Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bartın
Bartın’da gazeteci Sadi Uzun’un acı günü
10 Mart 2026 Salı - 23:17:02
Bartın’da gazeteci Sadi Uzun’un uzun süredir tedavi gören kardeşi Sefa Uzun (59) hayatını kaybetti. Bartın’da yaşayan ve gazeteci Sadi Uzun’un kardeşi emekli öğretmen Sefa Uzun (59), sabah saatlerinde evinde hayatını kaybetti. Uzun süredir Ankara’da tedavi gören Sefa Uzun, bugün Ulus ilçesine bağlı Ağa Köyü’nde, ikindi namazına müteakiben son yolculuğuna uğurlandı. Ağa Köyü Merkez Cami’de kılınan cenaze namazına, Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Kızılay Bartın Şubesi Başkanı Nihat Yalçın, kardeşleri, yakınları ve sevenleri katıldı. Evli ve 1 çocuk babası Sefa Uzun, dualarla köy mezarlığındaki aile kabristanına defnedildi.
10 Mart 2026 Salı - 14:46
Bartın’ın sevilen esnafı yaşam mücadelesini kaybetti
Bartın’da 52 yaşındaki sevilen esnaf, yaklaşık 1 aydır yürüttüğü yaşam mücadelesini kaybederek, dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Bartın’da yaşayan ve nakliye işiyle uğraşan 52 yaşındaki Orhan Gül, yaklaşık 1 ay önce aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Beyin damarlarında pıhtı atması ve tıkanma teşhisi ile Bolu’da tedavi gören Orhan Gül, yaklaşık 1 aydır verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Hastanede vefat eden Gül’ün cenazesi, memleketi Bartın’a getirildi. Gül’ün cenazesi, Ağdacı Gaffar Mahallesi’ndeki evinin önünde yapılan helalleşme ve edilen duaların ardından Gaffar Cami avlusuna getirildi. Orhan Gül, yüzlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlanırken, Gaffar Camii’de öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından mahalle mezarlığındaki aile kabristanına defnedildi.
10 Mart 2026 Salı - 14:15
BARÜ’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınların toplumsal hayattaki rolüne dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi. Gün boyu süren ve yoğun ilgi gören programda panellerden atölyelere, bilgi yarışmasından sergi ve konsere kadar birçok etkinlik yer aldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Kutlubey Yerleşkesi’nde "Sınırların Ötesinde Kadın: Haklar ve Umutlar Paneli", Ağdacı Yerleşkesi’nde "Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Rollerin Etkisi Konferansı" ile başladı. "Yaptıkları çalışmalarla kadınlar büyük gurur kaynağıdır" Panelin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, "Kadınların daha iyi çalışma şartları ve eşit hak talepleriyle verdikleri mücadeleler, tarihte uluslararası bir farkındalığa dönüşmüştür. Bu süreç kadınların azmi, kararlılığı ve dayanışması sayesinde bugün daha güçlü bir anlam kazanmıştır. Kadınların eğitim, bilim, yönetim ve toplumsal yaşamın her alanında yer alması daha adil, daha üretken ve daha gelişmiş bir toplumun temel şartlarından biridir. Bartın Üniversitesi olarak biliyoruz ki kadın akademisyenlerimizin, çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin bilimden sanata, eğitimden toplumsal katkıya kadar birçok alanda ortaya koydukları değerli çalışmalar bizler için büyük bir gurur kaynağıdır" dedi. Ardından geçilen panelin moderatörlüğünü Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Sinem Tarhan yaparken Doç. Dr. Gülsün Şahan "Türkiye’de Kadınların Eğitimi", Dr. Nagehan Taner "Kadınlık ve Annelik Arasında Öznellik ve Dayanıklılık", Psikolog Müberra Aydın "Kadın Odaklı Koruma Mekanizması: 6284 Sayılı Kanun ve Kurumsal Hizmetler" başlığında katılımcılara bilgiler verdi. Ağdacı Yerleşkesi’nde Yeşilay, Genç Yeşilay, Kadın ve Liderlik Kulübü iş birliğiyle düzenlenen "Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Rollerin Etkisi Konferansı"nda Kadriye Bulut "Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadelede Kadın" başlığında kadınların bağımlılıkla mücadelede üstlendiği sorumluluklara ve karşılaştıkları zorluklara değindi. Konferansın ardından gerçekleştirilen münazara ve oyun atölyeleri ise katılımcılara etkileşimli bir deneyim sundu. Kadınlar için düzenlenen etkinlik gün boyu sürdü Gün boyu süren etkinliklerde katılımcılar, "İz Bırakan Kadınlar Bilgi Şöleni" adlı bilgi yarışmasıyla keyifli dakikalar yaşarken Müzik Kulübü tarafından "Kadınca Bir Yankı" konseri, Fotoğrafçılık Kulübü tarafından "Görünenden Fazlası: Kadın" fotoğraf sergisi de sanatseverlerle buluştu. Ayrıca Ağdacı ve Kutlubey Yerleşkelerinde gerçekleştirilen "-Bedenle Barış, Ruhla Buluş" ve "Bedene Saygı, Ruha Şifa" pilates atölyeleri kadınlar tarafından yoğun ilgi gördü.
09 Mart 2026 Pazartesi - 08:12
BARÜ ailesi geleneksel iftar programında buluştu
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) akademik ve idari insan kaynağı ile aileleri geleneksel iftar programında bir araya geldi. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Kutlubey Yerleşkesi’nde ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun paylaşıldığı bir iftar programı düzenlendi. Üniversite personeli ve ailelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen geleneksel iftar programında BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, iftar öncesi masaları dolaşarak misafirlerle sohbet etti. Program İlahiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Murat Mirzaoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Rektör Akkaya bir konuşma yaparak BARÜ ailesiyle iftar sofrasında bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ramazan ayının paylaşma, dayanışma ve kardeşlik duygularını güçlendiren özel bir zaman olduğunu belirten Rektör Akkaya, "Göreve geldiğimiz günden bu yana BARÜ’de bir gelenek hâline gelen bu iftar sofrasında sizlerle ilk kez bir aradayız. Ramazan ayı paylaşmanın, dayanışmanın, sabrın ve kardeşliğin en güçlü şekilde hissedildiği özel bir aydır. Aynı hedefler doğrultusunda emek vermek ve aynı kurumun çatısı altında omuz omuza çalışmak, ramazan ayının bizlere hatırlattığı en önemli değerlerden biri olan birlik ve beraberliği daha da anlamlı kılmaktadır. Değerli akademik ve idari personelimizin özverili çalışmaları sayesinde Üniversitemiz eğitimde, bilimde ve topluma katkı noktasında her geçen gün daha ileriye gitmekte, adından söz ettiren çalışmalara imza atmaktadır. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde de hep birlikte bilimsel üretimi artıran, öğrencilerine değer katan ve güzel Bartın’ımıza katkı sağlayan daha güçlü bir Bartın Üniversitesi’ni birlikte inşa edeceğiz" dedi.
23 Nisan 2024 Salı - 18:40
Çocuklardan fazla heyecan yaşadı
İstanbul’da yaşayan Sakine Altay, eşi ve çocuğuyla gezmeye geldiği Bartın’ın Amasra ilçesinde 23 Nisan etkinlerinde uçurtma uçurup doğum gününü kutladı. İstanbul’da yaşayan Sakine Altay, eşi ve çocuğu ile birlikte Bartın’ın tarihi ve turistik yerlerinden Amasra ilçesine gezmeye geldi. İlçede 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen uçurtma şenliğine katılan Sakine Altay, doğum gününü uçurtma uçurarak kutladı. Amasra’yı çok beğendiğini söyleyen Sakine Altay, "Bugün benim doğum günüm. Kızım İstanbul’dan getirdi beni. Gezmeye geldik, doğum günümü kutlamak için geldik. Çok güzel bir gün geçiriyoruz. İlk defa geldik Amasra’ya. Çok sevdik" dedi. Başkan da uçurtma uçurdu Amasra Plajı’nda gerçekleşen uçurtma şenliğine katılan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da, çocukların heyecanına ortak oldu. Çocuklarla birlikte uçurtma uçuran Başkan Çakır, "Keyifli ve çok anlamlı bir gün. Gün boyu keyifli bir etkinlik geçiriyoruz. Belediye olarak, yüz boyama, müzik ve palyaço gösterilerinin ardından uçurtma etkinliği düzenledik. Çocuklarımız eğleniyor biz de mutluyuz. Geleceğimiz onlara emanet. Ben de uçurtmayı severim. Çocukların heyecanına ortak olduk’’ dedi. Büyükler çocuklardan fazla heyecan yaşadı Etkinliğe katılan çocuklar kadar aileleri de heyecan yaşadı. Uçurtma uçuran aileler, kuvvetli rüzgar nedeniyle uçurtmalara hakim olmakta güçlük yaşadı. Aileler çocukları ile birlikte saatlerce uçurtma uçurarak, rüzgarın keyfini çıkardı. Rüzgar nedeniyle bazı uçurtmalar ise ağaçlara takıldı. Amasra Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk bırakılması ile birlikte başlayan kutlama etkinliklerinde uçurtma şenliği öncesinde ise çocuklar için yüz boyama, müzik ve palyaço gösterileri de düzenlendi. Sahil güvenlik botunu gezdiler Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı tarafından bir bot çocukların ziyaretine açılırken, kullandıkları malzeme ve donanımlar sahilde sergilendi. Kullanılan insansız deniz aracı, dalgıç kıyafetleri gibi malzeme ve donanımları yakından görerek tanıyan çocuklar, sahil güvenlik botunu da yakından görerek, güvertesinde bol bol hatıra fotoğrafı çekilme fırsatı yakaladı. Botu gezen çocuklara ise ömür boyu saklayabilecekleri 23 Nisan’ı kutlayan bir belge verildi.
23 Nisan 2024 Salı - 15:26
Ormanda feci kaza: 1 yaralı
Bartın’ın Ulus ilçesinde orman yolunda kanal temizleme çalışması yapan iş makinesi devrildi. Feci kazada iş makinesinin operatörü ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Ulus ilçesindeki Bal Ormanları’nda yol kenarındaki kanalları temizleyen Ulus Orman İşletme Şefliğinde bağlı bir greyder devrildi. İlk belirlemeler göre, iş makinesinin frenin boşaldığı ve kontrolden çıktığı öğrenilirken, iş makinesi operatörü S.T. ise kazada ağır yaralandı. Ağır yaralı S.T., olay yerine çağrılan 112 sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatılırken, devrilen iş makinesinin ise çekici ve diğer iş makinelerinin de yardımıyla kurtarılması bekleniyor.
23 Nisan 2024 Salı - 15:16
Tören alanında davetsiz misafir
Tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı. Gösterilerin yapılacağı alana bir köpeğin boylu boyuna uzanması nedeniyle zabıta ve görevliler seferber oldu. Davetsiz misafir, bir süre yapılan uğraşın ardından meydandan çıkarıldı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle kutlandı. Bartın Valisi Nurtaç Arslan’ın çocukların bayramını kutlaması ile başlayan program saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile devam etti. Günün önemine ithafen yapılan konuşmaların ardından ise şiirler okundu. Düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesinden sonra ise gösterilere geçildi. Günün önemini belirten konuşmaların yapıldığı esnada ise alana gelen bir köpek, gösterilerin yapılacağı alanda boylu boyunca uzandı. Programın davetsiz misafir nedeniyle alandaki görevliler ve zabıta ekipleri seferber oldu. Zabıta ve görevlilerin uğraşları sonucu köpek alandan çıkarıldı. Davetsiz misafirin çıkarılmasının ardından ise çocukların gösterilerine geçildi. Ankara Seymenlerinin kıyafetleri ile sahne alan Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerinin, sergilediği Ankara oyun havaları alandakileri coşturdu. Çeşitli yörelere ait halk oyunlarının da sergilendiği kutlamalarda Borsa İstanbul Ortaokulu öğrencilerinden oluşan orkestra ise darbuka şov yaptı. Darbukanın yanı sıra, davul, def, zil ve flüt gibi aletleri kullanan öğrencilerin gösterisi alandakilere keyifli anlar yaşattı. Alandakileri vurmalı ve üflemeli çalgılarla mini konser veren öğrenciler izleyenlerden bol bol alkış aldı. Kimi öğrencilerin şiirler okuduğu, kimi öğrencilerin ile gitar ile şarkılar çalıp, söylediği programda, öğrenciler oynadıkları halk oyunları ile marifetlerini sergiledi. Programa Bartin Valis Nurtaç Arslan Bartın Belediye Başkanı Muhammed Rıza Yalçınkaya ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Orhan Uzun’un yanı sıra, polis ve kurum müdürleri, askeri ve sivil erkanın yanı sıra çok sayıda çocuk ve vatandaşlar da katıldı.
22 Nisan 2024 Pazartesi - 19:35
Çocuklardan Başkan Yalçınkaya’ya büyük sevgi
Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, kent merkezinde esnaf ve vatandaşlara yaptığı teşekkür ziyaretlerinde, çocukların yoğun ilgisini gördü. Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, şehir merkezindeki esnaf ve vatandaşları ziyaret ederek, 31 Mart seçimlerinde kendisine gösterdikleri destek için teşekkür etti. Her fırsatta vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Yalçınkaya, hafta sonu da tek tek işyerlerinde esnafları ziyaret ederek sohbet etti. Yalçınkaya, esnafların talep ve sıkıntılarını dinleyerek, Belediye çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Vatandaşların olumlu tepki gösterdiği Muhammet Rıza Yalçınkaya’ya çocuklarda yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Yalçınkaya da, çocukların ilgisine aynı şekilde karşılık vererek, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Başkan Yalçınkaya, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Salı günü 12.00-20.00 saatleri arasında Cumhuriyet Meydanı’nda Çocuk Şenliği Programı düzenleneceğini hatırlatarak, çocukları da şenliğe davet etti. Yalçınkaya etkinlikte, animasyon gösterileri, bando gösterisi, şişme oyun parkurları, tiyatro gösterileri, maskotlar, yüz boyama etkinliği, kukla gösterisi, animatör eşliğinde yarışmalar ve köpk şovu gerçekleştirileceğini kaydetti. Yalçınkaya, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle yayımladığı mesajda, "Ulusal egemenliğimizin, bağımsızlığımızın ve Cumhuriyeti’mizin güvencesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünü ve Ulu Önderimiz Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü açılması ile millet egemenliği resmen hayata geçirilmiş, bu önemli gün Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından millet egemenliğini sonsuza kadar koruyacak olan çocuklarımıza armağan edilmiştir. Dünyada çocuklara ithaf edilen ilk ve tek bayram olarak kutlanan bu önemli tarih, milli egemenliğimizin ve bağımsızlık mücadelemizin dönüm noktası olmuştur. Bu önemli günde bir yandan bayram coşkusunu hep birlikte yaşarken, bir yandan da çocuklarımıza kendilerine emanet edilen değerleri ve emanetlerin büyüklüğünü anlatmalıyız. Çünkü ülkemizin teminatı çocuklarımızdır. Bizim çocuklarımıza ve gençlerimize olan güvenimiz tamdır. Bartın Belediyesi olarak çocuklarımızı şehrimizin ve ülkemizin geleceği olarak görüyor ve onlar için hizmetin en güzelini vermeye çalışıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı kutsal emanete sahip çıkarak, toplumun her alanında hamlelere öncülük etmeye, vatan ve millet sevgisiyle dolu bireyler yetişmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılını coşkuyla kutladığımız bu günde, varlıklarıyla hayatımıza neşe katan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelede emeği geçmiş olan Şehit ve Gazilerimizi en derin saygı ve rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.
22 Nisan 2024 Pazartesi - 19:20
Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) dönem toplantısına katıldı. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, bölge üniversitelerinin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet süreçlerinde iş birliği yapmalarını hedefleyen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliğinin (BKÜB) Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen dönem toplantısına katıldı. BKÜB üyesi üniversite rektörlerinin katılımıyla Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri değerlendirilerek bölgesel kalkınmaya yönelik iş ve güç birliği içerisinde yapılabilecek ortak projeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Yalova Üniversitesi Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Batı Karadeniz Bölgesindeki yükseköğretim kurumları arasındaki akademik hareketlilik, eğitim ve kariyer fuarları, bölge gelişimine değer katacak bilimsel, sosyo-kültürel çalışmalar ile Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgiler verilerek stratejiler ve hedefler de değerlendirildi. Ayrıca BKÜB üyesi 17 üniversite son zamanlarda uluslararası öğrencilere yönelik yapılan açıklamalarla ilgili ortak bir bildiri yayımladı. Bölge üniversiteleri arasındaki iş birliği süreçleri ve tecrübe paylaşımının önemine dikkat çeken Rektör Uzun, “Üniversite olarak Bartın ilinden başlayarak bölgemizin ekonomik, bilimsel ve sosyal alanda gelişimine katkı sunacak projeler hayata geçiriyoruz. İç ve dış paydaşlarımızla görüş alışverişinde bulunarak bölgesel kalkınma hedeflerimize yönelik adımlar atıyoruz. Bu noktada Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği dönem toplantısında değerli rektörlerimizle bir araya gelerek yapabileceklerimizi ele aldık, hedeflerimiz doğrultusunda görüş alışverişinde bulunarak önemli kazanımlar elde ettik. Bu düşüncelerle yakın ilgileri ve misafirperverlikleri için kıymetli rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mehmet Bahçekapılı’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca daha iyiye ulaşma konusundaki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Toplantıya BARÜ Rektörü Uzun ile birlikte Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Çankırı Karatekin Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer de katıldı.
22 Nisan 2024 Pazartesi - 19:14
Psikolojiye ilgi duyanlar "Psiko-Fest"te buluştu
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bu yıl ilki düzenlenen Psikoloji Günleri’nde (Psiko-Fest) çocuk gelişiminden spora, sosyal ilişkilerden tarihi boyuta kadar farklı alanlarda psikoloji disiplini konuşuldu. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Psikoloji Kulübü koordinasyonunda Öğrenci Konseyi, Müzik Kulübü ve Sinema Kulübü iş birliğinde 1. Psikoloji Günleri Psiko-Fest etkinliği düzenlendi. Kutlubey Yerleşkesi Eğitim-İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, 2 gün boyunca 10 farklı oturumda alanında uzman konuklar tarafından katılımcılara duygu, düşünce ve davranışlarımızı şekillendiren psikoloji disiplini hakkında önemli bilgiler verildi. Psiko-Fest’in açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik, bilgi ve tecrübenin bir araya geldiği, farkındalıkları artırmayı hedefleyen organizasyonda öğrencilerin gayretlerinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çelik, “En önemli bileşenimiz olan öğrencilerimiz, ‘Tribünde değil, odağında ol’ anlayışımızın da bir göstergesi olarak bu etkinliğin düzenlenmesinde önemli rol aldılar. Üreten üniversitenin üreten öğrencileri olma misyonlarıyla öğrencilerimizin hazırladığı bu etkinliğin, alanında uzman konuklar ve güncel konularla katılımcılarda yeni bir ufuk açacağına inanıyorum” diye konuştu. Etkinlikte ilk olarak Psikolog Faruk Cansız “Eski Yunan’dan Günümüze Panik Atak” konulu sunumunda 1800’lü yıllardan beri süregelen ‘panik atak’ kavramı üzerine yapılan çalışmaları tarihi gelişimiyle birlikte aktardı. Genç Psikologlar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Psikolog Mehmet Kızılarslan, “15 Soruda İnsan Davranışını Anlamak” başlıklı sunumuyla psikolojinin görünür yüzü olan davranışlarıın kökenleri evrimsel psikoloji, sosyal psikoloji ve klinik açıdan değerlendirdi. Terapati Psikoloji Terapi Merkezi Kurucu Psikolog Deniz Güneş tarafından anlatılan “Psikolojik Travmaya Yaklaşım” konu başlığında bireylere duygusal becerilerini güçlendirme ve travma sonrası stresi azaltmaya yönelik önerilerde bulunuldu. BARÜ Psikoloji Bölümü Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Yavaş ise psikoloji biliminde hayvanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların yerini ve önemini anlattı. Psiko-Fest’in ilk gününde son olarak Psikolog Esin Sıla Yalçın Koçak, “Çocuk Yetiştirmede Sağlıklı Sınırlar” konusunda erken çocukluk döneminde ebeveyn-çocuk ilişkisinde sağlıklı sınırlar konulması noktasında tavsiyeler verdi. Psikolojinin güncel alanlarına değinilen organizasyonun ikinci gününde de seminerler, alanında uzman konukların yenilikçi yaklaşımları ve farklı içerikleriyle devam etti. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun, “Psikolojide Yetenek, Araştırma ve Uygulama” konusunda bilgiler verdi. Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cem Şafak Çukur ise etkinliğe çevrim içi katılarak bir sunum gerçekleştirdi. Sporun psikolojik boyutuna temas etmek üzere etkinliğe konuşmacı olarak katılan Galatasaray Spor Kulübü Psikolojik Performans Uzmanı Psikolog Mustafa Aydın ile Trabzon Spor Kulübü Psikolojik Performans Uzmanı Psikolog Yaşar Aydın tarafından ise Türkiye’de yakından takip edilen spor dallarının psikolojik ve terapisel boyutu yorumlandı. BARÜ Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Akcan, gerçekleştirdiği sunumunda ‘flört şiddeti’ kavramını örneklerle inceledi. Psiko-Fest’in son oturumunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Yasak, psikolojide bilgece farkındalık (mindfulness) kavramının trafik güvenliği ile ilişkisine değindi. Seminerlerin yanı sıra canlı müzik, film gösterimi ve çekilişlerinde gerçekleştirildiği Psiko-Fest, BARÜ öğrencileri başta olmak üzere psikolojiye ilgi duyan vatandaşlarında yoğun katılımıyla tamamlandı.
22 Nisan 2024 Pazartesi - 18:58
BARÜ’de dijital dönüşüm semineri
Bartın Üniversitesi (BARÜ) paydaşlığındaki ERASMUS projesiyle, kütüphane ve müze görevlileri ile arşivcilere, tarihi ve kültürel değeri olan belgelerin dijital dönüşüm sürecinde geleceğe aktarılmasını hedefleyen eğitim düzenlendi. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün paydaş olarak yer aldığı Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KA220-VET- Mesleki Eğitimde Stratejik İş Birliği Ortaklıkları Projesi kapsamında “Digital Restoration Lab” belgelerin dijital ortamda iyileştirilerek saklanması konusunda seminer düzenlendi. Dijitalleşmenin dünyadaki hızlı gelişmelerle birlikte bilgi ve belge yönetiminde etkin bir şekilde kullanılmasını hedefleyen “Dijitalleştirme, Dijital Restorasyon ve Eski Fotoğrafların Sunumu” başlıklı seminerde, BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü akademisyenleri de katılımcılara önemli bilgiler verdi. BARÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Huriye Çolaklar ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte dijital restorasyon hakkında video belgeseli gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin sonrasında BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altay “Kültürel Miras Çerçevesinde Fotoğrafların Dijitalleştirilmesi”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nuri Taşkın “Geleceğin Kütüphane ve Arşiv Koleksiyonları: Yeni Eğilimler” ve BARÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin “Dijital Restorasyonun Kaçınılmazlığı ve Yapay Zekâ Kullanımı” konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi. Seminer kapsamında katılımcılara uluslararası çapta yürütülen projenin temel hedefleri, ortak kuruluşlar ve eğitim materyalleri, eğitim videosu, kılavuz, kendi kendini öğrenmeyi destekleme için Açık Esnek Öğrenme Sistemi ile ilgili bilgiler de aktarıldı. Avrupa Birliği Erasmus Programının desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’nin farklı bölge ve şehirlerinde kütüphaneci, arşivci ve müze görevlisi olarak çalışan birçok bilgi profesyoneli katıldı. Seminer, Bartın Belediyesi Kent Müzesinin gezilmesi ile sona erdi. Mesleki Eğitimde İş Birliği Ortaklıkları ile kurum/kuruluşların uluslararası işbirliği kapasitelerinin artırılması, deneyimlerin paylaşılması, yenilikçi yaklaşım ve uygulamaların karşılıklı transfer edilmesi hedeflenen projede, BARÜ ile birlikte Öğrenci Bilgisayar Sanat Topluluğu (Bulgaristan), “George Baritiu” İlçe Kütüphanesi (Romanya), Riga Devlet Teknik Üniversitesi (Letonya) ve Kütüphane Çalışmaları ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi (Bulgaristan) da yer alıyor.
22 Nisan 2024 Pazartesi - 15:59
Bartın’da 23 Nisan coşkusu erken başladı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları nedeniyle hazırlıkların tamamlandığı Bartın’da tören alanında yapılan provalar, Bartınlıların bir gün öncesinde bayram coşkusunu yaşamasına neden oldu. Öğrencilerin hazırladığı birbirinden ilginç gösterilerinde renkli görüntüler ortaya çıktı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı nedeniyle Bartın’ın cadde ve sokakları Türk Bayrakları ile donatılarak, bayram hazırlıkları tamamlandı. Cumhuriyet meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama programı nedeniyle bugün meydana gelen öğretmen ve öğrenciler, Bartın Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Uzan koordinesinde son provaları yaptı. Öğrencileri, bayrak ve flamalarla öğrencilerini gören meydandaki insanlar ise bir süre ne olduğunu anlamaya çalıştı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sırayla sahne alan öğrenciler, çeşitli gösteri ve danslarını sergiledi. Alana gelen bazı öğrencilerin velileri de çocuklarını ve sergiledikleri gösterileri cep telefonları ile kaydetti. İlk ve ortaokul öğrencileri ise birbirinden ilginç gösteri ve danslar sergileyerek, izleyen arkadaşları, öğretmenleri ve seyircileri coşturdu. Küçük Seymenler naralarla alanı inletti Ankara Seymenlerinin kıyafetleri ile sahneye çıkan ve Ankara oyun havalarında dans eden Atatürk İlköğretim okulu öğrencileri, sergiledikleri figürlerle, arkadaşlarının ve seyircilerin alkışını aldı. Başarılı bir performans sergileyen küçük Seymenler, gösteri sonunda ise naralar atarak, alanı inletti. Ortaokul öğrencilerinden darbuka şov Borsa İstanbul Ortaokulu öğrencilerinden oluşan orkestra ise darbuka şov yaptı. Darbukanın yanı sıra, davul, def, zil ve flüt gibi aletler kullanan öğrencilerin gösterisi de alandakilere keyifli anlar yaşattı. Alandakileri vurmalı ve üflemeli çalgılarla mini konser veren öğrenciler de izleyenlerin beğenisini topladı. Kimi öğrencilerin şiirler okuduğu, kimi öğrencilerin ile gitar ile şarkılar çalıp, söylediği programda, öğrenciler oynadıkları halk oyunları ile marifetlerini sergiledi. Prova esnasında ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki hazırlıklar da tamamlandı. Bartın belediyesi tarafından Türk Bayraklarının asıldığı meydanda, platformun da montaj işlemi tamamlandı.
20 Nisan 2024 Cumartesi - 23:27
17 üniversiteden ortak bildiri: "Türkiye’nin gönül elçileri uluslararası öğrencilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz"
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği üyesi 17 üniversite, son dönemlerde yabancı öğrenciler aleyhine yapılan açıklamalarla ilgili yayınladıkları ortak bildiride, "Türkiye’nin gönül elçileri uluslararası öğrencilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Bartın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği, yabancı üniversite öğrencileri aleyhine yapılan açıklamalara ortak bildiriyle tepki gösterdi. Birliğe üye 17 üniversitenin resmi internet sitesinde de yayınlanan açıklamada, "Yükseköğretimde gerçekleştirdiği hamlelerle dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına giren Türkiye, küresel bir eğitim merkezi haline gelmeyi başarmıştır. Bu süreçte ülkemizin 12. Kalkınma Planı arasında da yer alan uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimiz de sürecin ilerlemesinde ve sürdürülebilirliğinde önemli katkı sunmuştur. Son zamanlarda üniversitelerimiz için bir kazanım olarak değerlendirilmesi gereken ve birçok ülkenin gelişim stratejileri arasında önemli bir yerde duran uluslararasılaşma çabalarımıza, talihsiz açıklamalarla zarar verilmektedir. Unutulmamalıdır ki, bu tür eylemler sadece yükseköğretim kurumlarımızın hedeflerine zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda "bilim diplomasisi" aracılığıyla Türkiye’nin gücüne güç katan barış ve uyum ortamını da bozmaktadır. Yükseköğretim Kurulumuzun (YÖK) koordinasyonunda üniversitelerimizin birçok alanda elde ettikleri başarılar görmezden gelinemez bir gerçek olarak ortadayken; ülkemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve akademik gelişimine katkı sunan politikaları sekteye uğratmaya çalışmak ve öğrencilerimizi hedef göstererek ötekileştirmek iyi niyetle uyuşmamaktadır. Bizler; kadim kültürümüz, değerlerimiz ve bilimsel duruşumuz ile Türk yükseköğrenim alanının uluslararasılaşma vizyonuyla ulaştığı seviyeyi yükseltmek için üniversitelerimizde öğrenim gören tüm bileşenlerimiz gibi Türkiye’nin gönül elçileri olan uluslararası öğrencilerimize de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Daha adil bir dünya ve daha güçlü bir Türkiye Yüzyılı hedefiyle yarınlarımıza değer katmayı sürdüreceğiz" denildi.
20 Nisan 2024 Cumartesi - 19:46
Amasra’da fırtına esareti
Bartın’ın en gözde ilçesi Amasra’nın tarihi ve turistik yerlerini görmek isteyen turistler, fırtınada ayakta durmakta güçlük çekti. Yaklaşık 30 metrelik köprüyü geçerken fırtınaya yakalananlar tutunacak yer aradı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Batı Karadeniz’de saatteki hızı 75 ila 90 kilometre hıza ulaşabileceği kuvvetli fırtına uyarısının ardından Bartın Amasra ilçesinde vatandaşlar zor anlar yaşadı. Tavşan adasını gezen vatandaşlar dönüş yolundaki köprüde fırtınaya yakalandı. İki boğaz arasında, Boztepe ile Kum mahallelerini birbirine bağlayan tarihi Kemere Köprüsü’nden geçmek isteyen vatandaşlar, yaklaşık 30 metre mesafeyi yürümekte güçlük çekti. Bazı vatandaşlar kuvvetli fırtınaya karşı sırtını dönüp yürümeye çalıştı. Kimileri birbirinden destek alarak yürümeye çalışırken bazıları ise demir korkuluklara tutunarak ilerlemeye çalıştı. Köprüden geçmeye çalışan bazı vatandaşlar ise köprüyü kullanmaktan vazgeçti. Zor anlar yaşayanları görüntülemek isteyen gazeteciler de fırtınadan nasibini aldı. Basın mensupları, kameraları ve fotoğraf makineleriyle adeta rüzgara karşı direndi. Fırtınanın pazar gününden itibaren etkisini yitirmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024 Cumartesi - 19:18
Amasra’da kuvvetli fırtına esareti
Bartın’ın en gözde ilçesi olan Amasra’nın tarihi ve turistik yerlerini görmek isteyenler güçlü fırtınada ayakta durmakta güçlük çekti. Yaklaşık 30 metrelik köprüyü geçerken fırtınaya yakalananlar tutunacak yer aradı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Batı Karadeniz’de saatteki hızı 75 ila 90 kilometre hıza ulaşabileceği kuvvetli fırtına uyarısının ardından Bartın Amasra ilçesinde vatandaşlar zor anlar yaşadı. Tavşan adasını gezen vatandaşlar dönüş yolundaki köprüde kuvvetli fırtınaya yakalandı. İki boğaz arasında, Boztepe ile Kum Mahallelerini birbirine bağlayan tarihi Kemere Köprüsü’nden geçmek isteyen vatandaşlar, yaklaşık 30 metre mesafeyi yürümekte güçlük çekti. Bazı vatandaşlar kuvvetli fırtınaya karşı sırtını dönüp yürümeye çalıştı. Kimileri birbirinden destek alarak yürümeye çalışırken bazıları ise demir korkuluklara tutunarak ilerlemeye çalıştı. Köprüden geçmeye çalışan bazı vatandaşlar ise köprüyü kullanmaktan vazgeçti. Zor anlar yaşayanları görüntülemek isteyen gazeteciler de kuvvetli fırtınadan nasibini aldı. Basın mensupları, kameraları ve fotoğraf makineleriyle adeta rüzgara karşı direndi. Kuvvetli fırtınanın Pazar gününden itibaren etkisini yitirmesi bekleniyor.
19 Nisan 2024 Cuma - 12:50
Tarak yerine elbise fırçası kullanıyor
Bartın’da 14 metrekare alana sahip dükkanına kurduğu torna tezgahlarında ağacı oyarak şekil veren Devlet Sanatçısı Ali Rıza Vatandaşlar, iş yerinde ise tarak yerine elbise fırçası kullanıyor. Ali Rıza Vatandaşlar saç, bıyık ve kaşlarına ise elbise fırçası ile şekil veriyor Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan 14 metrekare alana sahip dükkanında ağacı oyarak, bardak, tabak, kül tablası, havan ve hediyelik hayvan figürleri gibi çeşitli sanat eserlerine dönüştüren 65 Ali Rıza Vatandaşlar, yaptığı ürünleri ise aynı dükkanda sergileyerek satışa çıkarıyor. Kültür Bakanlı Devlet Sanatçısı unvanı da bulunan Ali Rıza Vatandaşlar, tarak yerine ise elbise fırçası kullanıyor. Ağacı sanat eserlerine dönüştürürken toz ve talaş içerisinde kalan ağaç ustası Vatandaşlar, saç, bıyık ve kaşlarına elbise fırçası ile şekil veriyor. Vatandaşlar, iş yerine her müşteri geldiğinde ise kesme, oyma gibi işlemini yarıda bırakarak hemen fırça ile yüzünü, saç, bıyık ve kaşlarına yapışan talaş ile tozdan temizliyor. Ardından müşterisi ile ilgilenen Vatandaşlar, müşterisini uğurladıktan sonra sanatına devam ediyor. Eserlerinde insan hayatını tehlikeye sokacak vernik gibi kimyasal maddeler kullanmadığı belirten Vatandaşlar, mesleğin en kötü yanının ise sürekli toz ve talaşa maruz kalmak olduğunu kaydetti. Sürekli öksürük ve hapşırma ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Vatandaşlar, ’’Bir kaç kez doktora gidip, ciğerlerimin durumuna baktırdım. Çok şükür şimdilik sağlam gözüyor’’ diye konuştu. Tarak yerine elbise fırçası kullanmak zorunda olduğunu anlatan Vatandaşlar, mecbur fırçayı yüzüme süreceğim. Benim gözümde şuan toz var. Gözlük taksan da olmuyor, toz giriyor. Fırçayla temizler, birazdan da yıkarız. Toz gider. Ben fırçayı kolay buldum. Hemen onla tarıyorum. Zaten saç da kalmadı. İllaki gözlerimin altı, kaşlarda, kirpikler toz oluyor. Fırça çıkarır bu tozu ve talaşı. Daha sonra da yıkarsın, geçer gider’’ diye konuştu. Mesleği babasından öğrendiğini belirten Vatandaşlar, babasının 4.5 yılda 3 ayrı mesleği öğrendiğini, kendisinin ise anahtar çekimi, çilingirlik, ağaç oyma, gözlük, çakmak tamiri, gibi 5-6 meslek ve zanaat sahibi olduğunu da kaydetti. Önceden sokakların meslek ve zanaat sahipleri ile dolu olduğunu ama artık insanların kolay para peşinde koştuğunu belirten Devlet Sanatçısı Vatandaşlar, artık çalıştıracak çırak bulamadıklarını kaydederek, mesleklerin önümüzdeki yıllarda unutulabileceğini ifade etti. Kendisinin yaklaşık 8-10 yaşlarında öğrendiği meslek ile yarım asırdan fazla zamandır kendisinin ve ailesinin geçimini sağladığını, çocuklarını okuttuğunu, araba ve evler alabildiğini sözlerine ekledi.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder