Yerel Haberler
Samsun
MYO’dan engelli öğrencilere moral etkinliği
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:40 MYO’dan engelli öğrencilere moral etkinliği Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Terme Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürlüğü tarafından Engelliler Haftası kapsamında engelli öğrencilere yönelik moral etkinliği düzenlendi. Terme MYO kampüs alanında coşkulu geçen programa, Terme Mukaddes Kul Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri, öğretmenleri, Terme MYO öğrencileri, akademik ve idari personeli katıldı. Etkinlik kapsamında türlü yarışmalar, palyaçolar ve oyunlarla, üniversite öğrencileri ve özel eğitim uygulama okulu öğrencileri moral ve motivasyonlarını arttırma fırsatı buldular. Şenlik havasında geçen programda konuşma yapan MYO Müdürü Prof. Dr. Erol Terzi, “Üniversiteler, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetişmesinde önemli görevlere sahip olup, eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yansıra toplumumuzda ihtiyaç duyulan alanlarda sosyal sorumluluk projelerine ve dezavantajlı gruplara yönelik faaliyetlere de imza atarlar. Bu bağlamda bugün Terme MYO kampüsümüzde Mukaddes Kul özel eğitim uygulama okulunun öğrencilerini ve çalışanlarını şenlik havasında geçen moral etkinliğimizde ağırladık. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bu özel eğitim kurumundaki yavrularımızın bu tür etkinliklere ihtiyacı olup, onlarla üniversite öğrencilerimizi buluşturmak ve motivasyonlarını arttırmak istedik. Burada görünen tabloda gençlerimizin ve çocuklarımızın mutluluğu gözlerinden okunuyor. Bu tür ekinliklere her zaman önem verdik ve bundan sonra da etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz. Engelliler Haftasında bugün kampüs alanımızda sizleri ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduk ve paydaş kurumlarımızla etkinlik ve işbirliklerimize her zaman devam edeceğiz” dedi. Program devamında, üniversite öğrencileri ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim uygulama okulu öğrencileri yarışmalar ve farklı oyunlar ile gönüllerince eğlendiler.
Görme engelli müzik öğretmeni azmi ile örnek oluyor
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:36 Görme engelli müzik öğretmeni azmi ile örnek oluyor Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Milli İrade İmam Hatip Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olarak görev yapan görme engelli Mert Karagüzel, azmi ile örnek oluyor. Bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesinin teşvik edilmesi amaçlanan “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı” proje sergisinin açılışı Bafra Milli İrade İmam Hatip Ortaokulunda Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Şube Müdürleri Murat Öğretmen, Hıfzullah Kocaman, Osman Çakır, Bafra İlçe Müftüsü İbrahim Memiş ve okul müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Proje sergisinin açılışında mini bir konser veren görme engelli Müzik Öğretmeni Mert Karagüzel büyük alkış alarak takdir topladı. Müzik Öğretmeni Mert Karagüzel mini konser öncesi yaptığı konuşmada 10-16 Mayıs tarihleri arasından kutlanan Engelliler Haftası’yla ilgili, "Ben 2 yaşında darbuka çalarak müzik yaşamıma merhaba dedim. Daha sonra çeşitli müzik aletleri ile müzik hayatıma devam ettim. Son zamanlarda ise kemence hayatımın değişmez enstrümanı oldu. Bafra Milli İrade İmam Hatip Ortaokulunda 5 yıldır müzik öğretmeni olarak görev yapıyorum. Öğrencilerim tarafından çok seviliyorum. Ben de onları seviyorum. Onun için benim görme engelli olmam beni engellemiyor. Müziği ve öğrencilerimi çok seviyorum. Ayrıca 10-16 Mayıs tarihleri Engelliler Haftası engelli kardeşlerimizin sorunlarının gündeme getirilmesi, bunlara çözüm üretilmesi ve tüm halkımızın bu konuda duyarlılığının artırılması bakımından büyük önem taşımaktadır. Her toplumunda olduğu gibi ülkemizde de nüfusun önemli bir kısmını oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam becerilerini geliştirerek, kendi kendilerine yetebilmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda eğitim imkanlarından yararlanabilmeleri, kendilerine uygun işlerde istihdam edilebilmeleri, diğer bireylerle iyi ilişkiler içinde olabilmeleri çok önemlidir. Ben de bunlara örnek teşkil ettiğime inanıyorum" dedi.
Samsun’un resimli elektrik trafoları şehri renklendirdi
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:59 Samsun’un resimli elektrik trafoları şehri renklendirdi Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), Atakum sahilinde yer alan trafo duvarlarını resimlendirerek toplumsal konularda farkındalık oluşturdu. Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), üstlendiği toplumsal sosyal sorumluluk projeleri ile farkındalık oluşturdu. 2023 yılında başlatılan projede şu ana kadar toplamda 10 tane trafo duvarı, resimlerle renklendirildi. Resimlenen her bir trafo duvarında farklı mesajlar veren YEDAŞ, trafoları gören insanlar tarafından olumlu dönüşler aldı. Sahil boyunca sıralanan trafolar, kent estetiğine değer katarken bunun yanı sıra, toplumsal konularda da farkındalık oluşturdu. Trafolar üzerine çizilen resimler YEDAŞ tarafından belirlenirken, resimler Samsunlu bir resim öğretmeni vasıtasıyla, trafolarda yerini aldı. Samsun’un önemli değerlerinden biri olan Samsunspor’un konu alınması ile başlayan projede, Cumhuriyet’in 100. yılı, hayvan hakları, kadın hakları, Dünya Engelliler Günü, Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, trafik güvenliği, çevre temizliği gibi pek çok temaya yer verilirken Barış Manço, Selda Bağcan gibi değerli sanatçılar da resmedildi. Toplumsal farkındalık için kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendiriyoruz YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, proje ile ilgili “YEDAŞ olarak, temel sorumluluklarımızın yanı sıra toplumsal konularda da aktif rol almayı önemseyen bir şirketiz. Bu kapsamda her yıl toplumu ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz. Daha önceki yıllarda çevre temizliği, otizm farkındalığı, hayvan hakları gibi farklı konularda çalışmalarımız oldu. 2023 yılında başlattığımız “Trafoları Boyuyoruz” projesi ile ise bir adım daha ilerleyerek aynı anda farklı konularda mesajlar vermeye odaklandık. Trafoları resimlendirirken, özellikle sosyal olarak kalabalık olan bölgelerdeki trafoları tercih ettik, bu sayede daha fazla insana ulaşmayı hedefledik.” dedi. Projenin geri dönüşlerinin büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten Yunus Emre Bilgi gelecekte de benzer projeler geliştirmeyi planladıklarını belirtti.
Çocuk nörolojisi uzmanı uyardı: "Çocuklarda teknolojik cihaz kullanımına sınır konulmalı"
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:59 Çocuk nörolojisi uzmanı uyardı: "Çocuklarda teknolojik cihaz kullanımına sınır konulmalı" Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, "Okul öncesi dönemde teknolojik cihazının günlük kullanım süresi 1 saati geçmemelidir. İlk ve ortaokul döneminde ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır" dedi. Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik cihaz kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, zorunlu durumlar dışında belli kurallar çerçevesinde ve belirli sürelerle çocukların teknolojik cihazları kullanmasına izin verilmesinin uygun olabileceğini söyledi. 2 yaşından küçük çocukların teknolojik aletlerin kullanmasının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, “Çünkü dil, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal becerilerin gelişimi için anne-baba ve diğer yetişkinlerle sosyal etkileşim gereklidir. Okul öncesi dönemde, günlük kullanım süresi 1 saati geçmemelidir. İlk ve ortaokul döneminde ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır” diye konuştu. "Uykudan önce kullanılmamalı" Uykudan önceki 1 saatlik zaman diliminde dijital elektronik aletlerin kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca, kullanılacak sürenin bölünerek birkaç seferde kullanılması uygun olabilir. Ancak eğitim amaçlı kullanımlar, görüntülü görüşmeler veya konuşmalar bunun dışında tutulabilir” şeklinde konuştu. "Uygun sınırlar konulmalıdır" Günümüzde, çocuklar ve ergenler arasında dijital elektronik aletlerin yaygın kullanılmasının, bu araçların eğlence aracı haline gelmesine ve özel dillerin oluşmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Ayrıca, sosyal iletişimde önemli bir rol oynamakta ve teknolojiyle olan bağlantılarını sağlamaktadır. Özellikle okul öncesi dönemde, anne-baba etkileşimine açık ve doğru programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların faydalı olabileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Sahiller turizm sezonuna hazırlanıyor
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:02 Sahiller turizm sezonuna hazırlanıyor Karadeniz Bölgesi’nin mavi bayraklı en çok plaja sahip şehri Samsun’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından sahillere turizmin hareketlendiği yaz sezonuna hazır hale getiriliyor. Samsun’un önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’u turizm alanında daha ileriye taşımak için tüm birimlerimizle aralıksız çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin en uzun sahilinden birine sahip olan Samsun’da yaz sezonu hazırlıkları aralıksız sürüyor. Karadeniz Bölgesi’nde en çok mavi bayraklı plaja sahip kent olan Samsun’da başta mavi bayraklı plajlar olmak üzere tüm sahil şeridinde Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar gerçekleştiriliyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, ekiplerince sahil şeridinde sokak mobilyaları yenileniyor, kaldırımlar onarılıyor, ağaçlar budanıyor, yürüyüş alanları ve kumsallar temizleniyor. Belirli periyotlarla gerçekleştirilen bakım, onarım ve temizlik çalışmalarının sezonun başlayacağı 15 Haziran’a kadar tamamlanması planlanıyor. “Mavi bayraklı plaj sayımızı arttırmak istiyoruz” Samsun’un önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’u turizm alanında daha ileriye taşımak için tüm birimlerimizle aralıksız çalışıyoruz. Bu kapsamda ekiplerimiz mavi bayraklı plajlarımız başta olmak üzere sahil şeridimizde yaz sezonu için hummalı bir hazırlık çalışması yapıyor. Farklı turizm destinasyonlarına sahip olan kentimiz deniz turizmi anlamında da oldukça ilgi görüyor. Çok güzel bir sahil şeridine sahibiz. Samsunumuzda mavi bayraklı plaj sayımızı arttırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca mevcut plajlarımızın standardını korumak, tüm sahil şeridimizi daha güzel hale getirmek için çalışıyoruz. Yeni projelerle ve uygulamalarla kentimizde turizmin gelişimine daha fazla katkı sunmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Samsun’da Gençlik Haftası kutlamaları başladı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:41 Samsun’da Gençlik Haftası kutlamaları başladı Samsun’da Gençlik Haftası dolayısıyla Onur Anıtı’na çelenk bırakıldı. Her yıl 15-21 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kutlamaları Onur Anıtı’na çelenk sunum programıyla başladı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci törende anıta çelenk koydu. Akabinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşma yapan Müdür Dereci, "Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız Gençlik Haftamızın bir yenisinin açılışını siz gençlerle beraber yapmanın mutluluğunu hep beraber yaşıyoruz. Sevgili gençler; büyük ve itibarlı bir ülkede yaşıyoruz. Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özveri ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluklarınızdandır. Yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni omuzlarınızda yükselteceksiniz. Ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamalısınız. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemelisiniz. Ay yıldızlı bayrağımızın altında, hepimizin bir ve bütün olarak, bu zamana kadar geldiğimiz gibi, bundan sonrada sonsuza kadar devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi. Tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Başkan Kul: “Muhtarlarla işbirliği ve iletişim güçlenecek”
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:39 Başkan Kul: “Muhtarlarla işbirliği ve iletişim güçlenecek” 31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlerin ardından göreve gelen muhtarlarla yapılan ilk toplantı, Terme Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşti. Başkan Kul, “Muhtarlarla işbirliği ve iletişim güçlenecek ”dedi. Terme Kaymakamı Metin Maytalman, kurum müdürleri ve 82 mahalle muhtarının bir araya geldiği toplantıda, Belediye Başkanı Şenol Kul, muhtarların önemine dikkat çekti. Yeni göreve başlayan muhtarları kutlayan Başkan Kul, "Muhtarlarımız, mahallelerimizin sesi, sorunlarının çözümünde ilk adımı atan kıymetli temsilcilerimizdir. Onlar olmadan yerel yönetimlerin başarısı tam anlamıyla mümkün değildir" diye konuştu. "Güçlü bir iletişim ve istişare kültürü" Toplantıda, muhtarların mahallelerdeki sorunları daha etkin bir şekilde iletebilmeleri için iletişim kanallarının güçlendirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve mahallelerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm odaklı çalışmalar yapılması konuları ele alındı. Başkan Kul, "Bu yeni dönemde, muhtarlarımızla güçlü bir iletişim ve istişare kültürü oluşturarak, mahallelerimizin sorunlarını hızla çözeceğiz. Birlikte çalışarak, Terme’yi daha yaşanabilir, daha modern bir şehir haline getireceğiz" diye konuştu. "Her yatırımda muhtarlarımızın emeği var" Terme’ye yapılan her yatırımda muhtarların büyük katkısı ve emeği olduğunu ifade eden Başkan Kul, “Daha güzel bir Terme oluşturma hedefiyle, muhtarlarımızla işbirliği içinde mahallelerde yapılacak tüm işlerin koordinasyonunu sağlayacağız. Bu süreçte Muhtarlarımız, sahadaki gözümüz ve kulağımız olacaklar. Uyum içerisinde çalışarak, sorunlarımızın bir bir üstesinden geleceğiz" şeklinde konuştu. Yeni göreve başlayan muhtarlar ve kurum müdürlerinin kendilerini tanıtmalarının ardından toplantı son buldu.
Samsun’da Gençlik Haftası kutlamaları başladı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:33 Samsun’da Gençlik Haftası kutlamaları başladı Samsun’da Gençlik Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı. Her yıl 15-21 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kutlamaları Onur Anıtı’na çelenk sunum programıyla başladı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci törende anıta çelenk koydu. Akabinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Törende konuşma yapan Müdür Dereci, " Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız gençlik haftamızın bir yenisinin açılışını siz gençlerle beraber yapmanın mutluluğunu hep beraber yaşıyoruz. Sevgili gençler; Büyük ve itibarlı bir ülkede yaşıyoruz. Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özveri ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluklarınızdandır. Yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni omuzlarınızda yükselteceksiniz. Ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamalısınız. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemelisiniz. Ay yıldızlı bayrağımızın altında, hepimizin bir ve bütün olarak, bu zamana kadar geldiğimiz gibi, bundan sonrada sonsuza kadar devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Başkan İbrahim Sandıkçı: "Kan bağışıyla insanlığa umut olabiliriz"
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:30 Başkan İbrahim Sandıkçı: "Kan bağışıyla insanlığa umut olabiliriz" Farkındalık için kan bağışında bulunan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, "Kan bağışı konusunda toplumsal bilinç oluşturmaya yönelik projeler gerçekleştirmeye devam ediyoruz" dedi. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçede kan bağışı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya yönelik projeler gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirtti. Canik’teki okullarda gerçekleştirdikleri "İyilik Kanımızda Var!" kan bağışı kampanyasıyla öğrencilerin kan bağışı önemini erken yaşlarda daha güçlü bir şekilde kavramalarını sağladıklarını ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, vatandaşlara kan bağışında bulunmaları konusunda çağrıda bulundu. "Sürekli ihtiyaç" Her sağlıklı bireyi kan bağışı yapmaya davet eden Başkan İbrahim Sandıkçı, "Kan bağışı konusunda toplumsal bilinç oluşturmaya yönelik projeler gerçekleştirmeye devam ediyoruz. İlçemizdeki okullarda gerçekleştirdiğimiz İyilik Kanımızda Var isimli kan bağışı kampanyasıyla, çocuklarımızın erken yaşlarda kan bağışı bilincini kazanmalarına katkıda bulunduk. Kan bağışı bilincinin erken yaşlarda kazanılmasını önemsiyoruz. Ailelerimizin ve öğretmenlerimizin de dâhil olduğu kampanyamızla kan bağışının önemi konusunda toplumsal farkındalığın artmasına vesile olduk. Düzenli kan bağışıyla ülkemizdeki kan stoklarını güçlendirebiliriz. Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Kan bağışıyla insanlığa umut olabiliriz. Kan bağışı için gerekli şartları uygun olan tüm hemşehrilerimi kan bağışında bulunmaya davet ediyorum" diye konuştu.