Yerel Haberler
Şırnak
Şırnak’ın doğal mirası "ters lale" için kritik uyarı: Koparmanın cezası 700 bin lira 21 Mayıs 2026 Perşembe - 11:43:25 Şırnak’ın yüksek rakımlı yaylalarında açan ve halk arasında "ağlayan gelin" olarak bilinen ters laleler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Endemik türler arasında yer alan bitkiye zarar verilmesi durumunda uygulanan ceza 700 bin lira lira. Yılın belirli dönemlerinde kısa süreliğine açan ters laleler, özellikle Şırnak’ın yüksek kesimlerinde doğa severlere görsel şölen oluşturuyor. Kısa ömürlü görsel şölen doğayı adeta renklendiriyor. Ancak yalnızca 15-20 gün yaşayabilen bu endemik bitki türü için yetkililerden kritik uyarı geldi. Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Doğan Bayar, ters lalelerin Şırnak’ın doğal ve bitkisel mirası olduğunu belirterek vatandaşlara koruma çağrısında bulundu. Bayar, ters lalelerin özellikle Beytüşşebap ilçesinin yüksek kesimlerinde, Bulakbaşı ve Güneyçam köyleri çevresinde yoğun olarak görüldüğünü ifade ederek, bölgenin doğa turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. "Ters lale Şırnak’ın doğal mirasıdır" Bayar, ters lalenin Türkiye için çok değerli endemik bir tür olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Ters lale Şırnak’ın yüksek kesimlerinde yetişiyor. Ülkemiz için çok değerli endemik bir bitki türüdür. Şırnak’ımızın doğal mirasıdır, bitkisel bir mirasıdır. Bunu korumamız gerekiyor. Vatandaşlarımızdan ricamız bu eşsiz güzelliği korumaları ve korunmasına destek vermeleridir." 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında koruma altında bulunan ters lalelerin koparılması, yerinden sökülmesi veya zarar verilmesinin kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Bayar, denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü söyledi. Doğaya zarar veren kişiler hakkında cezai işlem uygulandığını belirten Bayar, ters laleye zarar verenlere uygulanan cezanın 699 bin lira olduğunu açıkladı. Bayar, özellikle bahar aylarında bölgeye gelen ziyaretçilerin sadece fotoğraf çekmeleri, bitkiye kesinlikle müdahale etmemeleri gerektiğini ifade etti. Doğada oldukça kısa süre kalan ters laleler, yaklaşık 15 ila 20 günlük yaşam süresinin ardından soluyor. Bu nedenle her yıl çok sayıda doğasever, fotoğrafçı ve turist, Beytüşşebap kırsalına akın ederek bu eşsiz manzarayı görüntülüyor. Uzmanlar, ters lalelerin korunmasının yalnızca biyolojik çeşitlilik açısından değil, Şırnak’ın doğa turizmi ve ekolojik mirasının geleceği açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
20 Mayıs 2026 Çarşamba - 16:11 Şırnak’ta arazi kavgasında kan aktı: 2 yaralı, 5 gözaltı Şırnak’ta iki aile arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan taşlı ve sopalı kavgada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre olay, Şırnak merkez Yeşilyurt Mahallesi’nde meydana geldi. Aynı mahallede yaşayan iki aile arasında Rezuk bölgesindeki bir arazi nedeniyle başlayan anlaşmazlık kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştü. Tarafların birbirine taş ve sopalarla saldırdığı olayda mahallede büyük panik yaşandı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi ile özel harekat polisleri sevk edildi. Güvenlik güçleri, büyüyen kavgayı kontrol altına almak için zaman zaman biber gazı kullandı. Yaşanan arbede nedeniyle Uludere kara yolu uzun süre araç trafiğine kapandı, bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü Volkan Sazak tarafların dağılması ve olayların büyümemesi için aile büyükleriyle uzun süre görüşme gerçekleştirdi. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında taraflar sakinleştirilirken, bölgede geniş çaplı önlem alındı. Çıkan kavgada 2 kişinin yaralandığı öğrenilirken, olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. Yaralı şahıs sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Şırnak İl Emniyet Müdürü Volkan Sazak daha sonra tarafların ileri gelenlerini makamında bir araya getirerek görüşme yaptı. Yapılan görüşmeler sonucunda aileler arasında barış sağlandığı öğrenildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
20 Mayıs 2026 Çarşamba - 14:25 Meteoroloji’den Beytüşşebap ve Uludere için kritik uyarı Şırnak’ın doğusunda yarın etkili olması beklenen kuvvetli sağanak için özellikle Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde sel, su baskını, yıldırım, dolu ve fırtına riskine karşı kritik uyarı yapıldı. Geçtiğimiz günlerde sel felaketinin vurduğu bölgede vatandaşlardan tedbirli olmaları istendi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Diyarbakır 15. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelerde, Şırnak’ın doğu kesimleri için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapıldı. Özellikle Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde yarın sabahın ilk saatlerinden itibaren etkili olması beklenen yağışların hayatı olumsuz etkileyebileceği bildirildi. Meteoroloji yetkilileri, bölgede kısa sürede etkisini artırması beklenen yağışların sel, su baskını, yıldırım düşmesi, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve fırtınaya neden olabileceği uyarısında bulundu. Özellikle dere yatakları, eğimli araziler ve geçmişte taşkın yaşanan bölgelerde yaşayan vatandaşların dikkatli olması istendi. Son günlerde etkili olan yağışların ardından zemin doygunluğunun arttığı bölgede yeni yağış dalgasının risk oluşturabileceğine dikkat çekilirken, ulaşımda aksamalar, enerji kesintileri ve ani su taşkınlarına karşı da tedbir çağrısı yapıldı. Yetkililer, vatandaşların meteorolojik uyarıları yakından takip etmelerini, zorunlu olmadıkça riskli alanlarda bulunmamalarını ve ani gelişebilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmalarını istedi.