Yerel Haberler
Kütahya
Kütahya’da "Ağlayan Gelin" güzelliği 22 Mart 2026 Pazar - 09:19:42 Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Demirciköy beldesi Öreğler Mahallesi, her yıl mart ve nisan aylarında doğanın en zarif çiçeklerinden biri olan ters lalelere ev sahipliği yapıyor. Halk arasında "Ağlayan Gelin" olarak bilinen ters lale, mahallede birçok evin bahçesinde göz alıcı bir şekilde açarak adeta görsel şölen sunuyor. Mahalle sakinlerinden ev hanımı Habibe Dağhan’ın, bahçesinde yıllardır büyük bir özenle yetiştirdiği ters laleler, doğa tutkunlarını hayran bırakıyor. Eşi Necdet Dağhan ile birlikte sakin bir yaşam süren Dağhan, aynı zamanda alzaymır hastası annesine de evinde bakıyor. 51 yıl önce Demirci ilçesine bağlı İrişler köyünden Simav’a gelin geldiğini anlatan Dağhan, ters lalelerin o dönemden bu yana bahçelerinde açtığını belirterek, "Bu eve ilk geldiğimde bu çiçek zaten buradaydı. Her yıl aynı zamanda açıyor. Ama bu güzellik sadece 20 gün sürüyor" dedi. Çiçeklerin her yıl mart ayının ortalarında açtığını ifade eden Dağhan, "İnsanlar bu çiçeği görmek için uzaklara gidiyor ama gerek yok. Buyursunlar Simav Öreğler Mahallesi’ne gelsinler. Hem misafirimiz olsunlar hem de bu güzelliği yerinde görsünler" diye konuştu. Doğal yaşamı ve bahçeciliği çok sevdiğini dile getiren Habibe Dağhan, ters lale soğanlarını zaman zaman komşularıyla paylaştığını ve mahallede bu nadir güzelliğin daha da yaygınlaşmasını istediğini sözlerine ekledi.
21 Mart 2026 Cumartesi - 09:10 Çini sanatçısı Özlem Aşar: "Vav ile Elif’in aşkını eserlerime yansıtıyorum" Kütahya’da çini sanatçısı Özlem Aşar, 25 yıllık sanat hayatında geleneksel motifleri özgün yorumlarla birleştirerek gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğini belirtti. Çini sanatına uzun yıllardır gönül verdiğini ifade eden Aşar, bu sanatın derin anlamlar barındırdığını dile getirerek, "Çini sanatı adeta Türk musikisi gibidir. Notalarında güller, laleler ve sümbüller vardır" dedi. Osmanlı döneminde cami ve medreselerde kullanılan hat sanatından ilham aldığını vurgulayan Aşar, özellikle "vav" ve "elif" harflerini çini eserlerine yansıttığını söyledi. Bu harfleri lale motifleriyle birleştirerek farklı kompozisyonlar oluşturduğunu belirten Aşar, eserlerinde maneviyatın ön planda olduğunu kaydetti. Çini sanatında sevginin ve üretmenin önemine dikkat çeken Aşar, "İnsan sevdiği işi yaptığında daha başarılı oluyor. Biz de öğrencilerimize öncelikle bu sanatı sevmelerini öneriyoruz" ifadelerini kullandı. Fırından çıkan eserlerin beklenenden daha güzel olmasının sanatçıya büyük mutluluk verdiğini dile getiren Aşar, bu duygunun mesleğe olan bağlılığı artırdığını ifade etti. Gelecek hedeflerinden de bahseden Aşar, vav, elif ve lale figürlerini çini ile birleştirerek yurt dışına açılmayı planladığını belirterek, "Amacımız bu sanatla yeni nesillere örnek olmak ve ilham vermek" diye konuştu.
Gediz’de bir köy daha mahalle olmak istiyor
04 Temmuz 2025 Cuma - 12:06 Gediz’de bir köy daha mahalle olmak istiyor Kütahya’nın Gediz ilçesi, idari yapısında önemli bir değişime hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay Dörtdeğirmen Köyü’nün mahalle olma başvurusu ve ardından yapılan referandumun ardından, şimdi de Gediz’in en kalabalık köylerinden biri olan Erdoğmuş Köyü, Gediz’e mahalle olmak için resmi başvurusunu yaptı. Erdoğmuş Köyü Muhtarlığı, bu önemli talep için harekete geçerek köy sakinlerinden destek topladı. Köyün toplam bin 130 seçmeninden 618’inin imzası toplanarak Gediz Kaymakamlığı’na dilekçe ile sunuldu. Bu sayı, mahalle olma talebinin köy halkı arasında ciddi bir karşılığı olduğunu gösteriyor. Erdoğmuş Köyü Muhtarı Mehmet Aktürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, köylülerin daha fazla hizmet beklentisiyle bu yönde bir talepte bulunduğunu belirtti. Muhtar Aktürk, "Köylülerimizden gelen yoğun talep üzerine, ihtiyar heyetimizle birlikte bir karar aldık. Daha fazla hizmetin köyümüze gelmesi adına, 618 imza toplayarak kaymakamlığımıza başvuruda bulunduk. Şimdi referandum tarihi belirlenecek ve nihai kararı köy halkımız verecek" dedi. Mahalle statüsüne geçiş, köylerin belediye hizmetlerinden daha kapsamlı bir şekilde yararlanmasına imkan tanıyor. Bu sayede altyapı, temizlik, imar ve sosyal hizmetler gibi konularda daha hızlı ve etkili çözümler sunulabiliyor. Erdoğmuş Köyü’nün mahalle olma süreci, Dörtdeğirmen Köyü’nün ardından Gediz’deki idari değişim rüzgarlarının devam ettiğini gösteriyor. Referandum tarihi belirlendikten sonra, Erdoğmuş Köyü sakinleri gelecekleri hakkında doğrudan söz sahibi olacaklar.
DPÜ’de yeni bölümler açılıyor, öğrenci alımları onaylandı
04 Temmuz 2025 Cuma - 12:05 DPÜ’de yeni bölümler açılıyor, öğrenci alımları onaylandı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), akademik birimlerine yeni programlar ekleyerek eğitim yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, üniversite bünyesinde açılan yeni programlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Kızıltoprak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve ABAYS (Akademik Birim Açma ve Yönetim Sistemi) tarafından onaylanan programlar sayesinde üniversitenin farklı alanlarda daha fazla öğrenciye ulaşacağını ifade etti. Yapılan açıklamaya göre; Simav MYO bünyesinde Akıllı Sera Teknolojileri programı açıldı, öğrenci alımı onaylandı. Şaphane MYO bünyesinde Çocuk Gelişimi, Dijital Tarım Teknolojileri ve Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi programlarına öğrenci alımı kabul edildi. Emet MYO bünyesinde Metalurji programı açıldı, öğrenci alımı onaylandı. Kütahya Teknik Bilimler MYO bünyesinde Ön-Yüz Yazılım Geliştirme programına öğrenci alımı kabul edildi. Tavşanlı MYO bünyesinde İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü programına öğrenci alımı kabul edildi. Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümüne öğrenci alımı kabul edildi, ayrıca Lojistik Yönetimi bölümü açıldı. Simav Teknoloji Fakültesi bünyesinde Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümlerine öğrenci alımı onaylandı. Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde Yönetim Bilişim Sistemleri bölümüne öğrenci alımı kabul edildi. Kütahya Sosyal Bilimler MYO bünyesinde Karayolu Yük Taşıtı Sürücülüğü programına öğrenci alımı dosyası onaylandı. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, onaylanan yeni programların bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını ve öğrencilere farklı alanlarda nitelikli eğitim imkânı sunacağını belirtti.
Gediz’de UNİDES projeleri başarıyla tamamlandı
04 Temmuz 2025 Cuma - 11:57 Gediz’de UNİDES projeleri başarıyla tamamlandı Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen UNİDES projeleri büyük bir başarıyla tamamlandı. Bu projeler sayesinde katılımcı öğrenciler, akademisyenler ve gönüllüler, düzenledikleri çeşitli etkinliklerle hem farkındalık oluşturdu hem de sosyal sorumluluk bilincini pekiştirdi. Paramedik ve İlkyardım Akademisi Topluluğu, iki önemli projeye imza attı. İlk olarak, "İlkyardım 101 Öğren, Uygula, Kazan" projesi kapsamında Gediz Belediyesi önünde kurulan bilgilendirme standında halka temel ilk yardım uygulamaları hem teorik hem de pratik olarak anlatıldı. Etkinlik, eğlenceli bir bilgi yarışmasıyla son bularak katılımcılardan tam not aldı. Aynı topluluk, "İlk Yardım Eğitmeni Oluyorum" projesiyle de dikkat çekti. Bir akademisyen ve beş öğrencinin Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde katıldığı beş günlük yoğun eğitim programı başarıyla tamamlandı. Katılımcılar, üç aşamalı sınavı geçerek İlk Yardım Eğitmeni sertifikası almaya hak kazandı. Bu sayede Gediz’e yeni ilk yardım eğitmenleri kazandırılmış oldu. Çocuk Bahçesi Topluluğu ise, Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim elemanlarının koordinatörlüğünde "Keşfet, Oyna, Öğren: Sürdürülebilir Çocuk Şenliği" projesini hayata geçirdi. Bu şenlikte miniklerin yüzünü güldüren birçok eğlenceli ve öğretici etkinlik gerçekleştirildi. Projede görev alan katılımcılar, birlikte üretmenin, paylaşmanın ve çocuklara dokunmanın mutluluğunu doyasıya yaşadı. Rotasyon Topluluğu tarafından yürütülen "Sporla Sosyal Uyum" projesi kapsamında ise ilkokul çağındaki çocuklarla bir araya gelindi. Düzenlenen eğlenceli grup oyunları ve spor aktiviteleri sayesinde çocuklar hem sporla tanıştı hem de sağlıklı yaşam hakkında bilgi edindi. Bu proje, çocukların fiziksel gelişimlerine katkı sağlarken, aynı zamanda sosyal becerilerini de pekiştirmelerine yardımcı oldu. MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Güner, projelerde emeği geçen tüm öğrencilere, akademisyenlere ve destek veren kurumlara teşekkür ederek ilgilileri tebrik etti. Gediz’de başarıyla tamamlanan bu UNİDES projeleri, gençlerin toplumda aktif rol almalarını teşvik ederken, farklı alanlarda yetkinlik kazanmalarına da imkan sağladı.