Yerel Haberler
Niğde
Vali Akmeşe: "Kadınların katkısı geleceğimiz için vazgeçilmezdir" 07 Mart 2026 Cumartesi - 17:36:53 Niğde Valisi Nedim Akmeşe, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda kadınların toplumsal hayattaki önemine dikkat çekerek, kadınların fedakarlık ve emekleriyle toplumun gelişimine büyük katkı sağladığını ifade etti. Kadın haklarına dikkat çekmek ve kadınların toplumsal hayattaki yerinin güçlendirilmesine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Akmeşe, Türkiye’de de bu anlamlı günün kadınların topluma sunduğu katkıları hatırlatan önemli bir gün olarak kutlandığını belirtti. Kadınların tarih boyunca gösterdikleri fedakarlık, cesaret ve azimleriyle aile kurumunun temel direği olduğunu ifade eden Akmeşe, eğitimden bilime, sanattan ekonomiye kadar hayatın her alanında üstlendikleri sorumluluklarla toplumun gelişimine yön verdiklerini vurguladı. Güçlü bir toplumun ve müreffeh bir geleceğin inşasında kadınların emeğinin ve katkısının vazgeçilmez olduğunu dile getirdi. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte kadınlara tanınan hakların bu güçlü konumu daha da pekiştirdiğini belirten Akmeşe, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde gerçekleştirilen reformlar sayesinde Türk kadınının birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu, sosyal, hukuki ve siyasal alanlarda önemli kazanımlar elde ettiğini ifade etti. Vali Akmeşe mesajının sonunda, başta aziz şehitlerin ve kahraman gazilerin anneleri ile eşleri olmak üzere, emeği ve fedakârlığıyla hayatın her alanına değer katan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sağlık, huzur ve başarı dileklerinde bulundu.
07 Mart 2026 Cumartesi - 17:28 Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde 12 öğrenci kulübüne ÜNİDES desteği Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) 6. dönem başvuruları kapsamında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden 12 öğrenci kulübü destek almaya hak kazandı. Dördüncü dönemde 12, beşinci dönemde 53 ve son dönemde ise 12 destek alan üniversite, toplamda 77 destek alarak istikrarlı yükselişini sürdürdü. Program kapsamında desteklenen kulüpler; bilim ve teknoloji, sanat, spor, sosyal sorumluluk, uluslararası çalışmalar ve mesleki gelişim gibi farklı alanlarda projeler geliştirecek. Bu kapsamda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin Biyobilim Topluluğu, Dijital Oyun Geliştirme Kulübü, Doğa ve Yaşam Kulübü, Gastronomi Kulübü, Genç Yeşilay Kulübü, Genetik Kaynaklar Kulübü, Gıda Mühendisliği Kulübü, NÖHÜ Ekonomi ve Sanat Kulübü, NÖHÜ E Spor Kulübü, NÖHÜ Türk Dünyası Gençlik Topluluğu, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kulübü ve ÜNİAK Üniversite Araştırma ve Kültür Kulübü destek almaya hak kazanan kulüpler arasında yer aldı. Destek almaya hak kazanan kulüpler; bilim ve teknoloji, sanat, spor ve sağlıklı yaşam, kişisel ve sosyal gelişim, mesleki gelişim ve uluslararası çalışmalar gibi çeşitli alanlarda projeler geliştirerek hem üniversite öğrencilerine hem de topluma katkı sağlayacak etkinlikler düzenleyecek. Projelerde kulüplere akademik danışmanlar da rehberlik edecek. Bu kapsamda Dijital Oyun Geliştirme Kulübü Danışmanı Doçent Doktor Yeşim Dokuz, NÖHÜ E Spor Kulübü Danışmanı Doçent Doktor Nesrin Canpolat, Gıda Mühendisliği Kulübü Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Katibe Sinem Coruk, NÖHÜ Ekonomi ve Sanat Kulübü Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Emre Atsan, Gastronomi Kulübü Danışmanı Öğretim Görevlisi Şinasi Özmen, Doğa ve Yaşam Kulübü Danışmanı Öğretim Görevlisi Hatice Nur Kılıç Özel, Genetik Kaynaklar Kulübü Danışmanı Profesör Doktor Ayhan Ceyhan, NÖHÜ Türk Dünyası Gençlik Topluluğu Danışmanı Profesör Doktor Hamdi Doğan, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kulübü Danışmanı Araştırma Görevlisi Rahiye Barutcu, Biyobilim Topluluğu Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Cihan Düşgün, ÜNİAK Danışmanı Profesör Doktor Recep Çiçek ve Genç Yeşilay Kulübü Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Yasemin Uğurlu kulüp çalışmalarına akademik destek sağlayacak. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu yaptığı açıklamada öğrencilerin bilim, teknoloji, sanat, spor ve sosyal sorumluluk gibi farklı alanlarda proje üretmesinin hem kişisel gelişimleri hem de toplumsal katkı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Öğrencilerin bu tür programlar aracılığıyla fikirlerini projelere dönüştürmelerini ve aktif bir üniversite hayatı yaşamalarını desteklediklerini belirten Rektör Uslu, destek almaya hak kazanan öğrenci kulüpleri ile akademik danışmanları tebrik ederek gerçekleştirilecek projelerin üniversiteye ve topluma önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.
07 Mart 2026 Cumartesi - 17:26 Başkan Özdemir: "Güçlü kadınlar güçlü yarınları inşa eder" Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda kadınların toplumun temel taşı olduğunu vurgulayarak, kadınların sadece bir gün değil her zaman baş tacı edilmesi gerektiğini ifade etti. Kadınların sevgi, emek ve fedakarlıklarıyla topluma değer kattığını belirten Başkan Özdemir, sağlıklı ve gelişmiş bir toplumun kadınların katkılarıyla mümkün olacağını söyledi. Özdemir mesajında İslam medeniyetinde kadının her zaman yüce bir konuma sahip olduğunu belirterek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’nde kadınların Allah’ın emaneti olduğunu ifade ettiğini hatırlattı. Kadınların tarih boyunca önemli sorumluluklar üstlendiğini dile getiren Özdemir,"Sağlıklı, huzurlu ve gelişmiş bir toplumun inşası, ancak kadınlarımızın hayata kattığı değer, sevgi ve zarafetle mümkündür. Bizim inancımızda ve medeniyet tasavvurumuzda kadının yeri her zaman en yüce makamdır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), Veda Hutbesi’nde tüm insanlığa seslenirken, ‘Kadınlar size Allah’ın emanetidir’ buyurarak kadının toplumdaki kutsal ve dokunulmaz yerine işaret etmiştir. Kadını baş tacı etmeyen, ona hak ettiği saygıyı göstermeyen hiçbir toplumun geleceği aydınlık olamaz. Milli ve manevi değerlerimizin en kıymetli taşıyıcıları olan kadınlarımız; Kurtuluş mücadelemizde cepheden cepheye koşarak vatan savunmasında en ön saflarda yer almış, Şerife Bacıların, Nene Hatunların ruhunu bugüne taşımışlardır. Dünün kahraman kadınları, bugün de bilimde, hukukta, ekonomide, sanatta, siyasette ve sporda elde ettikleri başarılarla göğsümüzü kabartmakta, ülkemizin büyümesine en büyük katkıyı sunmaktadır" ifadelerine yer verdi. Öte yandan Niğde Belediyesi olarak kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha güçlü yer alması için çeşitli projeler hayata geçirdiklerini belirten Özdemir, Kadın Yaşam Merkezleri, meslek edindirme kursları ve istihdam imkânlarıyla kadınlara destek olduklarını kaydetti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir uygulamayı da duyuran Özdemir, Niğde Belediyesi Halk Otobüslerinin kadınlar için gün boyunca ücretsiz olacağını açıkladı. Ayrıca Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde verilen ücretsiz psikolog ve diyetisyen hizmetlerine bir yenisinin eklendiğini belirten Özdemir, Niğde Barosu ile imzalanan protokol kapsamında kadınlara yönelik ücretsiz hukuki danışmanlık hizmetinin de başlatıldığını söyledi. Başkan Özdemir mesajının sonunda, başta şehit ve gazilerin anneleri ile eşleri olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sağlık, huzur ve mutluluk dileklerinde bulundu.
Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde kanser tarama oranlarının artırılması hedefleniyor
19 Mart 2025 Çarşamba - 10:07 Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde kanser tarama oranlarının artırılması hedefleniyor Niğde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin (SHM) hizmetlerinden faydalanmasının artırılması ve kanser tarama oranlarının yükseltilmesine yönelik bir toplantı düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Doğan Bahadır İnan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, halk sağlığı hizmetleri başkanlığı yöneticileri ve SHM sorumlu hekimleri katıldı. Toplantıda 2024 ve 2025 yılı verileri değerlendirilerek gelecek dönemde yapılması gereken çalışmalar üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonrasında açıklama yapan Dr. Doğan Bahadır İnan, SHM’lerde sunulan hizmetlerin çok yönlü olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: "Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde, risk faktörleriyle mücadele, beslenme danışmanlığı, psikososyal danışmanlık, ağız ve diş sağlığı, enjeksiyon hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı, okul sağlığı, kanser erken teşhis ve tarama, sigara bırakma danışmanlığı, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetimi gibi hizmetler bütüncül bir anlayışla sunulmaktadır. Bunun yanında, hareketli yaşam ve doğru beslenme konularında iyi uygulama örnekleri sunularak sağlık okuryazarlığının artırılması hedeflenmektedir." Niğde’de hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezleri’nden yararlanmak isteyen vatandaşların vaka koordinatörleri aracılığıyla diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist randevusu alabilecekleri ayrıca aile hekimlerine başvurarak dijital entegrasyon aracılığıyla SHM’lerden randevu oluşturabilecekleri ifade edildi.
Niğde’de Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yılı kutlandı
18 Mart 2025 Salı - 14:23 Niğde’de Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yılı kutlandı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Niğde Şehitliği’nde yapılan törene Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Gürol Okyar, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, kurum müdürleri, STK temsilcileri ile şehit aileleri ve gaziler katıldı. Şehitlik anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan programda Niğde Valisi Cahit Çelik, şeref defterini imzaladı. Vali Çelik; "Özgürlüğü, bağımsızlığı ve onurlu bir geleceği miras bırakan adsız kahramanlarımız, bu kutsal toprakları kanlarınızla sulayarak bizlere emanet ettiniz. Şehitlerimiz, milletimizin kalbinde daima en yüce mertebede yer almaktadır. Emanetinize sahip çıkıyor, aziz hatıranızı yaşatıyor ve sizlerden aldığımız güçle vatanımıza aynı inanç ve kararlılıkla hizmet ediyoruz. Türk milletinin sarsılmaz iradesi, vatan ve bayrak sevgisi geçmişte olduğu gibi bugün de bizleri güçlü kılmaya devam etmektedir. Bugün, Çanakkale Zaferi’nin 110. yılında, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz" diye konuştu. Niğde Şehit Aileleri Dernek Başkanı Ömer Demir ise, "Aziz şehitlerimizin bedenlerini kattıkları kutsal vatan toprakları, son nefese, son damla kana kadar aynı cesaret ve kararlılıkla muhafaza edilecektir. Aziz şehitlerimiz, ebedî istirahatgahınızda huzur içerisinde olunuz. Emin olunuz ki, uğruna canlarınızı feda ettiğiniz kutsal vatan topraklarını ilelebet muhafaza ve müdafaa etmemize hiçbir güç engel olamayacaktır. Bu aziz millet var oldukça, Anadolu Türk yurdu olarak kalacak, ay yıldızlı bayrağımız yurt semalarında gururla dalgalanacaktır" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim okundu ve Niğde İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı tören birliği saygı atışı yaptı. Törene katılanlar şehit mezarları ziyaret ederek karanfil bıraktı, dua etti.
Aile içi kavga ihbarına giden polisler saldırıya uğradı
17 Mart 2025 Pazartesi - 15:42 Aile içi kavga ihbarına giden polisler saldırıya uğradı Niğde’de ihbar üzerine bir eve gönderilen iki polis memuru, madde bağımlısı şahıs tarafından keser ve bıçakla yaralandı. Yaşanan olayın ardından basın açıklaması yapan Niğde Valisi Cahit Çelik, yaralı polislerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti. Olay, saat 13.00 sıralarında Niğde merkez İlhanlı Mahallesi’nde meydana geldi. Aile içi kavga nedeniyle çevreye rahatsızlık verildiği ihbarı üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri olay yerine sevk edildi. Elinde bıçak ve keserle kapıyı açan madde bağımlısı E.Y.Ö. (18) polislere saldırdı. Polis memurları Adem G. (50) elinden, Deniz E. (30) ise başından yaralandı. Polis, saldırganı ayağından vurarak etkisiz hale getirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı polisleri ve E.Y.Ö.’yü ilk müdahalenin ardından Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Yaşanan olayın ardından basın açıklaması yapan Niğde Valisi Cahit Çelik yaralı polislerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti. Vali Çelik açıklamasında şunları söyledi: "Bugün saat 13 civarında, 112’ye gelen bir çağda bir kavga ihbarına giden polis ekibimize, orada yaşayan ve daha önce dedesine ve amcasına saldıran bir şahıs elinde bıçak ve keserle saldırmış. Uyuşturucunun etkisinde olduğunu değerlendiriyoruz. İlk olarak bir polisimize keser fırlatıyor diğerini de bıçakla yaralıyor. Polis arkadaşımız silahını kullanarak şahsı etkisiz hale getiriyor. Polis arkadaşlarımızın durumu iyi. Geçmiş olsun diliyorum. Uyuşturucu memleketin belası ve terörden daha tehlikeli. Şu anda yaralı olan ve arkadaşlarımızın etkisiz hale getirdiği şahsın daha önce bu anlamda suç kayıtları da var. Bizler hem ailelerimizi hem de sokaklarımızı herkesin desteğiyle daha güvenli bir hale getirebiliriz."
Şehit Serdal Güneş’in adı okula açılan kütüphanede yaşatılacak
17 Mart 2025 Pazartesi - 12:22 Şehit Serdal Güneş’in adı okula açılan kütüphanede yaşatılacak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Toplumsal Katkı koordinatörlüğü tarafından Şehit Serdal Güneş adına Murtaza ve Naile Uyanık Ortaokulu’na kütüphane kuruldu. 2018’de Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde dinamitlerin imhası sırasında şehit olan Uzman Çavuş Serdal Güneş’in adına kurulan kütüphane düzenlenen törenle açıldı. Törene Niğde Valisi Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde İl Jandarma Komutanı Albay Gürol Okyar, İl Milli Eğitim Müdürü Elif Özbek, şehit Uzman Çavuş Serdar Güneş’in annesi Nadiye Güneş ve kardeşi Selda Güneş katıldı. Törende konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik kütüphanenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederken kütüphaneye katkı sağlayacaklarını ifade etti. Vali Çelik; "Üniversite öğrencilerimizin sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde buradaki okulumuza bir kütüphane kuruldu. Okulumuzda hem ortaokul hem de ilkokul var ve her gün 20 dakikalık okuma saati yapılıyor. Bu kütüphane çocuklarımızın okuma alışkanlığını geliştirmede katkı sağlayacaktır" dedi. Şehitlerimizin ismini yaşatmak için kütüphane kurma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Üniversitemizin Toplumsal Katı Koordinatörlüğü vasıtasıyla, öğrencilerimizin katkısıyla kütüphane kurduk. Daha önce de Alay Kasabasında bir ilkokula şehidimiz Kemal Batur adına kütüphane açmıştık. Kitaplarımızı hem üniversitelerimizin hem de öğrencilerimiz katkısı ile toplanıyor. Kütüphaneye kitap bağışı yapmak istenenleri de katkı vermeye bekliyoruz. Şehitlerimizin adını yaşatmak için Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü katkılarıyla bu çalışmamız devam edecek." Şehidin annesi Nadiye Güneş ise oğlunun kütüphanenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Muhammed’in isteği gerçeğe dönüştü
17 Mart 2025 Pazartesi - 10:09 Muhammed’in isteği gerçeğe dönüştü Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in vatandaşlarla doğrudan iletişim kurmak için düzenlediği Muhabbet Çadırı etkinlikleri, bu kez duyarlı bir çocuğun talebini gerçeğe dönüştürdü. Samimi bir ortamda gerçekleşen etkinlikte 11 yaşındaki Muhammed Eren Gezer, Başkan Özdemir’den mahallesine geri dönüşüm kutusu yerleştirilmesini istedi. Başkanın "Söz veriyorum, bu isteğin en kısa sürede yerine getirilecek" demesi üzerine, Muhammed’in belirttiği noktaya geri dönüşüm kutusu yerleştirildi. Nezihe ve Tahsin Kitapçı İlkokulu 4-C sınıfı öğrencisi Muhammed Eren Gezer, Muhabbet Çadırına katılarak çevre bilincine dikkat çekmek istediğini belirtti. Başkan Özdemir, minik Muhammed’in bu talebini içtenlikle karşılayarak; "Çocuklarımızın duyarlılığı, bizim için en büyük motivasyon kaynağı. Muhammed’in geri dönüşüm konusundaki isteği, sadece bir kutu değil, aynı zamanda geleceğe dair umutlarımızı da yeşertti. Sözümüzü tutarak hem çevreye katkı sağlamayı hem de gençlerimizin inisiyatif almasını destekliyoruz" dedi. Muhabbet Çadırı projesi kapsamında bugüne kadar pek çok vatandaşın talebi dinlenirken, Muhammed’in hikâyesi bu etkinliklerin ne denli somut sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne serdi. Başkan Özdemir, "Muhabbet Çadırlarımızda şehrin dört bir yanında vatandaşlarımızla buluşmaya devam edeceğiz. Amacımız, herkesin sesini duymak ve birlikte daha yaşanabilir bir şehir inşa etmek" açıklamasını yaptı. Geri dönüşüm kutusunun yerleştirileceği alanı kendisi gösteren Muhammed Eren Gezer, "Okulda geri dönüşümün önemini öğrenmiştim. Mahallemizde de böyle bir kutu olursa çevremiz daha temiz olur diye düşündüm. Başkan Amca söz verdi ve tuttu. Çok teşekkür ederim" sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.