KÜLTÜR SANAT - 11 Mart 2025 Salı 11:18

Ramazan’da damakları şenlendiren geleneksel lezzet: "Palu Tava"

A
A
A

Elazığ mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan 'Palu Tava', Ramazan ayında iftar sofralarında yoğun ilgi görüyor.

Kuzu pirzola eti ve biberle hazırlanan bu özel yemek, taş fırında saatlerce pişirilerek lokum gibi bir kıvama ulaşıyor. Esnafın fırınlarını dolduran Palu Tava, bu yıl da Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Ramazan’da damakları şenlendiren geleneksel lezzet:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, Elazığ mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan Palu Tava, iftar sofralarındaki yerini aldı. Hazırlanışı sadece birkaç dakika süren ancak lezzetini tam anlamıyla ortaya çıkarması saatler süren bu yöresel yemek, vatandaşların büyük ilgisini görüyor. Elazığ’ın yöresel mutfak kültürünü yansıtan Palu Tava, özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Kuzu pirzola eti ve kırmızı-yeşil biberle hazırlanan yemek, taş fırınlarda kısık ateşte yaklaşık 4 saat pişiriliyor. Özel güveç tepsisine dizilen etler, folyo ile kapatılarak fırına veriliyor ve yavaş yavaş pişerek lokum gibi bir kıvama ulaşıyor.

Ramazan’da damakları şenlendiren geleneksel lezzet:

"Hazırlanışı 5 dakika, pişmesi 5 saat süren lezzet"

Elazığ’da yıllardır kasaplık yapan Mahmut Güneş, Ramazan ayıyla birlikte Palu Tava siparişlerinde büyük artış yaşandığını belirterek, "Yaklaşık 13 yıldır kasaplık yapıyorum. Ramazan ayında Elazığ sofralarını süsleyen en güzel lezzetlerden biri Palu Tavasıdır. Özelliği, içinde sadece kuzu eti ve biber olması. Hazırlanışı 5 dakika, pişmesi ise 5 saat sürüyor. Şu an fırınımız, Palu Tavalarla dolu. Vatandaşlarımız bu lezzeti çok seviyor" dedi.

Ramazan’da damakları şenlendiren geleneksel lezzet:

Rıdvan Yeşilırmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 17 ilde "Alkollü İçki Kaçakçılığı ve Sahteciliğine" operasyon İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 17 ilde Jandarmamızın "Alkollü İçki Kaçakçılığı ve Sahteciliğine" yönelik son 2 haftadır düzenlediği operasyonlarımızda; 27 bin 886 litre sahte/kaçak alkollü içki,67 bin 994 litre etil alkol ele geçirdik. 6 adet yasa dışı alkollü içki imalathanesini deşifre ettik. 66 şüpheli hakkında adli işlem yapıldı" dedi. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 17 ilde Jandarmanın "Alkollü İçki Kaçakçılığı ve Sahteciliğine" yönelik son 2 haftadır düzenlediği operasyonlarımızda; 27 bin 886 litre sahte/kaçak alkollü içki, 67 bin 994 litre etil alkol ele geçirdiklerini belirterek 6 adet yasa dışı alkollü içki imalathanesinin deşifre edinildiğini, 66 şüpheli hakkında adli işlem yapıldığını kaydetti. "Bu ürünleri ele geçirerek, sahte ve kaçak alkol üretimiyle vatandaşlarımızın canına ve sağlığına zarar verilmesini engelledik" diyen Bakan Yerlikaya operasyonlarla ilgili şu ayrıntıları paylaştı: "Cumhuriyet Başsavcılıklarımız ile Jandarma KOM Daire Başkanlığımız koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarımızca yapılan çalışmalar sonucu; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Karaman, Kırklareli, Manisa, Ordu, Rize ve Tekirdağ’da operasyonlar düzenledik. Sahte alkol üretimine yönelik operasyonlarımızı 81 ilimizde aralıksız sürdürüyoruz. Lütfen şüpheli durumları 112 Acil Çağrı Merkezimize bildirin. Biz gereğini yapalım. Emeği geçenleri tebrik ediyorum."