Yerel Haberler
Şırnak
Şırnak’ta engelli çocuğun başkanlık hayali gerçek oldu 12 Mart 2026 Perşembe - 13:44:33 Şırnak’ta anlamlı bir buluşma duygusal anlara sahne oldu. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, belediyede ağırladığı engelli bir çocuğun hayalini gerçekleştirerek örnek bir davranışa imza attı. Belediye Başkanı olma hayali kuran küçük Zilan Işıklı, bir süreliğine başkanlık koltuğuna oturarak büyük mutluluk yaşadı. Şırnak Belediyesi binasında gerçekleşen buluşmada küçük Zilan’ın en büyük hayalinin Belediye Başkanı olmak ve insanlara yardım etmek olduğu öğrenildi. Bunun üzerine Belediye Başkanı Mehmet Yarka, başkanlık koltuğunu temsili olarak Zilan Işıklı’ya devretti. Belediye makamında gerçekleşen ziyarette Zilan’ın yaşadığı heyecan ve mutluluk dikkat çekerken, renkli ve duygusal görüntüler ortaya çıktı. Başkanlık koltuğuna oturan küçük Zilan, insanların sorunlarını dinlemek ve onlara yardım etmek istediğini dile getirdi. Başkan Yarka ise çocukların hayallerinin çok kıymetli olduğunu belirterek, onların yüzündeki tebessümün her şeyden daha değerli olduğunu ifade etti. Etkinliğin, küçük Zilan’ın hayaline küçük de olsa bir dokunuş yapmak ve moral vermek amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Programda Zilan Işıklı’ya sağlık ve mutluluk dilekleri iletilirken, insanlara yardım etme hayalinin herkese umut verdiği vurgulandı. Anlamlı buluşma, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.
12 Mart 2026 Perşembe - 13:40 Şırnak’ta ilkokul öğrencilerine AFAD’dan hayat kurtaran afet eğitimi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Şırnak İl Müdürlüğü tarafından ilkokul öğrencilerine yönelik afet farkındalık eğitimi düzenlendi. Gerçekleştirilen eğitim programında öğrencilere deprem, sel ve diğer doğal afetler sırasında nasıl davranmaları gerektiği uygulamalı olarak anlatıldı. AFAD Şırnak İl Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen eğitimlerde, küçük yaşta afet bilincinin oluşturulmasının hayati önem taşıdığı vurgulandı. Program kapsamında öğrencilere afetlerin ne olduğu, afet öncesinde alınması gereken tedbirler, afet anında doğru davranış şekilleri ve afet sonrasında yapılması gerekenler hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Eğitimlerde özellikle deprem anında yapılması gereken "çök-kapan-tutun" hareketi uygulamalı olarak gösterilirken, öğrenciler de eğitime aktif şekilde katıldı. Uzman ekipler tarafından verilen eğitimlerde, doğal afetlerin tamamen önlenemeyeceği ancak doğru hazırlık ve bilinç sayesinde can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceği ifade edildi. AFAD yetkilileri, afetlere karşı bilinçli bir toplum oluşturmanın küçük yaşlarda verilen eğitimlerle mümkün olduğunu belirterek öğrencilerin afet anında panik yapmadan doğru hareket etmelerinin hayati önem taşıdığını dile getirdi. Yoğun ilgi gören eğitim programında öğrenciler, afet anında nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğrenmenin yanı sıra merak ettikleri soruları da AFAD ekiplerine yöneltme fırsatı buldu. Programın sonunda öğrencilere afet bilinci konusunda farkındalık kazandırılması hedeflenirken, eğitimin oldukça verimli geçtiği belirtildi. AFAD yetkilileri, benzer eğitim programlarının Şırnak genelindeki okullarda aralıksız şekilde devam edeceğini ifade ederek, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı nesiller yetiştirmenin önemine dikkat çekti.
11 Mart 2026 Çarşamba - 17:02 Şırnak’ta kayıp alarmı: 14 yaşındaki kız, 14 dakikada bulundu Şırnak’ta kaybolduğu bildirilen 14 yaşındaki kız çocuğu, polis ekiplerinin hızlı ve koordineli çalışması sayesinde 14 dakika içinde bulunarak ailesine teslim edildi. Edinilen bilgilere göre, ailesi bir süre kendisinden haber alamadığı Y.A.B. (14) için Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundu. İhbarın ardından polis ekipleri kent genelinde geniş çaplı arama çalışması başlattı. Şırnak İl Emniyet Müdürü Volkan Sazak’ın talimatıyla 17 ayrı ekip sahaya sevk edilirken, çocuğun en son görüldüğü bölgelerde detaylı araştırma yapıldı. Güvenlik kamerası ve KGYS kayıtları incelemeye alınırken, ekipler adeta zamanla yarıştı. Şehrin giriş çıkışları kapatıldı Kayıp çocuğun bulunması için kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Şehir giriş ve çıkış noktalarında uygulama başlatılırken, şehirden çıkmak isteyen araçlar tek tek kontrol edildi. İlçe otogarlarında da ekipler tarafından detaylı aramalar gerçekleştirildi. 14 dakika sonra bulundu Polis ekiplerinin yoğun çalışması sonucu kayıp olarak aranan Y.A.B., ihbarın yapılmasının ardından sadece 14 dakika sonra sağ salim bulundu. Emniyetteki işlemlerinin ardından küçük kız ailesine teslim edildi. Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin hızlı müdahalesi, muhtemel bir olumsuzluğun önüne geçerken, olay kentte takdir topladı.
Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Anmal’dan hasta nakli sırasında tepki gören sağlıkçılara destek
10 Ocak 2025 Cuma - 17:24 Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Anmal’dan hasta nakli sırasında tepki gören sağlıkçılara destek Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabğatullah Anmal, hasta nakli sırasında tepkilere maruz kalan sağlık çalışanlarına destek açıklamasında bulundu. 8 Ocak’ta Şırnak Devlet Hastanesi’nden Diyarbakır’a sevk edilen bir hastanın Diyarbakır’dan taburcu bir hastayı Şırnak’a getiren ambulansa nakledilmesi sırasında yaşanan tartışma ve hasta naklinin gecikmesine ilişkin açıklama yapan Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabğatullah Anmal, sağlık hizmetinin bir bütün olduğu göz önüne alındığında sevk ve idarenin aynı zincirin halkaları gibi eksiksiz ve bir bütün halinde devam etmesinin telafisi imkansız sonuçların önüne geçilebilmesi açısından hizmetin önemini bir kat daha arttırdığını söyledi. Diyarbakır’da taburcu olan hastayı Şırnak Devlet Hastanesine getiren Diyarbakır 112 Acil Sağlık Hizmetlerine ait ambulans ile Şırnak’tan Diyarbakır’a sevk edilen hastayı götürecek olan ambulanstaki sağlık çalışanlarının hasta takası için Şırnak 112 Başhekimliğine bilgi verdiğini belirten Anmal, "Ancak koordinasyonsuzluk nedeniyle Diyarbakır’a sevk edilmeyi bekleyen hasta ile Beytüşşebap’a gidecek olan hasta, 112 Başhekimliği yöneticilerinin işgüzarlığı yüzünden yaklaşık 1 saat boyunca sevk edilmeyi bekledi ve bu süreçte sağlık çalışanları hasta yakınlarının tepkisine maruz kaldı. Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının haklarını ve çıkarlarını savunmak, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, eğitim imkânlarının artırılması ve maaşlarının adil bir şekilde belirlenmesi için mücadele verirken, bir de çalışma koşulları ve koordinasyonsuzluk yüzünden gündeme gelerek hasta naklinin geciktirilmesine zemin hazırlayan idarecilerin değerlendirilmesini siz kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" dedi.
Şırnak’ta 7 bölge 15 gün süreyle ’geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi
10 Ocak 2025 Cuma - 15:59 Şırnak’ta 7 bölge 15 gün süreyle ’geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi Şırnak’ta 7 bölge, 15 gün süreyle ’geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi. Şırnak Valiliği’nden yapılan açıklamada, kent merkezi ve ilçelerdeki 7 bölgenin 12-26 Ocak tarihleri arasında ’geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildiği belirtildi. Açıklamada, "Şırnak ili mülki sınırları içerisinde yer alan; milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, şiddet olaylarının meydana gelmesinin önlenmesi ve yaşanabilecek her türlü olumsuz durumun önüne geçilebilmesi amacıyla, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesinin (c) fırkası ile 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesine istinaden, Şırnak Valiliğince; koordinat bilgileri aşağıdaki tabloda mevcut olan, Şırnak ili Merkez ilçesi sınırlarında bulunan Bestler Dereler Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe ve Güçlükonak ilçesi sınırlarında bulunan Gabar Dağı Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe, Silopi ve Cizre ilçeleri sınırlarında bulunan Cudi Dağı Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe, Silopi ve Uludere ilçeleri sınırlarında bulunan Kurt Dağı Bölgesi, Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi sınırlarında bulunan Kelmehmetler-Dönmezler-Kovankaya, Tahtareş, İncebeldağları Bölgeleri, Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi sınırlarında bulunan Altındağları Bölgesi, Şırnak ili Beytüşşebap ve Uludere ilçeleri sınırlarında bulunan Oymakaya Bölgesi, bahse konu bölgelere gidebileceği değerlendirilen vatandaşların, mezkûr bölgelerdeki yasa dışı unsurlardan ve bunlara yönelik alınacak tedbirlerden zarar görmemeleri açısından 12 Ocak 2025 (dahil) - 26 Ocak 2025 (dahil) tarihleri arasında 15 onbeş gün ’Geçici Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın; bu tarihler arasında, can ve mal güvenlikleri bakımından söz konusu bölgeye izinsiz olarak girmeleri yasaktır. Yasağa uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66’ncı maddesi gereğince cezai işlem uygulanacaktır" denildi.
Şırnak’ta hükümlü-tutuklulara 24 saat sağlık hizmeti
09 Ocak 2025 Perşembe - 09:22 Şırnak’ta hükümlü-tutuklulara 24 saat sağlık hizmeti Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve İl Sağlık Müdürlüğünün görüşmeleri neticesinde hükümlü-tutukluların hastaneye sevklerine gerek kalmadan 24 saat sağlık hizmeti veriliyor. Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde 2 adet diş ünitesi bulunduğunu ve bu üniteler ile birlikte her gün 35 hükümlü-tutuklunun tedavi edilebildiğini belirten Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Serkan Kendir, CTE Genel Müdürlüğüne bağlı 1 adet diş doktoru ve 2 adet diş ünitesi bulunmakta olduğunu söyledi. Günlük olarak yaklaşık 35 hükümlü tutukluya diş noktasında, sağlıkları noktasında müdahale edilmekte olduğunu ifade eden Kendir, "Sadece büyük ameliyat gerektiren, panoramik röntgen çekimi gerektiren hükümlü-tutukları devlet hastanesine, diş hastanesine sevk ediyoruz. Onun haricinde bütün ihtiyaçlarını buradan gideriyoruz. Aynı zamanda sağlık birimimizde 24 Nolu Aile Sağlık Merkezine bağlı olarak hükümlü tutuklularımıza kurumumuzda doktor hizmeti de veriyoruz" dedi. Aile Sağlığı Merkezinde de günlük yaklaşık 60-70 hükümlü tutukluya hizmet verilmekte olduğunu aktaran Kendir, "Eğer sevki uygun görülen hükümlü-tutuklu varsa önümüzdeki hafta veya en yakın zamanda planlamaları yapılıp devlet hastanesine sevkleri yapılmakta. İl Sağlık Müdürlüğümüzde son dönemde yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde kurumumuza branş doktorları getirme işlemleri devam etmekte. Dün mesela KBB uzmanı, yarın ortopedi ve cildiye uzmanı. Haftalık planlama yaptık. Bu planlama nezdinde kurumumuza uzman doktorları getirerek hükümlü tutukluların dış hastane sevklerine daha az bir şekilde çıkarmaya güvenlik amaçlı ve sağlığa daha çabuk erişimleri sağlamak için kurumumuzda daha hızlı müdahale etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Şırnak’ta bin kişiye iş kapısı olacak proje onaylandı
08 Ocak 2025 Çarşamba - 14:54 Şırnak’ta bin kişiye iş kapısı olacak proje onaylandı Şırnak Valisi Birol Ekici, Tarım ve Orman Bakanlığınca yapımı onaylanan ve bin kişiye iş kapısı olacak Silopi Sera Organize Tarım Bölgesi (OSBT) alanında incelemelerde bulundu. Vali Birol Ekici, alanda incelemelerde bulunarak İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin’den bilgi aldı. Ekici, tarımın artık stratejik bir alan haline geldiğini, Silopi iklimine uygun olan ve vatandaşlara gelir kapısı olması için hazırladıkları Sera Projesi’nin bakanlıkça onaylandığını söyledi. Bir ton domatesin yazın üretilmesi ile kış üretiminde fiyatı farklı olacağını belirten Ekici, "Tabi bunu sera içinde üretirseniz fiyatı daha farklı olacaktır. Artık daha seçkin ürünlerin daha çok pazarda aranan ürünlerin, aranan zamanda yetiştirmeye Silopi ve bu bölge çok uygun bir iklime sahip olduğu için halkımızın daha çok gelir elde etmesine yönelik ürünleri üretmeye gayret gösteriyoruz" dedi. Seraları en doğru şekilde üreticilere tahsis edeceklerini kaydeden Ekici, "Buralarda inşallah seralar olmuş olacak ve burada birlikte ürettiğimiz sebzeleri, meyveleri hem kendi vatandaşımıza hem de gerektiğinde yurt dışına ihraç edeceğiz. 2023 yılında Şırnak Türkiye’de en çok kalkınan şehir oldu. Sera, kömür, petrol ve yerfıstığı ile bu birinciliğimizi devam ettireceğiz. Devam ettirmek için de daha çok çalışacağız. Artık bu bölgeler terör ve kanla anılmayacak. Mutlu ve huzurlu bir toplumu hep birlikte kuracağız. Şu anda bu projenin alt yapı ihalesi yapılmak üzere hazır hale geldi. İnşallah önümüzdeki hafta ihale günü netleşecek ve ilk çalışma başlayacak" diye konuştu. AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar ise, "Bu sera projemizde 1000 kişilik bir istihdam oluşacak. Bu istihdamın 750’si kadın kardeşlerimizden olacak. Her zaman vatandaşımızın yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı. Vali Ekici’ye Silopi Kaymakamı Cihan Koç ve Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Osman Geliş eşlik etti.
Şırnak’ta yılda 710 ton bal üretilecek
06 Ocak 2025 Pazartesi - 14:14 Şırnak’ta yılda 710 ton bal üretilecek Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Şırnak Valiliği ve İl Özel İdaresinin ortaklaşa düzenlediği ’Arıcılığı Geliştirme Projesi’ kapsamında 4,5 milyon liralık maliyetli 4 bin 600 adet arı kovanı, 461 çiftçiye dağıtılacak. Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen törene Şırnak Valisi Birol Ekici, AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar ve Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, kurum müdürler ve çiftçiler katıldı. Törende konuşan Şırnak Vali Birol Ekici, ’’Şehrimizi hep birlikte daha ileriye nasıl götürebiliriz, hep bunun arayışını ve gayretini gösteriyoruz. Türkiye’nin en güzel balını da siz çiftçiler üretiyorsunuz. Sizin övülecek gayretiniz, işiniz var. Bu balımızın artırılması gerekiyor’’ dedi. Dünyada bal konusunda Çin’den sonra en çok balı üreten ülke konumunda olduklarını kaydeden Vali Ekici, ’’Şırnak yaylasıyla, doğasıyla, florasıyla, bal üretimi için en uygun yerlerden birisidir. Onun için ne destek isterseniz vereceğiz. Bakanlığımız ve burada biz, ne destek istiyorsanız biz vermeye hazırız. Yeter ki üretin, yeter ki siz gayret gösterin, destek vermeye devam edeceğiz. Bu üretimin hayırlı olmasını diliyorum. Bu dağıttığımız kovanlarını şehrimize değer katmasını, sizlere bol bereketli kazançlar getirmesini diliyorum’’ diye konuştu. Şırnak Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ise ’’Şırnak ilinde 4,5 milyon bütçe ile toplam 4 bin 600 adet arı kovanını 461 arıcımıza Şırnak merkez ve tüm ilçelerde vatandaşlarımıza verdik. Bugün Şırnak merkezde 99 arıcımıza 792 adet arı kovanı ve her arıcımıza bir arıcı seti olmak üzere, araç gereç teslimi gerçekleştirdik. Projemizin toplam bütçesi 4,5 milyon liradır. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Şırnak Valiliği, İl Özel İdaresi tarafından desteklenmiştir. Şırnak merkezde arı kovanları dağıtımıyla beraber 2025 yılında dağıtmış olduğumuz 4 bin 600 arı kovanıyla beraber, şehrimizde yaklaşık 100 ton bal üretimini daha artırmış olacağız. 2025 yılı bahar dönemi gelmeden, kovanları çiftçilerimize vererek, yeni yılın hem bereketli olmasını hem de bölgemizin arıcılığın daha da gelişmesini hedeflemekteyiz’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yüzde 70’i devlet hibesi olan ’Arıcılığı Geliştirme Projesi’ çerçevesinde 99 üreticiye toplamda 792 adet arı kovanı dağıtıldı. Dağıtılan yeni kovanlar ile birlikte Şırnak’ta yılda 710 ton bal üretilmesi bekleniyor.
Şırnak’ta yılda 710 ton bal üretilecek
06 Ocak 2025 Pazartesi - 14:10 Şırnak’ta yılda 710 ton bal üretilecek Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Şırnak Valiliği ve İl Özel İdaresinin ortaklaşa düzenlediği ’Arıcılığı Geliştirme Projesi’ kapsamında 4,5 milyon liralık maliyetli 4 bin 600 adet arı kovanı, 461 çiftçiye dağıtılacak. Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen törene Şırnak Valisi Birol Ekici, AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar ve Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, kurum müdürler ve çiftçiler katıldı. Törende konuşan Şırnak Vali Birol Ekici, ’’Şehrimizi hep birlikte daha ileriye nasıl götürebiliriz, hep bunun arayışını ve gayretini gösteriyoruz. Türkiye’nin en güzel balını da siz çiftçiler üretiyorsunuz. Sizin övülecek gayretiniz, işiniz var. Bu balımızın artırılması gerekiyor’’ dedi. Dünyada bal konusunda Çin’den sonra en çok balı üreten ülke konumunda olduklarını kaydeden Vali Ekici, ’’Şırnak yaylasıyla, doğasıyla, florasıyla, bal üretimi için en uygun yerlerden birisidir. Onun için ne destek isterseniz vereceğiz. Bakanlığımız ve burada biz, ne destek istiyorsanız biz vermeye hazırız. Yeter ki üretin, yeter ki siz gayret gösterin, destek vermeye devam edeceğiz. Bu üretimin hayırlı olmasını diliyorum. Bu dağıttığımız kovanlarını şehrimize değer katmasını, sizlere bol bereketli kazançlar getirmesini diliyorum’’ diye konuştu. Şırnak Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ise ’’Şırnak ilinde 4,5 milyon bütçe ile toplam 4 bin 600 adet arı kovanını 461 arıcımıza Şırnak merkez ve tüm ilçelerde vatandaşlarımıza verdik. Bugün Şırnak merkezde 99 arıcımıza 792 adet arı kovanı ve her arıcımıza bir arıcı seti olmak üzere, araç gereç teslimi gerçekleştirdik. Projemizin toplam bütçesi 4,5 milyon liradır. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Şırnak Valiliği, İl Özel İdaresi tarafından desteklenmiştir. Şırnak merkezde arı kovanları dağıtımıyla beraber 2025 yılında dağıtmış olduğumuz 4 bin 600 arı kovanıyla beraber, şehrimizde yaklaşık 100 ton bal üretimini daha artırmış olacağız. 2025 yılı bahar dönemi gelmeden, kovanları çiftçilerimize vererek, yeni yılın hem bereketli olmasını hem de bölgemizin arıcılığın daha da gelişmesini hedeflemekteyiz’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yüzde 70’i devlet hibesi olan ’Arıcılığı Geliştirme Projesi’ çerçevesinde 99 üreticiye toplamda 792 adet arı kovanı dağıtıldı. Dağıtılan yeni kovanlar ile birlikte Şırnak’ta yılda 710 ton bal üretilmesi bekleniyor.