Yerel Haberler
Muğla
Marmarisli öğrenciler ‘orman benim ‘projesi ile buluştu 07 Mayıs 2024 Salı - 16:45:33 Muğla’nın Marmaris ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadele için "Orman Benim" etkinliği düzenlendi. İlköğretim okulunda ekipler tarafından getirilen simülasyon aracında ormanların güzelliğini ve faydalarını izleyen öğrenciler, oyunlar ile fidan dikmeyi de öğrendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde aynı anda başlattığı orman yangınlarının önlenmesi, yangın sayılarının ve şiddetinin azaltılarak çevreye olan zararın en aza indirilmesi ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla “Orman Benim” projesi düzenlenmeye devam ediyor. Etkinlikler dahilinde Marmaris Orman İşletme Müdür Yardımcısı Volkan Aydın, Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı şefler, ormancılar ve personeller ile birlikte Marmaris’in Beldibi Mahallesi’nde bir ilköğretim okulunda düzenlenen etkinlikte öğrencilere öğretmenleri de eşlik ederek hem eğlendiler hem de ormanların faydaları hakkında bilgilendiler. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin organize ettiği programda içinde 5 D simülasyon düzeneği olan bir araç okul bahçesine getirildi. Öğrencilere ormanı anlatan film izletildi. Okul bahçesinde öğrencilere ağaç türleri ve doğru fidan nasıl dikilir uygulamalı olarak öğretilirken, çuval yarışı, tahtalardan oyunlar, sandalye kapmaca, bilmeceler gibi çocuk oyunları da oynatılarak eğlenerek öğrenmeleri sağlandı.
Marmarisli öğrenciler ‘orman benim ‘projesi ile buluştu
07 Mayıs 2024 Salı - 16:45 Marmarisli öğrenciler ‘orman benim ‘projesi ile buluştu Muğla’nın Marmaris ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadele için "Orman Benim" etkinliği düzenlendi. İlköğretim okulunda ekipler tarafından getirilen simülasyon aracında ormanların güzelliğini ve faydalarını izleyen öğrenciler, oyunlar ile fidan dikmeyi de öğrendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde aynı anda başlattığı orman yangınlarının önlenmesi, yangın sayılarının ve şiddetinin azaltılarak çevreye olan zararın en aza indirilmesi ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla “Orman Benim” projesi düzenlenmeye devam ediyor. Etkinlikler dahilinde Marmaris Orman İşletme Müdür Yardımcısı Volkan Aydın, Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı şefler, ormancılar ve personeller ile birlikte Marmaris’in Beldibi Mahallesi’nde bir ilköğretim okulunda düzenlenen etkinlikte öğrencilere öğretmenleri de eşlik ederek hem eğlendiler hem de ormanların faydaları hakkında bilgilendiler. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin organize ettiği programda içinde 5 D simülasyon düzeneği olan bir araç okul bahçesine getirildi. Öğrencilere ormanı anlatan film izletildi. Okul bahçesinde öğrencilere ağaç türleri ve doğru fidan nasıl dikilir uygulamalı olarak öğretilirken, çuval yarışı, tahtalardan oyunlar, sandalye kapmaca, bilmeceler gibi çocuk oyunları da oynatılarak eğlenerek öğrenmeleri sağlandı.
Marmaris Belediyesi’nden scooter sorununun çözümü için yeni girişim
07 Mayıs 2024 Salı - 15:17 Marmaris Belediyesi’nden scooter sorununun çözümü için yeni girişim Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, elektrikli scooterlarla ilgili denetimlerin arttığını belirtirken firmaların da hem trafik hem de parklanma konusunda yeni teknolojik düzenlemelerin yapması gerektiğini söyledi. Son dönemlerde kullanımı oldukça yaygın hale gelen elektrikli scooterların hareket halinde veya park halindeyken trafiği aksatmaması için yeni bir uygulamanın hazırlığını yapan Marmaris Belediyesi, bu doğrultuda scooter firmalarıyla görüşerek yazılım geliştirmelerini istedi. Uygulama hayata geçerse scooterlar belirlenen park alanları dışına park edemeyecek ve yat limanı gibi yaya trafiğinin olduğu noktalarda kullanılamayacak. Konuyla ilgili firmaların proje geliştirdiklerini belirten Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, denetimlerin de arttığını kaydetti. Düşündükleri uygulamanın hayata geçmesiyle scooterların oluşturduğu sorunların ortadan kalkacağını belirten Başkan Ünlü konuyla ilgili şunları söyledi: “Scooterlar şu anda esnek kurallarla idare edilen bir sistem. Biz bu araçların yaya trafiği olan yerlerde kullanılmamasıyla ilgili denetimlerimizi yapıyoruz. Mesela aynı şekilde yat limanına motorların girmesiyle ilgili de kısıtlamalara başladık. Saat 11.00’a kadar işyerlerine ürün götürülmesiyle ilgili orada belli bir trafik var. Ama o saatten sonra konuyla ilgili denetimler yapıyoruz. Scooter firmalarıyla görüşmelerimiz oldu. Kullanımı kadar kullanım sonrası da çok düzensiz bu konunun. Çok keyfi yerlere bırakılıp bazen yaya trafiğini, bazen araç trafiğini aksattığını görüyoruz” Firmalardan yeni bir yazılım hazırlamalarını istediklerini açıklayan Ünlü, “Biz kendilerinden bir yazılım geliştirmelerini istedik. Bu sisteme göre bu araçlar bizim belirlediğimiz park alanlarına park edebilecekler, bizim belirleyeceğimiz güzergahlarda çalışacaklar. Mesela Yat Limanına girdiğinde otomatikman hızını kesecek ve kendini kapatacak, orada çalışmayacak. Veya park alanı olarak belirlenen bölgeler dışına bırakıldığında, açmak için kullandığı ödeme sistemi kapanmayacak ve yazmaya devam edecek. Yani bir cezai işlem gibi olacak. Bu tarz bir yazılımı geliştiriyorlar şu anda, bize dönüş yapacaklar. Bu sistemi oluşturduğumuz noktada daha düzenli bir scooter trafiği olacak” ifadelerini kullandı.
Seydikemer’de gıda güvenliği denetimleri arttırıldı
07 Mayıs 2024 Salı - 15:09 Seydikemer’de gıda güvenliği denetimleri arttırıldı Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından 5996 sayılı kanun kapsamında bölgedeki işletmelerde halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini artırmak amacıyla denetimler yapıldı. Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini artırmak amacıyla bölgedeki işletmelerde denetimlerini sıklaştırdı. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yapılan bu denetimler, gıda üretim ve satış noktalarında hijyen ve sağlık standartlarının yükseltilmesini hedefliyor. Denetimlerde, gıda işletmelerinin üretimden tüketime kadar olan süreçlerde gerekli tüm sağlık ve güvenlik önlemlerini alıp almadıkları detaylı bir şekilde incelendi. Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Gıda Birimi ekipleri, işletmelerin uygun şartlarda çalışıp çalışmadığını, gıda maddelerinin saklama ve taşıma şartlarına uygun olup olmadığını kontrol etti. Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, bu denetimlerin düzenli olarak devam edeceğini ve gıda güvenliğinin sürekli olarak iyileştirileceğini belirtti. Halkın sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak için yapılan bu denetimler, Seydikemer’de yaşayan vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken; ilçe sakinleri bu tür denetimlerin gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını ve kendilerini daha güvende hissettirdiğini ifade etti.
YK Enerjiden geleceğin sürücülerine trafik eğitimi
07 Mayıs 2024 Salı - 14:49 YK Enerjiden geleceğin sürücülerine trafik eğitimi Yeniköy Kemerköy Enerji ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü 26. Şube Şefliği, Trafik ve İlk Yardım Haftası’nda, trafik kurallarına dikkat çekmek ve ilk yardımın önemini vurgulamak amacıyla ilkokul öğrencilerine ortak trafik eğitimi düzenledi. Trafik ve İlk Yardım Haftası temasıyla düzenlenen resim yarışmasının ödül töreninde ise küçük ressamlar bisikletlerine kavuştu. Trafik eğitimi; Ören, Yeniköy ve Çamköy’deki ilkokulların üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşti. 26. Şube Şefliği uzmanları tarafından verilen trafik farkındalık eğitimine, 150’ye yakın öğrenci katıldı. Eğitimde, yolun karşısına güvenli geçiş yöntemleri, genel trafik kuralları, trafik işaret levhaları, yaya geçidinin kullanımı, araçlarda güvenli yolculuk ve ilk yardımın önemi gibi konulara ağırlık verildi. 26. Şube Şefliği ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Trafik ve İlk Yardım Haftası temasıyla düzenlediği resim yarışmasına Yeniköy Kemerköy Enerji bisikletlerin tedarik edilmesine sponsor olarak destek verdi. Trafik ve İlk Yardım Haftası kapsamındaki etkinliklerin önemine dair görüşlerini açıklayan Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, “Milaslı öğrencilerin her anlamda yetkin bireyler olarak yetişmeleri için kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa hareket ediyoruz, farklı alanlarda projeler geliştiriyoruz. Etki alanımızda yer alan köylerdeki ilkokullara ve öğrencilerimize birçok konuda farkındalık oluşturup onları topluma ve hayata hazırlamak için elimizi uzatmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda ilkokul öğrencilerine yönelik bir tiyatro oyununun sahnelenmesine vesile olmuştuk. Bugün de yine geleceğin sürücüleri ve yetişkinleri olan çocuklarımızın trafik gibi çok önemli bir alanda farkındalıklarının artması için Karayolları Genel Müdürlüğü Muğla Şube Şefliği ile birlikte bu eğitimi hayata geçirdik. Çocuklarımızın geleceği için bu tarz konularda her tür eğitime ve desteğe bugün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz” dedi.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni adaylarına görev eğitimi
07 Mayıs 2024 Salı - 14:37 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni adaylarına görev eğitimi MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü tarafından “Resmi Bayram, Tören ve Kutlama Programlarının Hazırlanmasında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeninin Görevleri” etkinliği düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında "Resmi Bayram, Tören ve Kutlama Programlarının Hazırlanmasında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeninin Görevleri" etkinliği düzenlendi. Spor Bilimleri Fakültesi Şehit Piyade Komando Yüzbaşı Özgür Özekin Amfisinde gerçekleştirilen etkinlikte, Muğla İli Tören Komutanı ve Muğla Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Serhat Erdaş ile Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Osman Yılmaz, ulusal ve resmi bayramlar, mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerin kutlanmasında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin görevlerini anlattı. Ayrıca etkinlikte 2023-2024 Eğitim- Öğretim yılında okul ve il düzeyinde gerçekleştirilen çeşitli kutlama örneklerine yer verildi. Etkinliğe Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Murat Yıldız, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Mehmet Fatih Can, MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni adayları katıldı.
Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluşacak
07 Mayıs 2024 Salı - 14:17 Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluşacak Her yıl düzenlenen Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri toplantısı, bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Yabancı Diler Yüksekokulu ev sahipliğinde yapılacak. 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılacak toplantıya Türkiye’nin 206 devlet-vakıf üniversitesinden müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı, program koordinatörü ve yüksekokul sekreterleri katılacak. Düzenlenen bu toplantıda yabancı dil eğitimindeki sorunlar ve çözümler ele alınacak. Bu yıl daha çok yapay zekânın dil öğretiminde kullanımı ve sorunları üzerinde durulacak. Toplantının son gününde yapılan tartışmalardan elde edilen sonuçlar, rapor haline getirilerek ilgili kurumlara sunulacak. Ayrıca Türkiye’de dil öğretimi konusunda faaliyet gösteren bütün yayınevleri de bu toplantıya, son eğitim-öğretim materyallerini tanıtmak ve bilgi vermek amacıyla katılım sağlayacak. “Hem üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak” Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantıya hazırlandıklarını söyleyen MSKÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Keçiş, "Geçen yıl Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli toplantıda, bu yıl XVI. Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri Platformu Toplantısı için Üniversitemizde düzenlenmek üzere aday olunmuş ve yapılan seçimde bu yılki toplantının, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenmesine karar verilmişti. Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantının hazırlıklarını sürdürmekteyiz. Toplantının en önemli amacı, dil öğretiminin daha modern usullerle nasıl yapılması gerektiği noktasında gelişmeleri takip edebilmektir. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokullarının bazı yapısal sorunlarına çözümler bulmaya çalışmaktayız. Bu çerçevede bu yıl daha çok yapay zekâ uygulamalarına önem vererek teknoloji ile dil eğitimini tartışmaya açtık. Yine İngilizce dışında diğer dillerin eğitimi ve bu alanlarda karşılaşılan sorunları biraz daha ön plana çıkartmak istedik. Bu kadar geniş katılımlı bir toplantının Üniversitemizde düzenlenecek olması hem Üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır. Toplantımızın son günü olan 18 Mayıs’ta bütün katılımcılarla Kaunos Antik Kentine kültür gezisini de koyarak Muğla’mızın güzelliklerinden birini göstermek istedik” diye konuştu.
Aras, “İçme suyu sorunlarının giderilmesi için projelerimiz hazır”
07 Mayıs 2024 Salı - 14:12 Aras, “İçme suyu sorunlarının giderilmesi için projelerimiz hazır” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İl genelinde su kayıp kaçağının azaltılması, denizden su arıtma, arıtılan suyun geri dönüşümü ve Bodrum’daki hatların yenilenmesi konularında projelerinin hazır olduğunu söyledi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İl Su Kurulu’ toplantısına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, il genelinde en büyük sorunların su kayıp kaçağının olduğunu vurgulayarak, özellikle Bodrum’daki içme suyu probleminin bir an önce çözülmesi için gerekli projeleri hazırladıklarını ve ilgili kurumlardan da destek beklediklerini söyledi. Aras, “Bizim İl genelinde en büyük sorunumuz yüzde 35’leri bulan kayıp kaçak konusudur. Bu nedenle ciddi bir iyileştirme yapmak zorundayız. Kayıp kaçağın ortadan kaldırılması için her türlü yatırıma hazırız. Bununla ilgili Avrupa Kalkınma Bankası ile de görüştük. Gerekli krediyi bize sağlamaya hazırlar. Burada izin süreçlerinde sizlerden destek istiyoruz. Kasım ayından itibaren Bodrum’daki CTP hatların da değişimine başlıyoruz. İlk olarak 13 kilometrelik bir alan var. Eğer herhangi bir İller Bankası veya yurtdışı kaynağından yararlanamazsak bu hatların değişimine kendi kaynaklarımızla başlayacağız. Arıtılmış suyun geri kullanımı ile ilgili de projelerimiz var. Denizden arıtma projelerimiz de hazır. Özellikle ÇED süreçleri ile ilgili izin süreçlerini hızlandırıp bizde hızlıca bu projelerin yapımına başlamak istiyoruz. Hep birlikte çalışıp İlimizin su sorunlarına çözüm üretmek istiyoruz” dedi.