Yerel Haberler
Kırıkkale
19 Mart 2026 Perşembe - 13:59 43 ilin geçiş güzergahında trafik yoğunluğu arttı: Validen sürücülere "kurallara uyun" çağrısı Ulaşımda 43 ilin geçiş güzergahı olan "kilit kavşak" Kırıkkale’de yaşanan trafik yoğunluğu havadan görüntülendi. Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, 122 ekip ve 777 personelle sahada olduklarını belirterek, kazasız ve huzurlu bir bayram için sürücülere trafik kurallarına uymaları çağrısında bulundu. Bayram öncesi 43 ilin geçiş güzergahı "kilit kavşak" Kırıkkale’de trafik yoğunluğu yaşanıyor. Ramazan Bayramı tatilinde memleketlerine ve tatil bölgelerine gitmek isteyen vatandaşların yola çıkmasıyla araç trafiği öğle saatlerinden itibaren artış gösterdi. Polis ve jandarma ekipleri kent genelinde denetimlerini artırırken, Ankara-Samsun D200 kara yolundaki bazı kavşaklar trafik akışını rahatlatmak amacıyla geçici olarak kapatıldı. Kırıkkale-Samsun D200 kara yolunun Yahşihan ilçesi mevkiinde trafik yoğunluğu yaşanırken, Kırıkkale-Kayseri D765 kara yolunda araçların akıcı şekilde ilerlediği gözlendi. Yaşanan yoğunluk havadan da görüntülendi. Kırıkkale Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, uygulama noktalarını ziyaret ederek, görevli personelin bayramını kutladı. Sarıibrahim, kentin 43 ili birbirine bağlayan stratejik bir noktada bulunduğunu belirterek, 122 ekip ve 777 emniyet ve jandarma personeliyle sahada olduklarını ifade etti. Vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi için tüm önlemlerin alındığını vurgulayan Vali Sarıibrahim, "Bizim dileğimiz, isteğimiz ve arzumuz şudur: Kazasız, belasız, şeker tadında bir bayram geçirelim. Hep birlikte sevdiklerimizle, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bir bayram geçirmesini temenni ediyoruz" diye konuştu. Vali Sarıibrahim, sürücülere emniyet kemeri kullanımı, hız kurallarına uyulması ve dinlenme molalarının ihmal edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Sarıibrahim, "Amacımız, vatandaşlarımıza katkı sağlayacak şekilde bayramın sağlık ve huzur içerisinde tamamlanmasıdır. İnşallah şu ana kadar herhangi bir kazamız yok. Bundan sonra da yaşanmamasını temenni ediyoruz" dedi.
İHA muhabiri Hasan Ay’a ödül
15 Kasım 2023 Çarşamba - 02:35 İHA muhabiri Hasan Ay’a ödül 16. Kırıkkalegücü Ulusal Spor Ödülleri töreninde İhlas Haber Ajansı Muhabiri Hasan Ay, "Yılın Medya İnsanı" ödülüne layık görüldü. 16. Kırıkkalegücü Ulusal Spor Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Tören, İl Müftülüğü Külliyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törenin sunuculuğunu eski TRT Spor spikeri Güven Göktaş üstlendi. Törende, İhlas Haber Ajansı Muhabiri Hasan Ay’a "Yılın Medya İnsanı" ödülü layık görüldü. Ay, ödülünü Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem’den aldı. Törende konuşan Ay, meslek hayatında 4’üncü kez ödül aldığını belirterek, Kırıkkalegücü Ulusal Spor Ödülleri töreninde ödül almanın da mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ay, ödülü İhlas Haber Ajansı ailesi adına aldığını belirtti. Kırıkkalegücü Spor Kulübü Başkanı Güven Gündüz ise, Türkiye’nin en prestijli ve en saygın ödül törenlerinden biri olduğunu ifade ederek, her geçen gün de ödül töreninin güçlenerek devam ettiğini kaydetti. Törende dağıtılan ödüller şöyle: "Meslekte 25. Yıl Özel Onur Ödülü" TRT Spor Spikeri Murat Ekrem Çimen, "Yılın Kadın Spor Spikeri" Olcay Akbaba TRT Spor, "Yılın Erkek Spor Spikeri" Necati Telli TRT Spor, "Yılın İl Belediye Başkanı" Prof. Dr. Alim Işık Kütahya Belediye Başkanı, "Yılın Sporcuları" Kırkpınar başpehlivanı Yusuf Can Zeybek ve milli güreşçi Beytullah Sarı, "Yılın Spor Yöneticisi" Türkiye Badminton Federasyon Başkanı Ercan Yıldız, "Yılın Federasyon Başkanı" Türkiye Federasyon Başkanı Ersan Ercan, "Yılın İlçe Belediye Başkanları" Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, "Yılın Büyükşehir Belediye Başkanı" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Yılın Kulüp Başkanı" Ahlatçı Çorum Futbol Kulübü Başkanı Oğuzhan Yalçın, "Yılın Basketbol Antrenörü" Azerbaycan U-16 Milli Takım Antrenörü Evren Alkaya, "Yılın Spor Programı" Nurgül Çetak (TİVİ6) ve Selim Eryılmaz, Yiğit Özcan, Cem Sinan Vergül (TV41), "Yılın Futbol Programı" Selamet Atlı, Orhan Köksal, Yücel Çolak (TVS) ve "Yılın TV Spor Müdürü" Coşkun Kamaç (Fırat TV)
Zatürre hastalığının belirtileri
12 Kasım 2023 Pazar - 13:57 Zatürre hastalığının belirtileri Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, zatürre hastalığının belirtileri ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerdir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir" ifadesi kullanıldı. Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 12 Kasım tarihinin "Dünya Zatürre Günü" olarak belirlendiği ifade edildi. "Pnömoni"nin halk arasında "zatürre" hastalığı olarak bilindiği belirtilen açıklamada, "Akciğer dokusunu etkileyen, virüs ve daha nadiren mantarlara bağlı gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır" denildi. Açıklamada, pnömoniden ölüm oranının hastalığın ağırlığı ile ilişkili olarak yüzde 1 ile yüzde 60 arasında değiştiği ve hastanede tedavi edilen pnömonilerde oranın belirgin daha yüksek olduğu, zatürre erişkin yaştaki kişileri ve çocukları tüm dünyada etkilese de en çok Güney Asya ve Afrika’da görüldüğü aktarıldı. "Halsizlik gibi belirtiler de görülebilir" Çocukların burun ve boğazlarında bulunan virüs ve bakterilerin aspire edilerek akciğere ulaştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Mikropların akciğerlere ulaşması çeşitli yollarla olur. Örneğin; çocukların burun ve boğazlarında bulunan virüs ve bakteriler aspire edilerek akciğerlere ulaşıp hastalık oluşturabilirler. Yine, hasta bir kişinin öksürmesi veya aksırması sonucu havaya yayılan mikroplu damlacıkların solukla alınması da hastalığa neden olabilir. Daha nadir olarak, hastanın vücudundaki bir iltihap odağından mikroplar kan yoluyla akciğerlere ulaşabilirler. Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerdir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağır zatürre durumlarında bir hastada deri ve mukozanın mavi renk alması, ciddi nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı olabilir." "Veriler 72 saat içinde sonuçlanır" Antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedavilerin genellikle kullanıldığı aktarılan açıklamada, "Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir. Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi çoğu kez mümkün olmayabilir. Ancak zatürre tanısı konduktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavinin başlanması gereklidir. Bu nedenle hastanın yaşı, kronik hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi durumlar dikkate alınarak antibiyotik tedavi başlanır. Balgamda herhangi bir mikrobun izlerinin tespiti ve bu mikrobun hangi antibiyotikle tedavi edilebileceğine dair veriler 72 saat içinde sonuçlanır. Sonuçlara göre antibiyotik tedavisi yeniden düzenlenebilir" değerlendirmesi yapıldı.