Yerel Haberler
Samsun
Atakum zabıtasından Ramazan denetimi
27 Şubat 2025 Perşembe - 16:43 Atakum zabıtasından Ramazan denetimi Samsun’un Atakum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı öncesi market ve fırınlara yönelik rutin kontrollerini artırdı. Atakum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı öncesi kent sınırları içerisindeki marketlerde ve fırınlarda rutin denetimlerini sıklaştırdı. Market, süpermarket ve zincir marketlerde yapılan kontrollerde ürünlerin son tüketim tarihleri incelendi, reyon ile kasa fiyatları karşılaştırıldı. Et ve süt ürünleri başta olmak üzere tüm gıdaların son kullanma tarihi kontrol edildi. Kurallara uymayan işletmelere tutanak tutuldu Fırınlara ve pastanelere yönelik denetimlerde unlu mamullerin üretim ve tüketim tarihi, fiyat tarifesi, gramajların standartlara uygunluğu ile işletmelerin hijyenik durumu incelendi. Atakum Belediyesi ekiplerine Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de eşlik etti. Ekipler, belirlenen şartlara uymayan işletmeler hakkında tutanak tuttu. "Vatandaşlarımızın yanındayız" Atakum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, çalışmalar hakkında, "Atakum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri olarak, Ramazan öncesi gıda denetimleri gerçekleştiriyoruz. Saha ekibi arkadaşlarımızla birlikte marketlerde ürünlerin son kullanma tarihini inceleyeceğiz gramaj, kasa reyon fiyat aralığının doğruluğunu tespit edeceğiz. Daha yaşanabilir Atakum için gıda denetimlerimiz, periyodik aralıklarla devam edecek. Halkımızın sağlığı ve huzuru için ara vermeden çalışacağız. Atakum Belediyesi olarak, her zaman vatandaşlarımızın yanındayız" dediler.
Samsun altyapısını dijital teknolojiyle geleceğe taşıyor
27 Şubat 2025 Perşembe - 16:25 Samsun altyapısını dijital teknolojiyle geleceğe taşıyor Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, altyapı yönetiminde dijitalleşme ile verimliliği artırıyor. Kurumsal verimliliği artıran Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sayesinde, yatırım süreçleri daha planlı, hızlı ve etkin ilerliyor. Samsun’da bilgi ve iletişim teknolojilerini en üst düzeyde kullanan kurumlardan biri olan Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Müdürlüğü, altyapı sistemlerini dijital bir platformla yönetiyor. SASKİ tarafından 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda oluşturulan bu sistem, şehrin üç boyutlu koordinat bilgilerini, hava fotoğraflarını, kadastral verileri ve altyapıya dair tüm detayları tek çatı altında topluyor. Su kaynakları ve tesisler anlık takipte SASKİ’nin dijital platformu, barajlardan içme suyu hatlarına, terfi merkezlerinden arıtma tesislerine kadar tüm su kaynakları ve tesisleri izleme imkânı sunuyor. Ayrıca, yapımı devam eden hatlar ve saha çalışmalarına dair tüm veriler bu sistemde anlık olarak güncelleniyor. Böylece altyapı süreçleri çok daha kontrollü ve verimli yönetiliyor. 5 güçlü uygulama devrede SASKİ personelinin masaüstü ve mobil cihazlarla erişebildiği CBS platformunda, Altyapı, Yatırım İzleme, Havza, Proje ve Taşınmaz Bilgi Sistemi olmak üzere 5 farklı uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar sayesinde şehir merkezi ve tesislerin dijital ikizleri oluşturularak projeler daha etkili bir şekilde planlanıyor. Ayrıca, ekiplerin ve yüklenici firmaların çalışmaları anlık olarak takip edilerek yatırım süreçleri hızlandırılıyor ve hata payı en aza indiriliyor. Dijital dönüşümle geleceğe güçlü adımlar Şehrin altyapı yönetiminin dijital platform sayesinde modernize edildiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "SASKİ’nin yeni dijital platformu ile altyapı hizmetlerinde kaliteyi artırıyor, yatırımlarımızı daha hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bu sistem, muhtemel arızalara anında müdahale etmemizi sağlarken, altyapı çalışmalarında verimliliği de artırıyor. Hedefimiz, hemşehrilerimize en yüksek kalitede ve kesintisiz hizmet sunmak. ’Daha Hızlı Samsun’ vizyonuyla dijital dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" diye konuştu.
Samsun’da büyükbaş hayvanlar için küpeleme yetki devri gerçekleştirildi
27 Şubat 2025 Perşembe - 15:09 Samsun’da büyükbaş hayvanlar için küpeleme yetki devri gerçekleştirildi Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında, büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla ’küpeleme yetki devri protokolü’ imzalandı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen imza törenine, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Baykut, müdür yardımcısı, şube müdürü ve teknik personeller katıldı. Protokol kapsamında, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği personeline, "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması ve Türkvet Sistemine Kayıt Edilmesi, Büyükbaş Hayvan Irkları ve Küpe Uygulaması" konularında, Türkvet İl Sistem Sorumlusu Veteriner Hekim Dr. Ali Serdar tarafından eğitim verildi. Yapılan protokol ile Samsun ili sınırları içerisinde bulunan manda hariç tüm büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması yetkisi Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne devredildi. Yetki devri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği, Veteriner Biyolojik Ürün ve Hayvan Tanımlama Araçlarının Bedelleri ile Uygulama Ücretlerinin Tahsiline İlişkin Tebliğ ve her yıl yayımlanan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi doğrultusunda gerçekleştirildi. Başvuru ve uygulama süreci Yetki devri kapsamında, 2025 yılı sonuna kadar Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yeni doğan sığır cinsi hayvanları kulak küpesi ile kimliklendirecek ve kayıt altına alacak. Ayrıca düşen kulak küpeleri de yeniden takılacak. Hayvan yetiştiricileri, yeni doğan buzağılarını küpeletmek için 28 Şubat 2025 tarihinden itibaren Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne ait "Alo Küpe Hattı"nı arayarak taleplerini iletebilecek. Bu hatta ulaşılamaması durumunda muhtarlıklara veya il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bilgi verilebilecek. Birlik ekipleri, protokol gereği işletmeleri ziyaret ederek yeni doğan buzağılara küpeleme işlemini gerçekleştirecek ve kayıtları 10 gün içinde TÜRKVET sistemine işleyecek. Ücretlendirme konusunda, yetiştiricilerden herhangi bir şekilde elden para alınmayacak olup, küpe ücretleri yetiştiricilere sağlanan desteklerden kesilecek. "Daha sistemli hale gelecek" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu protokol ile Samsun’da büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması daha sistemli hale gelecek. Üreticilerimizin yeni doğan buzağılarını zamanında kayıt altına alarak hayvan hastalıklarıyla mücadeleye destek vermelerini bekliyoruz. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nı kazanan öğrencilerin sevinç gözyaşları
27 Şubat 2025 Perşembe - 14:22 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nı kazanan öğrencilerin sevinç gözyaşları Samsun’da düzenlenen "56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması"nda kazananlar belli oldu. Yarışmada dereceye giren öğrenciler gözyaşlarını tutamadı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde TÜBİTAK BİDEB Samsun Bölge Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" sona erdi. Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun illerinden başvuran 2 binin üzerindeki proje arasından seçilen 100 proje, 3 gün boyunca projelerini sergiledi. Sergi sonunda 18 proje Ankara’daki finallere gitmeye hak kazandı. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törende öğrencilere ödüllerini OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ve milli eğitim müdürleri verdi. "Evlatlarınızı hayranlıkla izledik" Törende konuşan TÜBİTAK Proje Yarışmaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu, "Yarışmanın 56. yılında bölgemizde 12 farklı alanda 2 bin 294, Türkiye genelinde ise toplam 22 bin 586 proje başvurusu yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bölge sergisi aşamasına geçmeye hak kazanan 100 proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde geçtiğimiz 3 gün boyunca sergilenmiştir. Sergimiz, zorlu hava koşullarına rağmen gerek ziyaretçiler, gerek yerel ve ulusal basınımız tarafından büyük bir ilgi görmüştür. Projelerin şu ana kadar tamamlanmış bulunan ön inceleme, ön değerlendirme ve bölge değerlendirmesi aşamalarında 29 farklı üniversiteden 136 akademisyen görev almıştır. 26 Şubat yani dün itibarıyla tamamlanan bölge sergisi sonucu jüri üyeleri tarafından finalist olarak seçilen 18 proje, mayıs ayı içinde Ankara’da yapılması planlanan Türkiye finali yarışmasında bölgemizi temsil edecektir" dedi. Ödüller sahiplerini buldu Yarışma sonuçlarına göre Samsun 3 birincilik, 2 ikincilik, 3 üçüncülük ödülü, Giresun 5 birincilik, 1 ikincilik, 2 üçüncülük ödülü, Ordu 1 birincilik, 5 ikincilik, 2 üçüncülük ödülü, Sinop 1 birincilik, 1 üçüncülük ödülü, Kastamonu 2 birincilik, 1 üçüncülük ödülü, Amasya 2 birincilik, 3 ikincilik, 1 üçüncülük, Çorum 2 birincilik, 1 üçüncülük, Tokat 2 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük ödülü aldı.
Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi
27 Şubat 2025 Perşembe - 14:09 Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, yaklaşık yüz yıl çözülememiş problemler listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen matematik problemini dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim materyali olarak geliştirdi. Yakın zamana kadar çözülememiş problemler listesinde yer alan tutarsızlık problemi, eğitsel dijital oyun haline geldi. Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Bilge Yağmur Yılmaz, Nisa Nur Yılmaz ve Abdullah Öztürk, matematik alanında "Erdös’ün Tutarsızlık Probleminin İncelenmesi ve Oyunlaştırılması" ismini verdikleri proje hazırladı. Proje çerçevesinde öğrenciler, yaklaşık yüz yıl çözülememiş problemler listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen yüksek matematik konuları içeren problemi dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim materyali geliştirdiler. Proje hakkında bilgi veren Bilge Yağmur Yılmaz, "Projemizde matematik dünyasının en üretken isimlerinden biri olan Paul Erdös’ün 1930 yılında ortaya attığı ve çocuk yaşta Erdös ile matematik sohbeti yapabilme şansı yakalamış olan Terence Tao tarafından 2015 yılında çözüme kavuşan tutarsızlık problemi, yenilikçi bir yaklaşımla ele alındı. Yapılan çalışmada bu karmaşık matematiksel problem hem akademik açıdan incelendi hem de öğrencilerin daha kolay anlamasını sağlamak amacıyla mBlock programında kodlanarak eğitsel dijital oyun haline getirildi. Tutarlılık kavramı, sadece +1 ve -1 elemanlarından oluşan, olabildiğince elemanların eşit şekilde dağılmasını istediğiniz bir diziyi tüm adımlarda ve adımların katlarında ne kadar dengeli hale getirebileceğiniz ile ilgilidir. Bu oyun, Erdös’ün tutarsızlık problemini temel alarak dizi elemanlarının dengeli dağılımını analiz eden bir yazılım kullanır" dedi. "Oyun matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi" Oyunla küçük yaştaki öğrenciler dahil yüksek matematik konusunun öğrenebileceğini ifade eden Yılmaz, "Blok tabanlı kodlar ile sanal dünyada harekete geçirdiğimiz oyunu Werbach Piramidi oyunlaştırma modeline göre tasarladık. ’mBlock’ platformu kullanılarak geliştirilen bu eğitsel oyun, Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim gören 7. ve 8. sınıf özel yetenekli öğrencilere uygulandı. 30 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, öğrencilerin bu soyut matematiksel problemi oyun ile somutlaştırarak daha kolay kavramalarına yardımcı oldu. Araştırmada tasarım tabanlı yöntem kullanılarak etkinlik sonrası öğrencilerden hem nicel hem de nitel veri toplandı. Öğrencilere tutarsızlık problemi ile ilgili bir test uygulanırken, yarı yapılandırılmış görüşmelerle katılımcıların düşünceleri ve öğrenme süreçleri analiz edildi. Elde edilen bulgular, oyunlaştırmanın karmaşık matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi. Sergi alanında projemiz çok ilgi görmektedir. Oyunu deneyerek tutarlı dizi yazabilenlere ’Tutarlı Öğrenci’ rozeti takdim etmekteyiz" diye konuştu. Danışman Öğretmen Esra İnan ise, "Sevgili öğrencilerim genç araştırmacıların geliştirdiği eğitsel dijital oyunu, eğitime katkı sunması için EBA’da açık kaynak kodlu şekilde paylaşacağız. Matematik alanında konular üst düzey düşünme becerilerini öğrenmeyi sağlayan birer araç görevindedir. Bu sebeple geliştirilen dijital oyun yüksek matematik konularında hazırlanmış özgün ve nadir bir oyundur" şeklinde konuştu. Geliştirilen oyun, 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı.
56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nı kazanan öğrencilerin sevinç gözyaşları
27 Şubat 2025 Perşembe - 14:03 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nı kazanan öğrencilerin sevinç gözyaşları Samsun’da düzenlenen “56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması”nda kazananlar belli oldu. Yarışmada derece kazanan öğrenciler gözyaşlarını tutamadı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) ev sahipliğinde düzenlen TÜBİTAK BİDEB Samsun Bölge Koordinatörlüğü tarafından organize edilen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" sona erdi. Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun illerinden başvuran 2 binin üzerindeki proje arasından seçilen 100 proje 3 gün boyunca projelerini sergiledi. Sergi sonunda 18 proje Ankara’da düzenlenen finalleri gitmeye hak kazandı. Öğrencilere ödüllerini OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ve milli eğitim müdürleri verdi. "Evlatlarınızı hayranlıkla izledik" Ödül töreni OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Proje Yarışmaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu, "Yarışmanın 56. yılında, bölgemizde 12 farklı alanda 2 bin 294; Türkiye genelinde ise toplam 22 bin 586 proje başvurusu yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bölge sergisi aşamasına geçmeye hak kazanan 100 proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde geçtiğimiz 3 gün boyunca sergilenmiştir. Sergimiz, zorlu hava koşullarına rağmen gerek ziyaretçiler, gerek yerel ve ulusal basınımız tarafından büyük bir ilgi görmüştür. Projelerin şu ana kadar tamamlanmış bulunan ön inceleme, ön değerlendirme ve bölge değerlendirmesi aşamalarında 29 farklı üniversiteden, 136 akademisyen görev almıştır. 26 Şubat yani dün itibarıyla tamamlanan bölge sergisi sonucu jüri üyeleri tarafından finalist olarak seçilen 18 proje, Mayıs ayı içinde Ankara’da yapılması planlanan Türkiye finali yarışmasında bölgemizi temsil edecektir" dedi. Ödüller sahibini buldu Yarışma sonuçlarına göre Samsun 3 birincilik, 2 ikincilik, 3 üçüncülük ödülü, Giresun 5 birincilik, 1 ikincilik, 2 üçüncülük ödülü, Ordu 1 birincilik, 5 ikincilik, 2 üçüncülük ödülü, Sinop 1 birincilik, 1 üçüncülük ödülü, Kastamonu 2 birincilik, 1 üçüncülük ödülü, Amasya 2 birincilik, 3 ikincilik, 1 üçüncülük, Çorum 2 birincilik, 1 üçüncülük, Tokat 2 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük ödülü aldı. (FAU-
Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi
27 Şubat 2025 Perşembe - 14:00 Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri yaklaşık yüz yıl çözülememiş problemler listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen, yüksek matematik konuları içeren problemi, dijital oyun olarak tasarlayıp eğitim materyali olarak geliştirdi. Yakın zamana kadar çözülememiş problemler listesinde yer alan tutarsızlık problemi eğitsel dijital oyun haline geldi. Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Bilge Yağmur Yılmaz, Nisa Nur Yılmaz ve Abdullah Öztürk matematik alanında "Erdös’ün Tutarsızlık Probleminin İncelenmesi ve Oyunlaştırılması" ismini verdikleri proje yaptı. Proje çerçevesinde öğrenciler, yaklaşık yüz yıl çözülememiş problemler listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen, yüksek matematik konuları içeren problemi dijital oyun olarak tasarlayıp eğitim materyali geliştirdiler. Proje hakkında bilgi veren Bilge Yağmur Yılmaz, "Projemizde matematik dünyasının en üretken isimlerinden biri olan Paul Erdös’ün 1930 yılında ortaya attığı ve çocuk yaşta Erdös ile matematik sohbeti yapabilme şansı yakalamış olan Terence Tao tarafından 2015 yılında çözüme kavuşan Tutarsızlık Problemi, yenilikçi bir yaklaşımla ele alındı. Yapılan çalışmada, bu karmaşık matematiksel problem hem akademik açıdan incelendi hem de öğrencilerin daha kolay anlamasını sağlamak amacıyla mBlock programında kodlanarak eğitsel dijital oyun haline getirildi. Tutarlılık kavramı, sadece +1 ve -1 elemanlarından oluşan, olabildiğince elemanların eşit şekilde dağılmasını istediğiniz bir diziyi tüm adımlarda ve adımların katlarında ne kadar dengeli hale getirebileceğiniz ile ilgilidir. Bu oyun, Erdös’ün Tutarsızlık Problemi’ni temel alarak, dizi elemanlarının dengeli dağılımını analiz eden bir yazılım kullanır" dedi. "Oyun matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi" Oyunun küçük yaştaki öğrenciler dahil yüksek matematik konusunu öğrenebileceklerini ifade eden Yılmaz, "Blok tabanlı kodlar ile sanal dünyada harekete geçirdiğimiz oyunu Werbach Piramidi oyunlaştırma modeline göre tasarladık. ’mBlock’ platformu kullanılarak geliştirilen bu eğitsel oyun, Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim gören 7. ve 8. sınıf özel yetenekli öğrencilere uygulandı. 30 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, öğrencilerin bu soyut matematiksel problemi oyun ile somutlaştırarak daha kolay kavramalarına yardımcı oldu. Araştırmada tasarım tabanlı yöntem kullanılarak etkinlik sonrası öğrencilerden hem nicel hem de nitel veri toplandı. Öğrencilere Tutarsızlık Problemi ile ilgili bir test uygulanırken, yarı yapılandırılmış görüşmelerle katılımcıların düşünceleri ve öğrenme süreçleri analiz edildi. Elde edilen bulgular, oyunlaştırmanın karmaşık matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi. Sergi alanında projemiz çok ilgi görmektedir. Oyunu deneyerek tutarlı dizi yazabilenlere ’Tutarlı Öğrenci’ rozeti takdim etmekteyiz" diye konuştu. Projenin özgünlüğü hakkında bilgi veren Danışman Öğretmen Esra İnan ise "Sevgili öğrencilerim genç araştırmacıların geliştirdiği eğitsel dijital oyunu, eğitime katkı sunması için EBA da açık kaynak kodlu şekilde paylaşacağız. Matematik alanında konular üst düzey düşünme becerilerini öğrenmeyi sağlayan birer araç görevindedir. Bu sebeple geliştirilen dijital oyun yüksek matematik konularında hazırlanmış özgün ve nadir bir oyundur" şeklinde konuştu. Geliştirilen bu oyun 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı.
Başkan Kurnaz: "Tarıma ve üreticiye desteklerimiz sürüyor"
27 Şubat 2025 Perşembe - 13:44 Başkan Kurnaz: "Tarıma ve üreticiye desteklerimiz sürüyor" Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, tarıma, tarımsal kalkınmaya, üreticilere ve çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini söyledi. İlkadım Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, ilçedeki çiftçileri bilgilendirmek ve maralfalfa yem bitkisini tanıtmak amacıyla Belediye Hizmet Binası Çok Amaçlı Salonu’nda seminer düzenlendi. Seminerde, Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferat Uzun’un yanı sıra maralfalfa yem bitkisi yetiştiricileri Ahmet Yüksel ve Yusuf Ulaş, katılımcılara bilgiler aktardı. Seminerde, üretiminin kolay olması ve uzun yıllar hasat edilebilmesi nedeniyle maralfalfanın hayvancılıkta alternatif bir yem bitkisi olarak değerlendirilebileceği vurgulandı. İlçenin kırsal bölgelerindeki üreticilere, çiftçilere ve tarımsal faaliyetlere yönelik desteklerinin devam ettiğini vurgulayan Başkan İhsan Kurnaz, "İlkadım Belediyesi olarak tarıma, üreticilerimize ve kıymetli çiftçilerimize desteklerimizi sürdürüyoruz. Son yıllarda ülkemizde kullanımı artan maralfalfa yem bitkisi ve üretimi konusunda çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz tarafından bir seminer gerçekleştirdik. Hayvancılıkta alternatif bir yem bitkisi olarak görülen maralfalfanın kolay yetiştirilmesi, yıl boyunca birden fazla kez hasat edilebilmesi, düşük maliyetli olması, insan gücüne fazla ihtiyaç duymaması ve hayvanların verimini artırması nedeniyle ilçemizde yaygınlaşmasını önemsiyoruz. Bu tür tarımsal gelişmeleri yakından takip ediyor ve çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Müdürlüğümüz, bu doğrultuda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Tarım, ülkemiz için istihdam, ihracat ve gelir bakımından en önemli sektörlerden biri. Biz de tarımla uğraşan İlkadımlı hemşehrilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Canik’te Ramazan geleneği bu yılda devam edecek
27 Şubat 2025 Perşembe - 13:43 Canik’te Ramazan geleneği bu yılda devam edecek i Ramazan Serüveni ile bu yılda çocukları ve aileleri geleneksel Ramazan eğlenceleriyle buluşturacaklarını söyledi. Canik Belediyesi, ilçede bir gelenek haline getirdiği Canik Şehr-i Ramazan Serüveni etkinlikleriyle bu yılda çocukların ve ailelerin Ramazan heyecanına ortak oluyor. Canik Şehr-i Ramazan Serüveni ile ilçedeki tüm mahallelere kurulacak olan etkinlik çadırlarında çocuklar geleneksel Ramazan eğlenceleri, bilim şov, Hacivat ve Karagöz, animasyon gösteri ile ödüllü yarışmalarla buluşacak. Şehr-i Ramazan Serüveni ile çocukların bu yılda da unutulmaz hatıralar biriktirmelerine vesile olmayı ve Ramazan geleneklerini yaşatmayı hedeflediklerini belirten Başkan İbrahim Sandıkçı, "Canik’imizde bu yılda çocuklarımızı ve ailelerimizi keyifli anlara ortak olacakları bir Ramazan ayı bekliyor. İlçemizde geleneksel hale getirdiğimiz Canik Şehr-i Ramazan Serüveni ile mahallelerimize kuracağımız etkinlik çadırlarıyla çocuklarımızı, başta geleneksel Ramazan eğlenceleri, eğitici ve eğlenceli etkinlikler, ödüllü yarışmalar, Hacivat ve Karagöz gibi 36 etkinlik ve gösteri ile ödüllü yarışmalarla buluşturacağız. Yine etkinliklerimiz süresince çocuklarımıza ve hemşehrilerimize ikramlarda bulunacağız. Canik’te gönlü güzel çocuklarımızın neşe ve heyecanına ortak olacak, Ramazan ayının bereketini tüm hemşehrilerimizle birlikte paylaşacağız" dedi. Belediyenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ilçede gerçekleştireceği ve çeşitli ikramların da yer alacağı Canik Şehr-i Ramazan Serüveni etkinlik takvimi, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı ve Canik Belediyesi sosyal medya hesaplarında yer alıyor.
Gazi Tümgeneral Ala’dan şehit annesine anlamlı hediye
27 Şubat 2025 Perşembe - 13:37 Gazi Tümgeneral Ala’dan şehit annesine anlamlı hediye Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Alâ, hem Ramazan ayı hem de Kadınlar Günü nedeniyle şehit annesine kendi el yazısı ve imzasıyla kırmızı gül göndererek dua istedi. 15 Temmuz Gazisi Tümgeneral Davut Alâ, 18 Nisan 1992’de bölücü terör örgütü mensupları tarafından Iğdır-Doğubeyazıt karayolu üzerindeki Pamuk Geçidi mevkisinde 3 astsubay arkadaşı ile birlikte şehit edilen Şehit Astsubay İlhan Hamlı’nın 89 yaşındaki annesi Bedriye Hamlı’nın evine kırmızı gül ile kendi el yazısı ve imzasıyla not gönderdi. Nota, "Sevgili anneciğim, şimdiden hem Ramazan ayını hem de Kadınlar Günü’nü tebrik eder, ellerinden öper, ismen dua beklerim. Davut Ala" yazan Paşa, acılı aileyi hem mutlu etti hem de duygulandırdı. Gazi Davut Ala’nın kendi annesi gibi gördüğü şehit annesi Bedriye Hamlı ise kendisine hitaben yazılan o vefalı notu okuyunca çok duygulandığını, bunun çok özel bir duygu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Kendi evladım gibi gördüğüm çok vefalı ve çok değerli komutanımız Gazi Tümgeneral Davut Ala’ya ailesine ve tüm Mehmetçiklerimize kendi evladıma dua eder gibi ayrımsız dua ediyorum. Hiçbirisinin ayaklarına Allah taş değdirmesin, önlerine engel çıkarmasın. Onların sayesinde huzur içerisinde vatanımızda ve evlerimizde özgürce yaşıyoruz. Allah böyle güzel ve kıymetli komutanlarımızın sayısını arttırsın. Onların vefası, duyarlı davranışları ve ilgisi sayesinde yüreğimizden hiç eksilmeyen şehit evlatlarımızın şehit acısına dayanmaya çalışıyoruz. Gazi Tümgeneral Davut Ala Paşamda şehit evladımın kokusu var. Çünkü onlar biz şehit yakınlarını ve gazilerimizi asla unutmuyorlar. Her fırsatta kendi evladımız gibi ilgi ve sıcaklıklarını hissettiriyorlar. Komutanlarımızı ve Mehmetçiklerimizi yanımızda gördüğümüzde huzur ve teselli buluyoruz. Her askerimizde her komutanımızda şehit evladımın kokusu var. Askerimiz, mavi gözlü paşam kokuyor. Hepsine çok minnettarız. Allah devletimize ve Türk milletine zeval vermesin. Ben de bir şehit annesi olarak askerlerimize, tüm güvenlik kuvvetlerimize ve milletimize refah, bolluk ve huzur içerisinde kazasız belasız hayırlı Ramazanlar diliyorum. Şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun diyorum. Garnizon Komutanımızın duyarlı davranışı ve ilgisi nedeniyle çok mutlu oldum. Kendisinden ve TSK’dan Allah razı olsun."