Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Kocaeli
Tekme ve yumruklu darp olayıyla ilgili 2 gözaltı
21 Mart 2026 Cumartesi - 21:14:21
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde cadde ortasında bir kişinin tekme ve yumruklarla feci şekilde darbedildiği olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı. Olay, dün Erenler Mahallesi Turan Güneş Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, M.B. ile M.G. arasında henüz bilinmeyen bir nedenle kavga çıktı. Bu sırada olay yerine gelen E.M.A. ile K.D., tarafları ayırdı. E.M.A. ve K.D., daha sonra M.B.’yi alarak Kocaeli Devlet Hastanesi’ne götürdü. E.M.A ile K.D tekrar olay yerine dönmesi üzerine M.G.’nin kendilerine küfür ettiği, bunun üzerine E.M.A. ile K.D.’nin M.G.’yi tekme ve yumruklarla darbettiği öğrenildi. Taraflar daha sonra olay yerinden uzaklaştı. Öte yandan hastanede tedavisi süren M.B.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Polis ekiplerinin çalışması sonucu yakalanan E.M.A. ile K.D.’nin emniyetteki işlemleri sürüyor.
21 Mart 2026 Cumartesi - 20:22
Tekme ve yumruklu darp ile ilgili 2 gözaltı
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde cadde ortasında bir kişinin tekme ve yumruklarla feci şekilde darbedildiği olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.Olay, dün Erenler Mahallesi Turan Güneş Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, M.B. ile M.G. arasında henüz bilinmeyen bir nedenle kavga çıktı. Bu sırada olay yerine gelen E.M.A. ile K.D., tarafları ayırdı. E.M.A. ve K.D., daha sonra M.B.’yi alarak Kocaeli Devlet Hastanesi’ne götürdü. E.M.A ile K.D tekrar olay yerine dönmesi üzerine M.G.’nin kendilerine küfür ettiği, bunun üzerine E.M.A. ile K.D.’nin M.G.’yi tekme ve yumruklarla darp ettiği öğrenildi. Taraflar daha sonra olay yerinden uzaklaştı. Öte yandan hastanede tedavisi süren M.B.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.Polis ekiplerinin çalışması sonucu yakalanan E.M.A. ile K.D.’nin emniyetteki işlemleri sürüyor.
21 Mart 2026 Cumartesi - 16:53
Kafeyi kundaklayıp kaçtı: O anlar kamerada
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kimliği belirsiz şüpheli, bir kafeyi ateşe verip kayıplara karıştı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
21 Mart 2026 Cumartesi - 14:18
Kocaeli’de Nevruz kutlamalarında 8 kişi gözaltına alındı
Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki Nevruz kutlamalarında çıkan gerginlikte 8 kişi gözaltına alındı. Darıca Millet Bahçesi’nde düzenlenen Nevruz kutlamalarında bazı vatandaşlar parti bayraklarıyla alana girmek istedi. Bayrakların sopalı olması nedeniyle polis ekipleri girişe izin vermeyince grup ile polis arasında sözlü tartışma yaşandı. Kısa sürede büyüyen gerginliğe polis müdahale etti. Olaylarda 8 kişi gözaltına alındı.
15 Eylül 2025 Pazartesi - 10:44
Başkan Muzaffer Bıyık, öğretmen ve öğrencilerin taleplerini dinledi
Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okulda öğrenciler ve öğretmenlerle bir araya gelerek taleplerini dinledi. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, her pazartesi günü geleneksel hale getirdiği okul ziyaretlerine yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla yeniden başladı. Okulun ilk günü öğrencileri yalnız bırakmayan Başkan Muzaffer Bıyık, Darıca Kaymakamı Yaşar Dönmez ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Balay ile birlikte Ayfer Gazanfer Güngör İlkokulu’nda bayrak törenine katılarak öğrencilerle İstiklal Marşı okuyup iyi dersler temennisinde bulundu. Öğrencileri sınıflarına uğurlayan Başkan Muzaffer Bıyık, gençleri önemsediklerini belirterek, "Her pazartesi farklı bir okulumuza giderek kıymetli gençlerimizle hasbihal ediyoruz. Her yıl geleneksel hale getirdiğimiz bu ziyaretlere yeniden başladık. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizle bir araya gelmek bizlere her zaman enerji veriyor. Gençleri önemsiyoruz. Darıca Belediyesi olarak gençlere yönelik projelere ağırlık veriyoruz. Sizler gelecekte bu bayrağı bizden devralarak ülkemizi daha iyi noktalara taşıyacaksınız. Bunun için sizin kendinizi en iyi şekilde eğitebilmeniz için Darıca Belediyesi olarak ne gerekiyorsa yapmak için canla başla çalışıyoruz" diye konuştu. "Geleceğimizin teminatı gençlerin her zaman yanında olacağız" Darıca Kaymakamı Yaşar Dönmez de öğrencilere iyi dersler dileyerek, "Darıca Belediyesi her yıl güzel bir uygulama gerçekleştiriyor. Devletin bütün kurumları olarak uyum ve işbirliği içinde ilçemizin her alanda daha iyi gelişmesi için el birliği ile çalışıyoruz. Geleceğimizin teminatı gençlerin her zaman yanında olacağız. Allah tüm gençlerimize zihin açıklığı versin. Sizlerin iyi yetişmesi ülkemizin geleceği için çok önemli. Hepinize başarılar diliyorum" dedi. Taleplerini dinledi Bayrak töreninin ardından öğretmenler odasını da ziyaret eden Başkan Muzaffer Bıyık ve Kaymakam Dönmez, okul idaresi ve öğretmenlerle görüşerek taleplerini dinledi. Eğitime her zaman destek olmaya devam edeceklerini belirten Başkan Muzaffer Bıyık, eğitim camiasıyla iç içe olmayı sürdüreceklerini söyledi. Okul müdürü ve öğretmenler de kendilerini yalnız bırakmayan Kaymakam Yaşar Dönmez ve Başkan Muzaffer Bıyık’a eğitime verdikleri destek dolayısıyla teşekkür etti.
15 Eylül 2025 Pazartesi - 10:35
Baraçlı’dan dev projeye takip
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, "Başiskele Kavşağı Koridor Projesi" çalışmasını yerinde inceleyerek, "Bu proje şehrimizin trafiğine kalıcı çözüm sunacak" dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehrin ulaşım altyapısını güçlendirmek ve trafik sorununu kalıcı olarak çözmek için hayata geçireceği Başiskele Kavşağı Koridor Projesi’nde çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, projenin her aşamasını yakından takip ederek, saha incelemelerini aralıksız sürdürüyor. Proje sahasını bu kez geç saatlerde gezen Baraçlı’ya inceleme sırasında Genel Sekreter Yardımcıları Gökmen Mengüç, Numan Balaman ve Ebubekir Ardıç eşlik etti. Çalışmalar hız kesmeden devam ediyor İzmit istikametinden Başiskele’ye geçiş için inşa edilen köprünün ayak işlemleri, yüksek hassasiyet ve uzmanlıkla devam ediyor. Kuzey yan yolda yürütülen zemin ıslah çalışmaları ve güney ile kuzey yan yollardaki yenilikçi geofoam blok dolgu uygulamaları, ekiplerin gece gündüz özverili mesaisi sonucu hızlı şekilde ilerliyor. Bu süreçte zemin iyileştirme, kazık ve beton imalatları da eş zamanlı olarak sürdürülerek altyapının sağlamlığı ve uzun ömürlülüğü garanti altına alınıyor. Projenin kritik noktalarından biri olan askeri alt geçitteki menfez imalatları da koordineli şekilde devam ediyor. Geleceğe sağlam temeller Başiskele’den Gölcük yönüne uzanacak köprünün ayak imalatları, bölgenin ulaşım ağını güçlendirmek adına sağlam temeller üzerine kuruluyor. Bu altyapı çalışmaları, projenin kalitesini ve dayanıklılığını garantileyerek Kocaeli halkına uzun yıllar sorunsuz ulaşım imkânı sunacak. Genel Sekreter Dr. Hayri Baraçlı, projenin şehrin geleceği için taşıdığı önemi her fırsatta vurgulayarak, "D-130 Karayolu Başiskele Kavşağı Koridor Projesi 1. Etap çalışmalarını inceledik. Şehrimizin trafiğine kalıcı çözüm sunacak bu proje için ekiplerimiz 7/24 aralıksız çalışıyor" dedi. Baraçlı, proje sahasındaki incelemelerini düzenli olarak sürdürerek, çalışmaların kalite ve hızından taviz verilmemesi için ekiplerle yakından ilgilenmeye devam ediyor.
15 Eylül 2025 Pazartesi - 09:12
Gölcük’teki tescilli yapı özgün mimarisiyle geleceğe taşınıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük ilçesi Saraylı Meydanı’nda bulunan ve zamanla yıpranmış tescilli tarihi yapıyı, aslına uygun bir şekilde restore ederek kente yeniden kazandırıyor. Kentin tarihi ve kültürel mirasını koruma çalışmaları kapsamında, Saraylı Mahallesi’nde bulunan metruk haldeki tarihi yapı için harekete geçildi. İç ve dış sıvaları dökülmüş, ahşap kısımları çürümüş olan yapı, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldıktan sonra restorasyon projeleri hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler tarafından titizlikle yürütülen çalışmalarla, yapının çatısı ve çürük döşemeleri söküldü, kalıp iskelet imalatına ve temel açma işlemlerine başlandı. 1900’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen geleneksel Türk evi mimarisine sahip yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri olan zemin kattaki ahşap süslemeli "tavan göbeği" gibi özgün mimari detaylar özenle korunacak. Yaklaşık 120 gün sürmesi hedeflenen projenin tamamlanmasıyla, Saraylı’nın nadir tarihi yapılarından birinin daha korunarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
14 Eylül 2025 Pazar - 15:35
Lösemiyi yenen Kağan için gökyüzüne yüzlerce balon bıraktılar
İki yıl boyunca lösemi ile mücadele eden 6 yaşındaki Kağan Akan hastalığı yendi. Kağan’ın ailesi, arkadaşları ve yüzlerce vatandaş gökyüzüne balon bıraktı. Kağan’ın mutluluğu ise gözlerinden okundu. Kocaeli Üniversitesi’nde 2023 yılında lösemi tanısı konulan 6 yaşındaki Kağan Akan, iki yıl süren kemoterapi ve tedavinin ardından hastalığını yenmeyi başardı. Kağan’ın zaferinin ardından Seka Park uçurtma tepesinde yüzlerce balon gökyüzüne bırakıldı. Etkinliğe, Kağan’ın ailesi, arkadaşları, sevenleri ve Kağan’ın sevincine ortak olmak isteyen yüzlerce kişi katıldı. "Onlar hiç üzülmesinler ve hiç hasta olmasınlar" "Onlar hiç üzülmesinler ve hiç hasta olmasınlar diliyorum" ifadelerini kullanarak konuşmasına başlayan Çiğdem Akan, "Kağan 2023 yılında lösemi tanısı aldı. Hepimiz için zor bir süreçti aktif olarak 8 ay kemoterapi aldı. Bizim için zordu. Çocuğumuzu kaybetme korkusu yaşadık ama çok şükür, bugün iyileşti ve balonlarımız uçtu. Bu anı yaşamak, bizim için çok anlamlı ve çok güzeldi. Uçan balonlar sadece Kağan için değil, iyileşmiş bütün çocuklar ve hastane odasında gökyüzüne bakan bütün hasta çocuklar için uçsun. Çocuklar, dünyanın en değerli ve en güzel varlıkları. Onlar hiç üzülmesinler ve hiç hasta olmasınlar. Ben 2 yıl boyunca ağlamamak için kendimi çok tuttum. Kağan’ı mutlu etmeye çalıştım, çünkü bu hastalıkta motivasyon çok önemli. Mutlu olması, çok önemli. O yüzden annenin mutlu olması, çocuk için çok daha önemli. Doktor artık iyileştiğini, tedavinin bittiğini söyleyince çok ağladım. 2 yıldır tuttuğum gözyaşları birikti ve aktı. Ağlayarak ifade ediyorum kendimi" diye konuştu. "Allah kimseyi çocuğuyla sınamasın çünkü çok zor" Baba Bekir Akan ise, "Allah kimseyi çocuğuyla sınamasın, çünkü çok zor. Yaşadıklarımızın tarifi yok. Ateş düştüğü yeri yakıyor maalesef. Yaşadıklarımızı bir biz, bir de Allah bilir. Tarifi yok. Allah’a şükürler olsun, şu an çocuğumuz iyi. İnşallah hastanede yatan bütün çocuklar da, annesi ve babasıyla birlikte bu mutluluğu yaşar, tez zamanda iyileşirler. Hastane köşelerinde elinizden hiçbir şey gelmediği sürece, kenarda beklemek çok zor bir şey. Allah’a şükürler olsun ki atlattık" şekilde konuştu.
14 Eylül 2025 Pazar - 10:51
Kocaeli’den Sakarya’ya "yeşil çıkarma"
Peyzaj ve süs bitkileri sektörünün kalbinin attığı Sapanca’daki 8. PSB Anatolia Fuarı’nda Kocaeli’de yer aldı. Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya ve kentin diğer yeşil projelerinin sergilendiği stantlar, binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Sapanca Kırkpınar’da gerçekleştirilen ve peyzaj sektörünün önemli buluşmaları arasında yer alan fuar, 181 firma ile 20 ülkeden çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, fuarda Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Sekapark A.Ş. ve Ormanya tarafından kurulan stantlarla yerini aldı. Belediyenin stantları, aralarında Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin ve Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer’in de bulunduğu çok sayıda yetkili tarafından ziyaret edildi. Yetkililer, fuara sağladığı katkılardan dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi temsilcilerine teşekkür etti.
14 Eylül 2025 Pazar - 10:43
Baraçlı’dan Bulgaristanlı gençlere ’liderlik’ tavsiyeleri
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, "Bulgaristan Sivil Toplum Akademisi" programı kapsamında kente gelen gençlerle bir araya gelerek liderlik ve girişimcilik üzerine tavsiyelerde bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluklar Başkanlığı (YTB) ve BALTÜRK Derneği işbirliğiyle Kandıra’da düzenlenen "Bulgaristan Sivil Toplum Akademisi 4 Programı"nda, sivil toplum alanında eğitim gören gençler ağırlandı. Program kapsamında Genel Sekreter Baraçlı, "Başarıya Giden Yol: Gayretin İnşası, Liderliğin Işığı" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Liderliğin, başkalarının henüz açığa çıkmamış ihtiyaçlarını karşılayabilme sanatı olduğunu belirten Baraçlı, "Düşünmeyen yönetici değil, düşünen lider olmak gerekir. Yeteneğinizi ve kabiliyetlerinizi geliştirirken, girişimcilik ruhunu ve otonom zekayı ön planda tutmalısınız. Empatiyi geliştirdiğinizde büyük başarılara imza atarsınız" ifadesini kullandı. Kocaeli’nin gelişmişlik endeksinde Türkiye’nin ilk sıralarında yer aldığını hatırlatan Baraçlı, şehrin Ar-Ge merkezleri, teknoparklar ve organize sanayi bölgeleriyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ve bu başarıda liderlik anlayışının kritik rol oynadığını kaydetti. Gençlere kendilerini sürekli geliştirmeleri yönünde tavsiyelerde bulunan Baraçlı, liderliğin sadece iş hayatında değil, hayatın her alanında önemli olduğunu vurguladı. Söyleşi, gençlerin sorularının yanıtlanması ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.
14 Eylül 2025 Pazar - 10:26
"Atiye" dizisi davasında şok iddia
Yazar Ece Özbaş, 2018’de Netflix’te yayımlanan ’Atiye’ dizisinin, 2017’de çıkardığı romanından intihal edildiği iddiasıyla 5 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.
14 Eylül 2025 Pazar - 10:18
Saat Kulesi’nde duran zaman yeniden işleyecek
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı restorasyonla tarihi İzmit Saat Kulesi’nde yıllardır duran zaman yeniden akacak. Kentin asırlık simgesinde yürütülen kapsamlı çalışmaların önemli parçası olarak, uzun süredir çalışmayan saatin mekanizması onarılarak yeniden çalışır hale getirilecek. Kentin kültürel mirasını koruyarak geleceğe aktarma amacıyla başlatılan çalışmalar titizlikle sürdürülüyor. Restorasyon kapsamında, kulenin yıpranan dış cephe sıvaları aslına uygun olarak yenileniyor ve cephe kaplamaları restore ediliyor. Ayrıca yapının kurşun çatısı ve pencereleri de orijinaline sadık kalınarak değiştirilecek. Çalışmalar sadece yapının dışıyla sınırlı kalmayacak, uzun süredir çalışmayan saat mekanizması da onarılarak yeniden işler hale getirilecek. Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına 1902’de inşa edilen ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan İzmit Saat Kulesi’nin, restorasyon tamamlandığında tarihi kimliğini koruyarak kentin turizmine katkı sunmaya devam etmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2025 Pazar - 00:43
Torbacılara suç üstü: 9 kişi tutuklandı
Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmit, Kartepe ve Çayırova ilçelerinde gerçekleştirdiği üç ayrı operasyonda 12 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucu madde ve para ele geçirildi. Yapılan aramalarda; 1 kilogram 312 gram sentetik kannabinoid, 40 gram metamfetamin, 5 gram esrar, 4 gram sentetik kannabinoid hammaddesi, 1 gram kokain ve 118 adet sentetik ecza ele geçirildi. Ayrıca, operasyonlarda 17 bin 785 Türk Lirası ile 50 dolar paraya da el konuldu. Yakalanan şüphelilerden 2’si hakkında TCK’nın 191. maddesi kapsamında işlem yapılarak serbest bırakılırken, uyuşturucu madde ticareti yaptığı değerlendirilen 10 şüpheli adli makamlara sevk edildi. Şüphelilerden S.N.A. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, A.Y., M.Ş., S.D., E.G., C.Y., Y.A., B.A., A.E. ve İ.V. isimli 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, il genelinde suçun önlenmesi ve faillerin yakalanması için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.
13 Eylül 2025 Cumartesi - 17:08
Vakıf üniversitelerinde, 2021’den bu yana bir ilk gerçekleşti, işte sebebi
2025 YKS sonuçlarına göre vakıf üniversitelerinin genel kontenjanlarındaki doluluk oranı yüzde 76 olarak gerçekleşti. Vakıf üniversiteleri 2021’den beri ilk kez yüzde 76’lık bir doluluk oranı ile süreci tamamlamak zorunda kaldı. Bu durumun sebeplerini ve çözüm yollarını, 40 yılı aşkın bir süredir eğitim sektörünün içinde olan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ile Kıbrıs Adakent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Talip Emiroğlu anlattı. "Vakıf üniversitelerine gelen öğrencinin devlet üniversitelerinde ücretsiz okuma imkanı varken üste para vererek vakıf üniversitesini tercih ettiğini unutmayalım" 2025 YKS sonuçlarını Vakıf Üniversiteleri açısından değerlendiren Dr. Talip Emiroğlu, "Vakıf Üniversitelerinde bu yıl doluluk oranının düşük olması hakkında çeşitli yorumlar görüyorum. En çok da ücretlerin yüksekliği ve eğitimin kalitesizliği iddiası var. Bir kere vakıf üniversitelerine gelen öğrencinin devlet üniversitelerinde ücretsiz okuma imkanı varken üste para vererek vakıf üniversitesini tercih ettiğini unutmayalım. Elbette sebeplerden biri ücretler olabilir. Ama bu vakıf üniversitelerinde ücretlere fahiş zam yapıldığı anlamına gelmiyor. Çünkü geçen yıla göre yapılan zamlar yüzde 40 civarında. Buna mukabil çalışanlarının maaşlarına yapılan zamlar bunun iki katını geçiyor. Diğer giderler kira, araç gereç vs. gibi daha yüksek maliyetli. Burada dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik zorluğu da unutmamak lazım" dedi. "Vakıf Üniversitelerinin genel giderleri üzerine neler söylemek istersiniz?" sorusuna Talip Emiroğlu, "Yeri gelmişken belirtmek isterim, gider açısından bakıldığında, özellikle akademik maaşlar konusunda vakıf üniversiteleri inisiyatif kullanamıyor. YÖK’ün devlet üniversitelerinin ödediği ücretin üstünde vereceksin talimatı var. Bu da haftada bir gün derse gelen akademisyenle beş gün gelene aynı ücreti verme mecburiyetini dayatıyor. Ayrıca bir bölümü açma ve öğrenci almak için dört yıllık hoca ihtiyacını peşinen kadroya alın talimatı var. Yani üçüncü, dördüncü sınıfta, (bazı fakültelerde 5. ve 6. sınıfta) ihtiyacınız olan hocaya henüz bölümü açmadan maaş vermeye başlıyorsunuz. Bu hususun daha iyi anlaşılması için tekrar ediyorum, sadece 4.sınıfta derse girecek hocayı üç yıl önce kadroya alıp üç yıl derse girmediği halde maaş vermek zorunda kalınıyor. Yani derse girmeden, sırf diplomasına ücret ödeniyor. Sırf bu hususta ve ücret belirlemede vakıf üniversitelerine serbestlik inisiyatif tanınsa maliyet bayağı düşecek ve bu avantaj öğrencinin daha düşük ücretle daha iyi eğitim alma imkanını artıracaktır. Yükseköğretim kurulumuzun vakıf üniversitelerini ekonomik olarak rahatlatacak yeni kolaylıklar sağlaması lazım. Eskiden bazı yanlış uygulamalar yapmış bir kaç üniversite örnek gösterilerek bütün sektöre suçlu psikolojisiyle bakmak doğru değildir" cevabını verdi. "İşletme bölümünden yıllık 1.550.000 TL ücret alınırken, benim üniversitemde aynı bölümün ücreti 350.000 TL" Vakıf Üniversitelerinin doluluk oranını, ücretler dışında etkileyen farklı faktörleri değerlendiren Emiroğlu, "Mevcut duruma bakıldığında dolulukları en yüksek üniversiteler, ücretleri de en yüksek üniversiteler olmuştur. Mesela Koç Üniversitesi işletme bölümünden yıllık 1.550.000 TL ücret alırken, benim üniversitemde aynı bölümün ücreti 350.000 TL. Buna mukabil benim üniversitem doluluk sıralamasında daha gerilerde. Şimdi hemen "Orası Koç" diyenleri duyar gibiyim. Orası ne olursa olsun verdiğimiz eğitimin kalitesi arasında beş kat fark yok. En fazla yüzde 15 ileri geridir. Bu da konum, fiziksel ortam ve araç gereç farkıdır. Tabii bir de algı. Sonuçta biz de yıllardır eğitimin içindeyiz, gelişmeye yönelik çaba sarf ediyoruz.Bana göre vakıf üniversitelerinin meslek yüksekokullarında ikinci öğretimin kalkması da tercih düşüklüğünün önemli bir sebebidir. Çünkü bu uygulama çalışan öğrencilere imkan sağlıyordu. Biz dileyen öğrencilere mesai saati sonrası eğitim imkanı sağlamayı planladık ama bu iyi anlatılamadı demek ki" ifadelerini kullandı. "Her fırsatta vakıf üniversitelerini negatif eleştirmek doğru değil" Vakıf Üniversitelerinin, mali açıdan ülke için öneminden bahseden Dr. Talip Emiroğlu, "Sonuç olarak her fırsatta vakıf üniversitelerini negatif eleştirmek doğru değil. 800 binden fazla öğrencimiz burada okuyor. 120 binden fazla öğrenciye tam burs veriliyor. Daima iyi öğretim kurumları olmak zorunda oluşları ülke eğitimi için farklı bir dinamizm oluşturuyor. Vakıfçılık zihniyetine sahip bütün kurumlarımızı desteklememiz lazım. Vakıf üniversiteleri çok ticari gibi algılar oluşturulmaya çalışılması kimseye fayda sağlamaz. Bilakis ülkemizin zararınadır. Bakın; yaklaşık 7 milyon yükseköğretim öğrencimiz var. Devletimiz bu öğrencileri okutabilmek için yine yaklaşık yılda 13 milyar dolar bütçe ayırıyor. Bu bütçenin içerisinde Türkiye’nin her ilinde mevcut olan devasa üniversite kampüslerinin kirası yok ama onların da bir maliyeti elbette var. Neyse şimdilik bunu katmayalım, yoksa rakamlar çok büyüyecek. 2 milyon uzaktan eğitim öğrencimiz, 1 milyon da meslek yüksekokulu öğrencimiz var.Maliyeti düşük eğitim yani. Lisans, yüksek lisans, master öğrencisi 3 milyon civarında. Vakıf üniversitelerinin 800 bin öğrenci okuttuğu bu tablo içerisinde değerlendirildiğinde devletin üstünden yılda 2-3 milyar dolarlık bir yükü aldığını söyleyebiliriz. Eğer vakıfta okuyan öğrenciler devlette okusaydı, bu maliyetin üzerine bina ve yerleşke maliyeti de eklenecekti. YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar yeni açıklama yaptı. Ülkemizde 350 bin uluslararası öğrenci var ve ekonomimize katkısı yılda 3 milyar dolar. Şimdi bu bilgiye ben şöyle katkı yapmak istiyorum. Uluslararası öğrencilerin yaklaşık 240 bini devlet üniversitelerinde, 110 bini vakıf üniversitelerinde okuyor. Buna mukabil vakıf üniversitelerinde okuyan uluslararası öğrenciler ekonomimize daha çok katkı sağlıyor. Yıllık üç milyar doların üçte ikisi vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerden elde ediliyor. Burada vakıf üniversitelerinin Türk yükseköğretimine sağladığı uluslararası rekabetçiliği ve bilinçli gayreti görüyoruz.Avrupa’da bazı ülkeler Türkiye ile rekabet edebilmek için ücret indirimine gittiler" şeklinde konuştu. Son olarak vakıf üniversitelerine ön yargıyla bakılmasına karşı olduğunu söyleyen Talip Emiroğlu, "Ülkemizin önemli kurumları. Hızla gelişiyor ve büyüyorlar. Ekonominin yanında ülkemize kültürel katkıları da çok büyük.Dediğim gibi vakıfçılık zihniyetinden kopmadan devam etmeli. Dünyanın en büyük üniversiteleri de vakıf. Harward, ClevelandVakıf eğitimi bizim tarihimizden gelen bir gelenektir. Cumhurbaşkanımız 1 milyon yabancı öğrenci hedefi gösterdi. Bu yılda 15 milyar dolar katkı demektir.Kendi öğrencilerimizi daha iyi eğitme imkanı demektir. Vakıf üniversiteleri bu hedeflerin gerçekleşmesi için çok önemli rol oynayabilir" dedi.
13 Eylül 2025 Cumartesi - 17:06
Gebze’de dev ekranda milli final heyecanı yaşanacak
Türkiye Basketbol Milli Takımı’nın Almanya ile oynayacağı EuroLig finali, Gebze kurulacak dev ekranlardan canlı yayınlanacak. Türkiye Basketbol Milli Takımı’nın Almanya ile karşı karşıya geleceği EuroLig final heyecanı, Gebzeliler hep birlikte yaşayacak. 14 Eylül Pazar akşamı saat 21.00’de oynanacak olan dev final maçı, 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı ile Beylikbağı Fatih İmam Hatip Ortaokulu bahçesinde Gebze Belediyesi tarafından kurulacak dev LED ekranlardan canlı olarak yayınlanacak. Gebze Belediyesi, bu tarihi karşılaşmaya tüm sporseverleri davet ederek, milli coşkuyu hep birlikte yaşama çağrısında bulundu.
13 Eylül 2025 Cumartesi - 17:04
Uyuşturucu operasyonunda 2 tutuklama
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli yakalandı. Ele geçirilen uyuşturucu ve paraların ardından 2 kişi tutuklanırken, 1 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Çayırova ilçesinde düzenlenen operasyonda 4 şüpheli yakalandı. Yapılan aramalarda 1 kilo 125 gram sentetik kannabinoid, 2 gram metamfetamin, 1 gram sentetik kannabinoid hammaddesi, 17 bin 785 TL nakit para ve 50 dolar ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli hakkında TCK 191 kapsamında işlem yapılarak serbest bırakıldı. Uyuşturucu madde ticareti yaptığı değerlendirilen 3 şüpheliden S.N.A. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Y.A. ve C.Y. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder