Yerel Haberler
Samsun
NASA’daki Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, OMÜ’de evrenin sırlarını anlattı 24 Nisan 2026 Cuma - 23:57:39 NASA bünyesindeki Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) uzun yıllar derin uzay iletişimi ve büyük veri analizi üzerine çalışmalar yürüten astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi. "Evrenin Doğumu ve Ölümü" başlıklı etkinlikte, kozmik süreçler ve modern bilimin temel sorunları ele alındı. OMÜ Fizik Topluluğu ve OMÜ Gözlemevi iş birliğiyle UZEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcı Alper Kesten, Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh, Astronomi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Metin Yavuz’un yanı sıra çok sayıda akademisyen, lise ve üniversite öğrencisi katıldı. Konferansta, evrenin başlangıcından nihai kaderine kadar uzanan geniş bir yelpazede güncel bilimsel veriler paylaşıldı. "Bilim cevaplardan çok sorularla ilerler" Konferansın açılışında konuşan OMÜ Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh, bilimin yalnızca bilgi üretme süreci değil, sistematik bir düşünme biçimi olduğunu vurguladı. Bilimsel yöntemin insanlık için en güvenilir rehber olduğunu belirten Çoruh, "Eğer evrenin bir başlangıcı varsa, öncesinde ne vardı? Bilim, hazır cevaplardan ziyade doğru soruları sorabilme yeteneğiyle gelişir. Belki de bu salon, gelecekte evrenin sırlarını çözecek fikirlerin ilk kez filizlendiği ana tanıklık edecektir" dedi. Dr. Umut Yıldız OMÜ’de evrenin sırlarını anlattı Türkiye’ye döndükten sonra uzay ekosistemine katkı sağlamak amacıyla çeşitli teknoloji firmalarında üst düzey bilimsel sorumluluklar üstlenen Dr. Umut Yıldız, "Evrenin Doğumu ve Ölümü" başlıklı ilgi çeken sunumunu kendine has üslubuyla dinleyicileriyle paylaştı. Konferansta, evrenin başlangıcından nihai kaderine kadar uzanan geniş bir yelpazede güncel bilimsel veriler ele alındı. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde Bilim İletişimi Direktörü ve öğretim elemanı olarak görev yapan Yıldız, güncel çalışmalarına dair bilgiler verdiği konferansta bilimsel bilginin toplumun her kesimine ulaşması için yürüttüğü çalışmaları sürdüreceğini ifade etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten’in de katılarak emeği geçenlere teşekkür ettiği program, plaket töreniyle sona erdi. Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla tamamlandı.
Samsun Canik’te çekirge istilasına karşı devlet destekli ilaçlama
10 Temmuz 2025 Perşembe - 15:20 Samsun Canik’te çekirge istilasına karşı devlet destekli ilaçlama Samsun’un Canik ilçesi Gültepe Mahallesi’nde, çekirge yoğunluğunun ekonomik zarar eşiğine ulaşması üzerine 101,75 dekarlık mera alanında ilaçlama çalışması yapıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2025 yılı Şubat ayından itibaren teknik ekiplerce yapılan sürvey çalışmalarında çekirge popülasyonunun zarar seviyesine ulaştığının tespit edildiğini belirtti. Garsiyat alanlarına müdahale Özellikle çekirgelerin yumurta bıraktığı garsiyat alanlarında, İl Müdürlüğü koordinasyonunda ve Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinin gözetiminde teknik talimatlara uygun ilaçlama yapıldığını ifade eden Sağlam, "İlkbahar ve yaz aylarında bitkileri yemek, saplarını kesmek suretiyle zarar veren çekirgelerle mücadelede erken müdahale büyük önem taşıyor" dedi. Devlet desteğiyle ilaç temini Sağlam, mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ücretsiz sağlandığını, mülkiyet ayrımı yapılmaksızın hazine arazileri, meralar ve köy ortak alanları gibi sahalarda devlet yardımı kapsamında ilaçlama yapıldığını vurguladı. Gültepe Mahallesi’nde ilaçlama eşiğine ulaşan sahalarda, il ve ilçe müdürlüklerinin teknik desteğiyle çekirge zararlısına karşı etkin ilaçlama yapıldığı, böylece tarım alanlarının zarar görmesi önlendiği bildirildi.
Uzmanı uyardı: "Şiddetli adet ağrısı normal değil"
10 Temmuz 2025 Perşembe - 15:16 Uzmanı uyardı: "Şiddetli adet ağrısı normal değil" Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Tuncer Kumcular, her 10 kadından yaklaşık 1’ini etkileyen endometriozisin şiddetli ağrı, kısırlık ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olabileceğine dikkat çekerek, "Şiddetli adet ağrısı normal değildir. Böyle bir durumda doktorunuza danışarak erken müdahale şansını yakalayabilirsiniz" dedi. Endometriozisin rahim içini kaplayan endometrium dokusunun rahim dışında büyümesiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu dile getiren VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden (Jinekoloji) Opr. Dr. Tuncer Kumcular, dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Endometriozis belirtilerinin genellikle göz ardı edildiğini belirten Opr. Dr. Kumcular, "Şiddetli adet ağrısı, kronik kasık ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, idrar yaparken veya dışkılama sırasında ağrı ve kısırlık gibi sorunlar yaşanabilir. Bu belirtiler, erken teşhis için önemli ipuçlarıdır. Erken teşhis, hastalığın ilerlemesini önlemede kritik bir rol oynamaktadır" diye konuştu. "Tedavi seçenekleri" Tedavi yöntemleri arasında ağrı kesiciler, hormon terapileri ve cerrahi müdahalelerin bulunduğunu vurgulayan Opr. Dr. Kumcular, "Laparoskopik cerrahi günümüzde altın standart yöntemdir. Bu yöntemle hastalığın etkileri azaltılabilir. Kadınların ağrılarını ’normal’ olarak kabul etmemeleri, uzmana başvurmaları büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu. "Erken müdahale hayat kurtarır" Şiddetli adet ağrısının normal olmadığını belirten Kumcular, "Doktorunuza danışarak erken müdahale şansını yakalayabilirsiniz. Unutmayın, sağlığınız her şeyden önce gelir" ifadelerini kullandı.
Samsun’da 2025 GTS için saha personeline eğitim
10 Temmuz 2025 Perşembe - 14:43 Samsun’da 2025 GTS için saha personeline eğitim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Samsun Bölge Müdürlüğü, il genelinde gerçekleştirilecek 2025 Genel Tarım Sayımı (GTS) çalışmaları kapsamında görev alacak personele yönelik iki günlük kapsamlı bir eğitim düzenledi. 08-09 Temmuz tarihlerinde Samsun İl Tarım Müdürlüğü Zirai Karantina Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan eğitime, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüğü personelleri ile TÜİK proje personelleri (anketörler) katıldı. Genel Tarım Sayımı’nın ikinci aşaması başladı Genel Tarım Sayımı çalışmaları, 22 Eylül 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) ile TÜİK arasında imzalanan "Genel Tarım Sayımına İlişkin Protokol" kapsamında başlatıldı. Sayım, iki aşamalı olarak planlandı. Birinci aşamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dışındaki tarımsal alanlar ve bu alanları kullanan işletmelerin tespiti tamamlandı. İkinci aşama olan "Veri Derleme Faaliyetleri" ise 1 Temmuz 2025 tarihinde başladı ve birinci aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak yürütülüyor. "Sürdürülebilir bir kayıt sistemine temel oluşturulacak" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Genel Tarım Sayımı’nın önemi hakkında yaptığı konuşmada, "Genel Tarım Sayımı çalışmaları, TÜİK sorumluluğunda ve bakanlığımız iş birliğinde 1 Temmuz-31 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacaktır. Tarımsal verilerin sahadan derlenmesi çalışmalarında görev alacak il ve ilçe müdürlüklerimizden personellerin eğitimleri tamamlanmıştır. Bundan sonraki süreçte de hem sürdürülebilir bir kayıt sistemi kurma çalışmalarına temel altlık oluşturulması, hem cari istatistiklerin geliştirilmesi hem de yürütülecek tarım politikalarına ışık tutacak yapısal verilerin ortaya konması Samsun ili ve Ülkemiz için büyük önem arz etmektedir" dedi. Eğitimin, sayım sürecinin en kritik aşaması olan veri toplama faaliyetlerinin hatasız ve eksiksiz bir şekilde yürütülmesi için temel bir adım olduğu belirtildi. Eğitim programı boyunca katılımcılara, Genel Tarım Sayımı’nın yasal dayanağı, amacı, kapsamı, kullanılacak anket formları, veri toplama yöntemleri ve sayım sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgiler aktarıldı. Samsun genelinde gerçekleştirilecek olan sayım çalışmalarının başarıyla tamamlanması için düzenlenen bu eğitim, projenin sahadaki uygulayıcılarının gerekli bilgi ve donanıma sahip olmasını sağlayarak sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine zemin hazırlıyor.