Haziran ayında en fazla konut satışı Buca’da gerçekleşti. Konut satış sayısı yüksek olan ilçelerden Buca’da 677 konut satılırken Buca’yı 66 konut satışı ile Menemen, 538 konut satışı ile Karşıyaka, 497 konut satışı ile Torbalı, 386 konut satışı ile Çiğli, 361 konut satışı ile Konak, 345 konut satışı ile Bornova,341 konut satışı ile Karabağlar, 233 konut satışı ile Bayraklı ve 204 konut satışı ile Seferihisar takip etti.
TMVFL Milli Karma Takımı, Gürcistan karmasını 8-1 yendi
17 Temmuz 2025 Perşembe - 14:39 TMVFL Milli Karma Takımı, Gürcistan karmasını 8-1 yendi Türkiye Masterler ve Veteranlar Futbol Ligi (TMVFL) Milli Karma Takımı, Gürcistan’ın Batum kentinde oynadığı dostluk karşılaşmasında Acara Özerk Cumhuriyeti Karması Takımı’nı 8-1’lik skorla mağlup etti. Türkiye Masterler ve Veteranlar Futbol Ligi (TMVFL) Milli Karma Takımı, Gürcistan’ın Batum kentinde oynanan dostluk maçında büyük ilgiyle karşılandı. Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Karması ile yapılan mücadelede öncesinde her iki ülkenin yetkililerinden oluşan ’Başkanlar Karması’, sahaya çıkarak dostluk mesajı verdi. Gösteri maçı tribünlerden büyük alkış aldı. TMVFL Milli Karma, yurt dışındaki 4. uluslararası karşılaşmasını Gürcistan’da gerçekleştirdi. Türkiye’deki 11 lig grubundan ve 125 takımdan seçilen oyuncular arasında Ege Bölgesi’nden Foça Belediye, Didim ve Manisa Masterler da yer aldı. Gol yağmuru ve jübile Batum’da oynanan karşılaşmayı Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosu Dr. Adnan Altay Altınörs ile Gürcistanlı yetkililer takip etti. TMVFL Milli Karma Takımı, karşılaşmayı Fatih Genç (3), Erkan Eker, Aytaç Akman, Ethem Dermanoğlu, Sinan Altıparmak ve Burhanettin Gürpınar’ın golleriyle 8-1’lik skorla kazandı. Ev sahibi ekip, tek golünü ikinci yarıda kaydetti. Mücadele, kaptan Mehmet Bildiri’nin jübilesine de sahne oldu. Bildiri, 7. dakikanın ardından alkışlar eşliğinde sahadan uğurlandı. Maç sonrası her iki takıma hatıra kupaları ve etkinliğe katkı sağlayan yetkililere teşekkür plaketleri takdim edildi. Kenan Gürsu: "Hedefimiz Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası" TMVFL Başkanı Kenan Gürsu, etkinliğin ardından yaptığı açıklamada, Avrupa’da master ve veteran futbolunun gelişimine katkı sağlamak için çalıştıklarını vurguladı. Gürsu, "FIFA ve UEFA kurallarına uygun düzenli ligler kurulması için öncülük ediyoruz. Gideceğimiz ülkelerde federasyonlar, bakanlıklar ve kulüp yöneticileriyle güçlü bağlar kuruyoruz. Hedefimiz, Masterler Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı hayata geçirmek. Bu turnuvayı Türkiye’de ya da uluslararası düzeyde organize edeceğiz" dedi. Gürsu, Gürcistan’nın ev sahipliği ve ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosu ve Gürcistanlı yetkililere teşekkür etti.
İzmir’deki makyajlı ihalelerin detayları iddianamede
17 Temmuz 2025 Perşembe - 14:33 İzmir’deki makyajlı ihalelerin detayları iddianamede İzmir’de gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonu kapsamında, tutuklanan İZBETON A.Ş. eski Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da yargılandığı iki ayrı olayla ilgili iki ayrı iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON’un düzenlediği araç kiralama ihalelerinde milyonlarca liralık usulsüzlük, hak edişlerde çalışmayan araçların çalışmış gibi gösterildiği, yasak olmasına rağmen alt yüklenici firmaların devreye sokulduğu belirtildi. Milyonlarca lira kamu zararının ortaya çıktığı soruşturmada aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu birçok isim hakkında dava açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2024/174243 ve 2024/174497 sayılı iki ayrı soruşturma dosyasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı şirketi İZBETON A.Ş.’nin gerçekleştirdiği toplam 6 büyük ihalede usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Hazırlanan iddianamelerde aralarında üst düzey belediye bürokratları, kontrol mühendisleri ve firma temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda isim hakkında ’ihaleye fesat’ ve ’edimin ifasına fesat karıştırma’ suçundan dava açıldı. İhaleler ve usulsüzlüklerin listesi İddianamelere göre yolsuzluk ağı, 2022 ile 2024 yılları arasında gerçekleştirilen iş makinesi ve kara taşıtı kiralama hizmet alım ihaleleri üzerinden organize şekilde ilerledi. Usulsüzlük yapılan ihaleler şunlar: - 2022/1160169 İKN’li ihale: 2023 yılı için iş makineleri ve kara taşıtları kiralama hizmet alımı (yaklaşık maliyet: 249.674.240 TL) - 2023/292675 İKN’li ihale: Merkez Şantiye araç kiralama hizmeti (yaklaşık maliyet: 45.347.800 TL) - 2023/393640 İKN’li ihale: Güney Şantiye araç kiralama hizmeti - 2023/1165086 İKN’li ihale: Kent Temizliği Şube Müdürlüğü araç kiralama hizmeti - 2024/20829 İKN’li ihale: 2 aylık kısa süreli iş makinesi ve araç kiralama (yaklaşık maliyet: 39.272.800 TL) - 2024/100371 İKN’li ihale: EGETEM-ÇEVLOG iş ortaklığına verilen 12 aylık kiralama hizmeti (yaklaşık maliyet: 239.922.400 TL) Yöntem: Çalışmayan araçlara hak ediş, alt yüklenici oyunu İddianameye göre, söz konusu ihalelerde "çalışmayan araçların çalışmış gibi gösterilerek" milyonlarca lira tutarında haksız hak ediş oluşturuldu. ARVENTO araç takip sistemi verileriyle belediye ve İZBETON hak ediş belgeleri karşılaştırıldığında büyük farklılıklar belirlendi. Bazı araçların hiç kullanılmadığı, bazılarının ise hem Merkez hem Güney Şantiye ihalelerinde çift kayıtla yer aldığı tespit edildi. Bu yolla sadece 2024/20829 ve 2024/100371 numaralı ihalelerde 127 milyon TL’ye yakın kamu zararı oluştu. Ayrıca "alt yüklenici çalıştırılamaz" hükmüne rağmen, ONAS firması ve EGETEM-ÇEVLOG iş ortaklığı üzerinden alt yüklenicilere iş verildi. Bu firmaların, belediyenin bilgisi ve denetimi dışında araç ve personel temin ettiği ve belediye yetkililerinin bu durumu bilerek görmezden geldiği öne sürüldü. Şüpheliler: Bürokratlar, şirket yöneticileri, denetçiler İki dosyada toplam 40’tan fazla isim şüpheli olarak yer aldı. İddianamede adı geçen bazı önemli isimler şöyle: - Heval Savaş Kaya - İZBETON A.Ş. Genel Müdürü - Hüseyin Ş. - İZBETON A.Ş. Genel Müdür Vekili - Halil G. - Kent Temizliği Şube Müdürü - Mehmet Hanifi Mert Y. - İhale kontrol mühendisi - Diren Ü. - İhale koordinatörü - Engin G. - ONAS firması yetkilisi - Kerem Y. - Hak ediş düzenleyici - Barış E., Alper S., Aykut K., Akın G. - Diğer kontrol veya uygulama personelleri Deliller: Müfettiş raporları, GPS kayıtları, hak ediş belgeleri İddianameye giren deliller arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi müfettiş raporları, bilirkişi incelemeleri, araç takip sistemi (ARVENTO) kayıtları, hak ediş evrakları ve şüphelilerin kendi aralarındaki yazışmalar yer aldı. İddialara göre belediyeye ait bazı personellerin denetim görevini yerine getirmediği, hatta hatalı hak edişlerin düzenlenmesine bilerek göz yumduğu belirtildi. Her iki iddianame İzmir Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan açılan davaların önümüzdeki haftalarda görülmeye başlanması bekleniyor.
Ege Üniversitesinin öğrenci beklenti ve memnuniyet araştırması başarısı
17 Temmuz 2025 Perşembe - 11:02 Ege Üniversitesinin öğrenci beklenti ve memnuniyet araştırması başarısı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 205 üniversiteden 264 bini aşkın öğrencinin katılımıyla yapılan Türkiye Üniversite Deneyim Araştırmasında, Ege Üniversitesi (EÜ) 4.9 Üniversitelerin Memnuniyet Yüzdelik Dilimi Ortalaması ile devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 205 üniversiteden 264 bini aşkın öğrencinin katılımıyla Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması gerçekleştirildi. Üniversitelerin verdiği hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla yapılan anket, öğrencilerin beklenti ve memnuniyet düzeylerini ölçmeye yönelik hazırlandı. Ankette öğrencilere; eğitimin niteliği, akademik personel, idari personel, araştırma ve projeler, dijitalleşme ve yapay zekâ, uluslararasılaşma, sağlık, yaşam memnuniyeti, sosyal ve kültürel faaliyetler, erişim, katılım ve kapsayıcılık, kütüphane ve elektronik kaynaklar, kampüs imkânları, kariyer hedefleri, gelecek beklentileri ve alışkanlıklar olmak üzere 15 tematik alanda 360 soru yöneltildi. Ege Üniversitesi (EÜ) 4.9 Üniversitelerin Memnuniyet Yüzdelik Dilimi Ortalaması ile devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı. Ege Üniversitesinde hayata geçirilen öğrenci odaklı sürdürülebilir projelerin öğrencilerden tam not aldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Ülkemizdeki 205 üniversitede öğrenimlerine devam eden lisans öğrencilerinin beklenti ve memnuniyet düzeylerini ölçmek amacıyla YÖK tarafından Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması gerçekleştirildi. Anket, üniversitelerin verdiği hizmetlerin kalitesini artırmak, güçlü olduğu tarafların muhafaza etmek, iyileştirmeye açık yönleri geliştirmek amacıyla hazırlandı. Öğrencilere eğitimin niteliğinden araştırma ve projelere, dijitalleşme ve yapay zekâdan uluslararasılaşmaya, sağlık ve yaşam memnuniyetinden sosyal ve kültürel faaliyetlere, erişimden katılım ve kapsayıcılığa, kütüphane ve elektronik kaynaklardan kampüs imkânlarına birçok alanda 360 soru yönetildi. Tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklı, sağlık temalı, araştırma üniversitemiz yüzde 4.9 memnuniyet dilimi ile ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında dördüncü sırada yer aldı. Türk yükseköğretiminin 70 yıllık köklü bilim çınarının tarihi başarılarında memnuniyetlerini takdirle dile getiren başta öğrencilerimiz olmak üzere akademik ve idari çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi. "Sonuçlar bizim için önemli referanslar içeriyor" Ege Üniversitesinin; kaliteli eğitim, uluslararası ortaklı multidisipliner araştırma, yenilikçi bir anlayışla politikalar ürettiğini, stratejik hedeflerini bu vizyonla belirlediğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Bu anket bizlere önemli referanslar sunuyor. Hem güçlü yanlarımızı hem de iyileştirilmesi gereken yanlarımızı görmemizi sağlıyor. İyileştirmeye açık olan alanlarımıza yönelik gerekli düzenlemeleri yapacağız. Eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma katkı, dijitalleşme ve uluslararasılaşma alanlarındaki altyapımızı daha da güçlendireceğiz. Hem akademik hem de idari süreçlerde kalite odaklı çalışmaları sürdürülebilir hale getirmek, çağın yeni dinamikleri doğrultusunda tüm iş ve işlemlerin tamamını dijital mecralarda sürdürmek için istişare kültürü, ortak akıl vizyonu ve veriye dayanan yönetim anlayışı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu. EÜ’nün eğitim kalitesi, kariyer olanakları, kampüs altyapısı öne çıktı Egeli öğrenciler, yapılan ankette özellikle üniversitenin imajına, toplumda tanınırlığına, mezunlarıyla ilişkilerine ve öğrenci taleplerine gösterilen ilgiye yönelik sorulara olumlu cevaplar verdiler. Ayrıca Ege Üniversitesinin kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetleri ve bunlara yönelik altyapısı, eğitim kalitesi, kampüsteki olanakların yeterliliği, öğrenci kulüplerinin sayısı ve öğrencilerin kariyerlerine yönelik faaliyetler memnuniyet yaratan etkenler arasında yerini aldı.