Yerel Haberler
Sivas
14 Mayıs 2026 Perşembe - 20:48 "Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı Sivas’ta bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. Yöresel kıyafetli çocuklar, klasik otomobiller ve geleneksel gösterilerin renk kattığı festival, 16 Mayıs’a kadar sinemaseverleri ağırlayacak. 12-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda sinemaseveri bir araya getirdi. Sivas Valiliği önünden başlayan kortej yürüyüşü, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde sona erdi. Yürüyüşe yöresel kıyafetli çocuklar, klasik otomobiller ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, Hıdırellez şenliklerinin geleneksel unsurları da yer aldı. Özellikle ‘saya gezmesi’ kapsamında sergilenen deve karakteri, vatandaşların ilgisini çekti. Festival boyunca film gösterimlerinin yanı sıra panel ve çeşitli kültürel etkinliklerin gerçekleştirileceği öğrenildi. Sinema dünyasından birçok ismin katıldığı festivalin, kentin kültürel hayatına katkı sunması hedefleniyor. "Sivas’a değer katıyor" Festivale Kırgızistan’dan katılan üniversite öğrencisi Zhanybek Ömürkan, bu sene çok fazla yoğun olduğunu söyleyerek, "Bu sene 3’üncüsü düzenlenen film festivali muazzam bir biçimde gerçekleşiyor. Bu bizim Anadolu’muzun kadim şehri Sivas’ın diğer ülkeler tarafından tanınırlığını daha çok arttırıyor. Bu sene çok farklı, daha güzel çünkü daha yoğun ilgi görüyor. Türk dünyası öğrencileri ve yapımcı, yönetmenlerde burada ve bu bizi hem gururlandırıyor hem de çok güzel bir duygu yaşatıyor. Gerçekten çok çeşit tiplemeler mevcut festivalde bir birinden farklı mezhebe sahip insanlar geldi. Sinema dünyasının önemli bir iletişim aracı olduğunu görebiliriz. Hem de festival bağlamında da etkinliğin bu kadar rağbet ve talep görmesi Sivas’a değer katıyor" dedi. "Coşkuyu hep beraber yaşıyoruz" Yürüyüşe katılan Gamze Yanardağ ise festivalin çok coşkulu olduğunu ifade ederek, "Şu an da çok keyifli ve coşkulu bir festival oluyor. Yürüyüşte biz de bu coşkuyu hep birlikte yaşıyoruz. Birbirinden farklı çeşit karakterlerde festivalde ev sahipliği yapıyor. Film festivaline uygun bir şekilde afişlerimizler birlikte bizde bu yürüyüşe katıldık. Herkesi diğer yapılacak bütün etkinliklere bekliyoruz" diye konuştu.
14 Mayıs 2026 Perşembe - 20:38 Sivas Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı Sivas’ta bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. Yöresel kıyafetli çocuklar, klasik otomobiller ve geleneksel gösterilerin renk kattığı festival, 16 Mayıs’a kadar sinemaseverleri ağırlayacak. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Sivas Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. 12-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda sinemaseveri bir araya getirdi. Sivas Valiliği önünden başlayan kortej yürüyüşü, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde sona erdi. Yürüyüşe yöresel kıyafetli çocuklar, klasik otomobiller ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, Hıdırellez şenliklerinin geleneksel unsurları da yer aldı. Özellikle ‘saya gezmesi’ kapsamında sergilenen deve karakteri, vatandaşların ilgisini çekti. Festival boyunca film gösterimlerinin yanı sıra panel ve çeşitli kültürel etkinliklerin gerçekleştirileceği öğrenildi. Sinema dünyasından birçok ismin katıldığı festivalin, kentin kültürel hayatına katkı sunması hedefleniyor. "Sivas’a değer katıyor" Festivale Kırgızistan’dan katılan üniversite öğrencisi Zhanybek Ömürkan, bu sene çok fazla yoğun olduğunu söyleyerek, "Bu sene 3’üncüsü düzenlenen film festivali muazzam bir biçimde gerçekleşiyor. Bu bizim Anadolu’muzun kadim şehri Sivas’ın diğer ülkeler tarafından tanınırlığını daha çok arttırıyor. Bu sene çok farklı, daha güzel çünkü daha yoğun ilgi görüyor. Türk dünyası öğrencileri ve yapımcı, yönetmenlerde burada ve bu bizi hem gururlandırıyor hem de çok güzel bir duygu yaşatıyor. Gerçekten çok çeşit tiplemeler mevcut festivalde bir birinden farklı mezhebe sahip insanlar geldi. Sinema dünyasının önemli bir iletişim aracı olduğunu görebiliriz. Hem de festival bağlamında da etkinliğin bu kadar rağbet ve talep görmesi Sivas’a değer katıyor" dedi. "Coşkuyu hep beraber yaşıyoruz" Yürüyüşe katılan Gamze Yanardağ ise festivalin çok coşkulu olduğunu ifade ederek, "Şu an da çok keyifli ve coşkulu bir festival oluyor. Yürüyüşte biz de bu coşkuyu hep birlikte yaşıyoruz. Birbirinden farklı çeşit karakterlerde festivalde ev sahipliği yapıyor. Film festivaline uygun bir şekilde afişlerimizler birlikte bizde bu yürüyüşe katıldık. Herkesi diğer yapılacak bütün etkinliklere bekliyoruz" diye konuştu. (YÇ-GF-
Sivas’ta gençler meslek liselerini tercih ediyor
08 Mart 2025 Cumartesi - 09:26 Sivas’ta gençler meslek liselerini tercih ediyor Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Murat Gülşen, Sivas’ta il merkezindeki mesleki eğitim okullarını ziyaret ederek okul idarecileri, öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Sınıf ve atölyeleri ziyaret ederek öğrencilerle sohbet eden Gülşen, gelişen ve değişen dünyada mesleki eğitimin ve meslek lisesi mezunlarının önemli bir yeri olacağına vurgu yaptı. Ahilik kültürünün önemine değinen Gülşen, "Sizler, ülkemizin nitelikli iş gücünü oluşturacak ve kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayacaksınız. Sizlerin ahilik kültürüyle yoğrularak kendinizi en iyi şekilde geliştirmenizi, millî ve manevi değerlerine bağlı bireyler olarak ülkemizin geleceğine yön vermenizi arzuluyoruz" dedi. Sivas’ta açılan Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulunu da ziyaret eden Gülşen, öğrencilere gelecek hedefleri ve mesleki eğitim ile ilgili düşüncelerini sordu. Daha sonra okul idarecileri ve öğretmenlerle bir araya gelen Gülşen, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Sivas’ın mesleki eğitimde güçlü bir altyapısı ve potansiyeli olduğuna vurgu yapan Gülşen, "Tüm ülkemizde olduğu gibi Sivas’ta da mesleki eğitime güçlü bir yönelim var. Bunda sizlerin payı çok büyük. Sizlerin emek ve gayretleri ile çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirecek, ülkemizin geleceğine güçlü bir katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı. Gülşen, okul idarecileri ve öğretmenlerin, görüş, öneri ve taleplerini dinledi.
Uçurumun kıyısındaki camide, Ramazanın ilk Cuma namazı
07 Mart 2025 Cuma - 14:42 Uçurumun kıyısındaki camide, Ramazanın ilk Cuma namazı Sivas’ta Yukarı Tekke Mezarlığında tam uçurumun ucunda bulunan Yukarı Tekke Camisi ve Abdulvahabi Gazi Hazretlerinin türbesinde Ramazan ayının ilk Cuma namazında yoğunluk yaşandı. Sivas’ta Ramazan ayının ilk Cuma namazı, Yukarı Tekke Mezarlığı’nda uçurumun kenarında bulunan tarihi Yukarı Tekke Camisi ve Abdulvahabi Gazi Hazretleri’nin türbesine yoğun katılımla eda edildi. Vatandaşlar, Ramazan ayının manevi atmosferinde hem Cuma namazını kılmak hem de bu mübarek mekanı ziyaret etmek için Yukarı Tekke’ye akın etti. Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrayan Abdulvahabi Gazi Hazretlerinin türbesi, ilk Cuma namazında da dolup taştı. "Mutlu ve hüzünlüyüm" Bekir Kavak, hem ziyaret hem de Ramazan ayının ilk Cuma namazını kılmak için camide bulunduğunu belirterek, "Ben buraya Ankara’dan geldim. İlk ziyaret için Yukarı Tekke Abdulvahap Gazi Hazretleri’ni ziyarete geldim ve Ramazan ayının ilk ilk cuma namazını burada kıldım. Burada olmanın verdiği duygular anlatılmaz, yaşanır. Bütün şehitler ve mübarekler burada yatıyor. Ankara’da yaşadığım için dört ayda bir Sivas’a geliyorum. Bütün cuma namazlarını Abdulvahap Gazi Camisi’nde kılmaya özen gösteriyorum. Burayı ziyaret ettiğim için mutluyum, huzurluyum ve hüzünlüyüm" dedi. "Şükürler olsun" Ziyarette bulunan Ufuk Ulus ise Ramazan ayının ilk cuma namazını burada kılacağı için mutlu olduğunu söyleyerek, "Bizi bugünlere getiren Allah’a şükürler olsun. Bugün bu mübarek insanı ziyaret etmek için buraya geldik ve cuma namazımızı burada kılacağız. Buraya geldiğimiz için çok mutlu olduk ve çok sevindik. Ramazan ayının ilk cuma namazını burada kılacağım için mutluyum" diye konuştu. Abdulvahap Gazi kimdir Abdulvahap Gazi, Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır. Taberi ve İbnü’l Kesir, Abdulvahap Gazi’nin 731 yılında şehit düştüğünü belirtir. Abdulvahap Gazi, Battal Gazi’nin ve Ahmet Turan Gazi’nin silah arkadaşıdır. Abdulvahap Gazi’nin Sivas’tan başka İznik, Elazığ ve Bayburt’ta da türbe ve makamları bulunmaktadır. Peygamber Efendimizin(sallallâhu aleyhi vesellem) sancaktarı Rivayetlere göre Abdulvahap Gazi, Peygamber Efendimizin(sallallâhu aleyhi vesellem) sancaktarıdır. Peygamber Efendimize(sallallâhu aleyhi vesellem) ait mübarek emanetleri Malatya’ya gidip Battal Gazi’ye teslim etmiştir. Daha sonra Battal Gazi ve Ahmet Turan Gazi, Anadolu’yu İslamlaştırmak için birlikte hareket etmişlerdir. Abdulvahap Gazi, Soğuk Çermik yakınlarındaki bir savaş sırasında Ahmet Turan Gazi ile birlikte şehit düşmüş; sel sularına kapılarak kaybolmuştur. Daha sonra görülen bir rüyanın ardından bedeni bulunarak, Yukarı Tekke’de uçurumun kenarında defnedilmiştir.
Yemeklere lezzet katan kuyruk yağı, romatizması olan hastalara da şifa oluyor
07 Mart 2025 Cuma - 12:07 Yemeklere lezzet katan kuyruk yağı, romatizması olan hastalara da şifa oluyor Yemeklere lezzet katan kuyruk yağı, romatizması olan hastalara da şifa oluyor. Kuyruk yağı özü kremi, doktorlar tarafından özellikle romatizma hastalarına öneriliyor. Doğal hayvansal katkılı bakım ürünü olan kuyruk yağı özü kremi özellikle cildi besleyici ve onarıcı özellikleriyle biliniyor. Geleneksel tıpta da yer alan bu krem eklem ağrıları, kas ağrıları, romatizma ve cilt bakımı gibi birçok rahatsızlığa da fayda sağlıyor. Ağrı kesici etkiye sahip bu krem, özellikle de 65 yaş üstü bireyler tarafından tercih ediliyor. Vücutta yaşanan yoğun eklem ağrılarına doğal çözüm olarak da bilinen bu krem, doktorlar tarafından da hastalara alternatif tıp alanında öneriliyor. "Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımız tercih ediyor" Sivas’ta aktarlık yapan Emre Bulut, ağrı kesici etkiye sahip olduğu için özellikle 65 yaş üstü vatandaşların daha çok tercih ettiğini belirterek, "Kuyruk yağından yaptığımız kuyruk yağı özlü kremimiz birçok hastalığa şifadır. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımız daha çok tercih ediyor. Eklem ağrıları, romatizma ağrıları, kas ağrıları gibi birçok rahatsızlığa iyi gelen bu harika bir iksir formülündeki kuyruk yağı kremimizi temiz bir cilde masaj yaparak uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Aşırı derecede ağrı kesici bir etkiye sahip olduğu için genellikle ileri yaş gurubundaki müşterilerimizin talebi daha çok. Kas ağrılarında ve kas yapısında gelişim sağlıyor" şeklinde konuştu. "Her şeyin fazlası zarar" Kremin fazla kullanıldığı zaman ciltte tahriş, döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ifade eden Bulut, "Bu ürünün içerisinde kuyruk yağının yanı sıra bamya tohumu yağı, kabak çekirdeği yağı bu ürünlerle birleştirilip çekilip krem formatına getiriliyor. Kuyruk yağı zaten hayvansal bir gıda olduğu için direk hayvandan alındığı gibi kullanılmıyor krem formuna getirilerek kullanılabiliyor. Yüz gramlık kavanozları 100 liraya satıyoruz. Biz bu kremi özellikle doktor gözetiminde satıyoruz. Birçok müşterimizde doktor tavsiyesi üzerinde gelerek bizden alıyorlar. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi bu krem de fazla kullanıldığı zaman; ciltte tahriş, döküntü ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Günde bir defa kullanıldığı zaman ciddi manada faydasını görebileceğimiz bir ürün" dedi.