Yerel Haberler
Kilis
22 Mart 2026 Pazar - 12:17 Kilis’te taş oymacılığının son ustası bayramda da tezgah başında Kilis’te taş oymacılığı yapan tek usta olan Ökkeş Diyarbakırlı, 25 yıldır sürdürdüğü mesleğini bayramda da bırakmadı. Geleneksel yöntemlerle el emeği üretim yapan Diyarbakırlı, küçük bir taş müzesi kurmak istediğini belirtti. Kilis’te yaşayan taş ustası Ökkeş Diyarbakırlı, yaklaşık 25 yıldır sürdürdüğü taş işlemeciliğini bayramda da devam ettiriyor. El işine meraklı olduğunu belirten Diyarbakırlı, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait geleneksel taş oymacılığına odaklandığını söyledi. Taş işlemeciliğini daha çok hobi olarak yaptığını ifade eden Diyarbakırlı, "Genelde Osmanlı dönemine ait dibek ve havan gibi ürünler yapıyoruz. Bu işi sürekli yapmasam da severek sürdürüyorum. Çünkü bu sanat bizim tarihimizin bir yansıması. Taşlara baktığımda Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar birçok şey gözümün önüne geliyor" dedi. "Hiçbir zaman teknolojiden faydalanmıyoruz" İlerleyen süreçte küçük bir taş müzesi kurma hedefi olduğunu da dile getiren Diyarbakırlı, tamamen geleneksel yöntemlerle çalıştığını vurgulayarak, "Hiçbir zaman teknolojiden faydalanmıyoruz. Eski usullerle, tamamen el emeğiyle çalışıyoruz. Şu anda yaptığımız ürün bir taş dibek, son aşamada düzeltmelerini yapacağız" diye konuştu. "Bu işi yapmak ciddi sabır ister" Kullandıkları aletlerin oldukça ağır olduğunu belirten Diyarbakırlı, "150 gramdan 1,5 kiloya kadar çekiçlerimiz var. Sabah akşam bu işi yapmak ciddi sabır ister. Günümüz teknolojisiyle bu işler kolaylaşabilir ama biz geleneksel yöntemi yaşatıyoruz" ifadelerini kullandı. "Türkiye’deki müzelerde bile olmadığını düşünüyorum" İşlediği taşların volkanik oluşumlu ve yüksek basınca dayanıklı olduğunu söyleyen Diyarbakırlı, "Farklı modeller yapıyorum. Hatta yaptığım bazı ürünlerin Türkiye’deki müzelerde bile olmadığını düşünüyorum. Dünyada bu işi tamamen el emeğiyle yapan nadir kişilerden biri olduğumu düşünüyorum" dedi. "Mesleğin yeni nesillere öğretilmesini isteriz" Taş ustasını uzun yıllardır tanıdığını belirten İbrahim Özkan ise, "Ökkeş amcayı yaklaşık 10 yıldır tanıyorum. Çok güzel işlemeleri var. Kilis’te bu işi yapan tek kişi diyebiliriz. Her zaman ziyaretine geliyoruz. Bu mesleğin yeni nesillere öğretilmesini isteriz" şeklinde konuştu.
22 Mart 2026 Pazar - 11:54 Kilis’te taş oymacılığının son ustası bayramda da tezgah başında Kilis’te taş oymacılığı yapan tek usta olan Ökkeş Diyarbakırlı, 25 yıldır sürdürdüğü mesleğini bayramda da bırakmadı. Geleneksel yöntemlerle el emeği üretim yapan Diyarbakırlı, küçük bir taş müzesi kurmak istediğini belirtti. Kilis’te yaşayan taş ustası Ökkeş Diyarbakırlı, yaklaşık 25 yıldır sürdürdüğü taş işlemeciliğini bayramda da devam ettiriyor. El işine meraklı olduğunu belirten Diyarbakırlı, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait geleneksel taş oymacılığına odaklandığını söyledi. Taş işlemeciliğini daha çok hobi olarak yaptığını ifade eden Diyarbakırlı, "Genelde Osmanlı dönemine ait dibek ve havan gibi ürünler yapıyoruz. Bu işi sürekli yapmasam da severek sürdürüyorum. Çünkü bu sanat bizim tarihimizin bir yansıması. Taşlara baktığımda Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar birçok şey gözümün önüne geliyor" dedi. "Hiçbir zaman teknolojiden faydalanmıyoruz" İlerleyen süreçte küçük bir taş müzesi kurma hedefi olduğunu da dile getiren Diyarbakırlı, tamamen geleneksel yöntemlerle çalıştığını vurgulayarak, "Hiçbir zaman teknolojiden faydalanmıyoruz. Eski usullerle, tamamen el emeğiyle çalışıyoruz. Şu anda yaptığımız ürün bir taş dibek, son aşamada düzeltmelerini yapacağız" diye konuştu. "Bu işi yapmak ciddi sabır ister" Kullandıkları aletlerin oldukça ağır olduğunu belirten Diyarbakırlı, "150 gramdan 1,5 kiloya kadar çekiçlerimiz var. Sabah akşam bu işi yapmak ciddi sabır ister. Günümüz teknolojisiyle bu işler kolaylaşabilir ama biz geleneksel yöntemi yaşatıyoruz" ifadelerini kullandı. "Türkiye’deki müzelerde bile olmadığını düşünüyorum" İşlediği taşların volkanik oluşumlu ve yüksek basınca dayanıklı olduğunu söyleyen Diyarbakırlı, "Farklı modeller yapıyorum. Hatta yaptığım bazı ürünlerin Türkiye’deki müzelerde bile olmadığını düşünüyorum. Dünyada bu işi tamamen el emeğiyle yapan nadir kişilerden biri olduğumu düşünüyorum" dedi. "Mesleğin yeni nesillere öğretilmesini isteriz" Taş ustasını uzun yıllardır tanıdığını belirten İbrahim Özkan ise, "Ökkeş amcayı yaklaşık 10 yıldır tanıyorum. Çok güzel işlemeleri var. Kilis’te bu işi yapan tek kişi diyebiliriz. Her zaman ziyaretine geliyoruz. Bu mesleğin yeni nesillere öğretilmesini isteriz" şeklinde konuştu.
20 Mart 2026 Cuma - 14:15 Vali Kalaylı uygulama noktasında güvenlik güçleri ve vatandaşlarla bayramlaştı Kilis Valisi Ömer Kalaylı, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde Küplüce’deki uygulama noktasını ziyaret etti. Uygulama noktasında incelemelerde bulunan Vali Kalaylı, kolluk kuvvetleri ve durdurulan araçlardaki ailelerle bayramlaştı. Küplüce uygulama noktasını ziyaret eden Vali Kalaylı’ya İl Jandarma Komutanı Albay Halil Coşkun ile İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hurşit Pehlivan eşlik etti. Uygulama noktasında durdurulan araçların sürücüleriyle sohbet eden Kalaylı, vatandaşların bayramını kutlayarak, çikolata ikram etti. Denetimlerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kalaylı, bayram süresince güvenlik önlemlerinin en üst seviyede uygulanacağını belirtti. Kalaylı, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devletimiz, milletimizin huzuru, güvenliği ve refahı için tüm imkan ve kabiliyetleriyle sahadadır. Ramazan Bayramı arifesinden itibaren bayram boyunca emniyet ve jandarma birimlerimize bağlı 610 ekip ve 4 bin 168 kolluk personelimiz görev yapacak" dedi. Trafik denetimlerinin aralıksız süreceğini vurgulayan Kalaylı, sürücülere hız kurallarına uyma ve emniyet kemeri kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Bayram tatili nedeniyle yollarda yoğunluk yaşandığını ifade eden Kalaylı, "Bayram sizsiz olmaz. Lütfen kurallara uyalım, emniyet kemerimizi takalım ve dikkatimizi yoldan ayırmayalım" diye konuştu.