Yerel Haberler
Bitlis
Bitlis’te motosiklet sürücülerine güvenli sürüş semineri düzenlendi
20 Mart 2025 Perşembe - 16:47 Bitlis’te motosiklet sürücülerine güvenli sürüş semineri düzenlendi Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi tarafından motosiklet sürücülerine yönelik güvenli sürüş semineri düzenlendi. Programın girişinde açılan stantları gezen protokol üyeleri daha sonra konferans salonuna geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, ‘Bir Kural Bir Ömür’ mottosuyla hayata geçirilen motosiklet kazalarının önlenmesi eylem planı kapsamında düzenlenen etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Karakaya, "Ülkemizde trafiğe kayıtlı toplam araçların yüzde 20’sini motosikletler oluşturmaktadır. Bu oran, motosikletlerin ulaşımda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gösterirken, aynı zamanda trafikte motosiklet güvenliğinin ne denli büyük bir sorumluluk gerektirdiğini de ortaya koymaktadır. Bitlis özelinde baktığımızda, 2023 yılında 1141 olan tescilli motosiklet sayısının, 15 Mart 2025 itibarıyla 1754’e yükseldiğini görüyoruz. Son 15 ayda yüzde 53’lük bir artış yaşanmıştır. Ancak motosiklet sayısındaki bu hızlı artış, beraberinde bazı riskleri de getirmiştir. Ülkemiz genelinde, motosikletlerin karıştığı kazalar 2024 yılında yüzde 37,4 oranında artmış, ne yazık ki bin 584 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" dedi. Bitlis’te ise 2023 yılında 36 olan motosiklet kazası sayısının 2024 yılında 76’ya yükseldiğini hatırlatan Vali Karakaya, "İlimizde 94 vatandaşımız yaralanmıştır. Üzülerek belirtmek isterim ki önceki yıllarda can kaybı yaşanmazken, bu yıl bu risk daha da artmıştır. Bugün burada gerçekleştireceğimiz güvenli motosiklet sürücülüğü eğitimi, bu farkındalığı artırmak adına önemli bir adımdır. Özellikle denetimlerin artırılması da bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. Nitekim Bitlis’te motosikletlere yönelik yapılan uygulamalarda yüzde 251 oranında bir artış sağlanmıştır. Bu denetimlerin temel amacı ceza yazmak değil, sürücülerimizin ve vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamaktır. Trafikte her bireyin hayatı kıymetlidir. Motosiklet sürücülerimizin, hem kendi güvenlikleri hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliği için kurallara azami derecede dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır" diye konuştu. Daha sonra Bitlis Trafik Tescil Denetleme Şube Müdür Vekili Uğur Arslantaş ise motosiklet sayıları ve kazalar hakkında rakamsal verileri paylaştı. Program, Motosiklet Sürüş Eğitmeni Baran Coşkunsoy tarafından yapılan sunum ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. Bitlis Eren Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu da katıldı.
Tatvan’da "Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Destek Programı" toplantısı düzenlendi
20 Mart 2025 Perşembe - 15:34 Tatvan’da "Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Destek Programı" toplantısı düzenlendi Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Hibe Destek Toplantısı düzenlendi. Tatvan Ticaret ve Sanayi odası (TATSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Alaattin Gelişken tarafından genel bir bilgilendirme yapılarak projenin önemine dikkat çekildi. Toplantıda ayrıca Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Burçin Çelikelen tarafından kırsal kalkınma destekleri ve hibe başvurularına ilişkin detaylı bilgiler paylaşılarak, kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, tarıma dayalı sanayi yatırımları, kırsal ekonomik altyapı projeleri ve hibe destek programının başvuru süreci ele alındı. Ayrıca, yatırımcıların desteklerden en verimli şekilde yararlanabilmesi için dikkat etmeleri gereken hususlar aktarıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, 2025 yılı KKYDP başvuru sürecinin devam ettiğini ve girişimcilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini hatırlattı. Toplantıya TATSO Başkan Yardımcısı Yılmaz Lebit, Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Alaattin Gelişken ve sektörde faaliyet gösteren birçok firma temsilcisi ve yatırımcı katıldı.
Down sendromlu Erdinç’in en büyük hayali ’dengbej’ olmak
20 Mart 2025 Perşembe - 10:03 Down sendromlu Erdinç’in en büyük hayali ’dengbej’ olmak Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan down sendromlu Erdinç Atal’ın en büyük hayali ’dengbej’ olmak. Küçük yaşta merak saldığı dengbejlik geleneğinde kendini geliştirmeyi başaran 24 yaşındaki Erdinç Atal, yanık sesiyle dinleyenleri mest ediyor. Müzikle kurduğu güçlü bağ sayesinde engelleri aşan yedi kardeşli bir ailenin en küçük ferdi olan Erdinç, sağlık durumu nedeniyle düzenli bir eğitim hayatı sürdüremese de ailesinin desteğiyle özel eğitim alarak gelişimini sürdürüyor. Hayatın getirdiği zorluklara ve karşılaştığı engellere rağmen yüzünden tebessümü eksik etmeyen Atal, tüm zorluluklara rağmen hayallerinden de vazgeçmiyor. Atal’ın en büyük motivasyon kaynağı, onu hayata bağlayan "Dengbej" olma hayali. Bu hayali uğruna sık sık internetten dengbej şarkıları dinleyen Erdinç, özellikle ünlü dengbej Şakiro’nun eserlerini ezbere biliyor. Yanık sesi ve içten yorumuyla dinleyenleri mest eden Erdinç, usta dengbejlere adeta taş çıkarıyor. Sevecen ve samimi kişiliği sayesinde çevresindekilerle kolayca bağ kurabilen Erdinç Atal, aynı zamanda Anadolu Su Altı Araştırmaları ve Sporları Derneğinin (ASAD) Özel Başkanı olarak da görev yapıyor. Dengbejliğe olan ilgisinin dedesinden geldiğini belirten Erdinç, çevresindekilere sık sık küçük konserler vererek bu geleneği yaşatıyor. Tatvan’da tanınan bir sima haline gelen genç yeteneğin ünü, sosyal medya paylaşımlarıyla il sınırlarını da aşmış durumda. Hatırı sayılır bir takipçi kitlesine sahip olan Erdinç’in en büyük hayali ise profesyonel bir eğitim alarak ünlü bir dengbej olmak ve büyük ustalarla aynı sahneyi paylaşmak. "En büyük hayalim büyük ustalarla sahne almak" Müziğe ve dengbejlik geleneğine duyduğu büyük tutku ile engelleri aşan Erdinç Atal, bu alandaki hikayesini şu sözlerle anlattı: "Dengbejliği çok seviyorum. Dedemden özenerek bu alana ilgi duymaya başladım. Zamanla daha çok etkilendim ve dengbej türküleri söylemeye başladım. Şu an Şakiro başta olmak üzere birçok ünlü dengbejin eserlerini ezbere söyleyebiliyorum. Bilgisayardan dinleyerek eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum. En büyük hayalim bir gün ünlü bir dengbej olmak ve büyük ustalarla sahne almak."