Yerel Haberler
Muğla
08 Mayıs 2026 Cuma - 11:35 Menteşe’de kültür köprüsü: Gençler İngilizceyi yaşayarak öğreniyor Muğla Menteşe Uluslararası Gençlik Merkezi, Erasmus+ Programı kapsamında düzenlediği etkinliklerle yerel gençleri ve Avrupa’nın dört bir yanından gelen misafirleri bir araya getiriyor. ’Konuşarak Öğrenme’ mottosuyla ilerleyen programda gençler, hem dil becerilerini geliştiriyor hem de kültürel sınırları kaldırıyor. Menteşe Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Gençlik Merkezi, gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sunan vizyoner projelerine bir yenisini daha ekledi. Erasmus+ Programı çerçevesinde yürütülen çalışmalarda, yurtdışından gelen katılımcılar ile yerel gönüllü gençler ortak bir platformda buluşarak İngilizce pratik yapma şansı yakalıyor. Klasik dil eğitiminin ötesine geçen bu programda gençler; oyunlar, grup çalışmaları, atölyeler ve interaktif etkinlikler aracılığıyla iletişim kuruyor. Günlük konuşma dili üzerinden şekillenen diyaloglar, katılımcıların İngilizceyi çekinmeden, aktif bir şekilde kullanmalarına imkan tanıyor. Etkinlikler yalnızca dil pratiğiyle sınırlı kalmıyor. Farklı ülkelerin gelenekleri, yaşam tarzları ve gençlik politikaları üzerine yapılan paylaşımlar; Gençlerin küresel vizyon kazanmasını sağlıyor, Hoşgörü ve empati becerilerini güçlendiriyor, Sınırlar ötesi kalıcı dostlukların temelini atıyor. Uluslararası Gençlik Merkezi yetkilileri, bu tür faaliyetlerin gençlerin özgüvenini ciddi oranda artırdığını ifade etti. Yabancı dil öğreniminin ’yaşayarak’ çok daha kalıcı hale geldiğini belirten yetkililer, uluslararası projelerin ivme kazanarak devam edeceği müjdesini verdi. Programa katılan yerel gönüllüler ise süreci, "Farklı ülkelerden gelen akranlarımızla bir arada olmak harika bir deneyim. Kitaplardaki teorik bilgileri burada pratiğe döküyoruz. İngilizceyi yaşayarak öğrenmek çok daha etkili ve eğlenceli" diyerek özetledi.
Bir yıl önce kırıma uğrayan ambulans helikopterdeki görev şahitleri anıldı
22 Aralık 2025 Pazartesi - 11:44 Bir yıl önce kırıma uğrayan ambulans helikopterdeki görev şahitleri anıldı Geçen yıl 22 Aralık’ta kalkışı esnasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine çarparak düşen, kaza-kırım sonrası 2 pilot, bir doktor ve bir sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği alanda anma programı düzenlendi. Kırıma uğrayan helikopterde görevli pilotlar Bayram Çiçek, Tamer Gönül, Dr. Cengiz Çoşkun ve acil tıp teknisyeni Selçuk Saykal yaşamını yitirmişti. Kazanın yaşandığı Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde düzenlenen anma töreninde görev şehitleri için kazanın olduğu alana zeytin fidanı dikildi. Törene Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe ve Mehmet Eriş, İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ethem Acar ve sağlık çalışanları katıldı. Anma programında konuşan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, "Geçen sene aynı gün yine böyle bir havada maalesef çok önemli bir kaza yaşandı. Sağlık Bakanlığımıza bağlı ambulans helikopterinin görev uçuşu sırasında Eğitim Araştırma Hastanemize çarparak düşmesi sonucu. Pilot Tamer Gönül, Pilot Bayram Çiçek, Doktor Cengiz Coşkun ve Acil Tıp Teknisyeni arkadaşımız Selçuk Baykal hayatlarını kaybetmiş, görevleri uğruna canlarını feda etmişlerdir. Bu acı olay yalnızca ailelerine değil tüm sağlık camiamızı ve milletimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Onlar insan hayatını kurtarmak için çıktıkları bu kutsal görevde meslek onurlarını ve fedakârlıklarını en yüce şekilde temsil etmişlerdir. Bugün burada biraz sonra dikilecek olan her bir zeytin ağacı barışın, sabrın ve ölümsüz hatıranın simgesi olarak aziz şehitlerimizin isimlerini yaşatacaklardır" dedi. Ambulans helikopterin kaza-kırıma uğradığı alanda düzenlenen törende her bir görev şehidi için zeytin fidanı dikimi yapıldı, Görevli olarak Muğla’ya gelen ambulans helikopter, olumsuz hava şartları nedeniyle havalanamadı. Sabah saatlerinde Antalya’ya gitmek için havalanan ambulans helikopter, havalandıktan kısa bir süre sonra yoğun sis dolayısıyla hastane binasına çarparak kaza kırıma uğradı. Kazada, helikopterde görevli pilotlar Bayram Çiçek, Tamer Gönül, Dr. Cengiz Çoşkun ve Acil Tıp Teknisyeni Selçuk Saykal yaşamını yitirmişti.
MTO, kapanma riski bulunan oteller için ek süre talep etti
21 Aralık 2025 Pazar - 19:26 MTO, kapanma riski bulunan oteller için ek süre talep etti Marmaris Ticaret Odası (MTO), "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" kapsamında mevcut konaklama tesislerinin uyum sürecine ilişkin ek süre talebini ilgili kurumlara iletti. Mevcut takvime göre, gerekli düzenlemelerini 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlayamayan tesisler, faaliyetlerini durdurma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Bolu Kartalkaya’da geçtiğimiz Ocak ayında yaşanan yangın faciasının ardından ülke genelinde hız kazanan yangın denetimleri, Marmaris’te de yoğun şekilde yürütülmüş; denetimler sonucunda eksikleri tespit edilen tesislere eksikleri tamamlamaları için süre tanınmıştı. Sürenin bitimine kısa bir zaman kala, sahada uygulamaya dönük güçlükler ve sektörün operasyonel takvimi nedeniyle otel işletmecilerinden ek süre beklentisi gündeme geldi. MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, sürecin önemine vurgu yaparak yangın güvenliğinin tartışmasız bir öncelik olduğunu belirtti. Ayhan, mevcut binaların yönetmeliğe uyumunda teknik, idari ve uygulama kaynaklı aksaklıkların yaşandığını; turizm bölgelerinin kendine özgü şartlarının, özellikle de zaman kısıtının uyum takvimini zorlaştırdığını ifade etti. Ayhan, yüksek maliyetlere rağmen otellerin eksiklikleri tamamlamak için gayret gösterdiğini ancak, turizm bölgelerinde uygulanan inşaat yasakları ve Mart-Kasım döneminde yoğunlaşan sezon operasyonlarının, tesislerin kapsamlı tadilat ve iyileştirmeleri gerçekleştirebileceği süreyi ciddi ölçüde daralttığını kaydederek, uyum süresinin uzatılmasının hem güvenlik hedefleri hem de sektör sürdürülebilirliği açısından kritik olduğunu dile getirdi. Başkan Ayhan değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: "Misafirlerimizin can güvenliği elbette birinci önceliğimiz ve yangın güvenliği konusunda hiçbir taviz söz konusu olamaz; ancak uyum sürecinin sahadaki gerçeklikle örtüşen, uygulanabilir bir takvimle yürütülmesi gerekir. Mevcut yönetmeliğe tabi olan konaklama tesislerimizin önemli bir kısmı, bugüne kadar uluslararası tur operatörlerinin güvenlik denetimlerinden geçmiş ve sözleşmelerle çalışan büyük ölçekli işletmelerdir. Muhtemel kapanmalar konaklama kapasitesinde ani daralmaya, rezervasyon iptallerine ve destinasyon güvenilirliğinin zedelenmesine yol açarak, Marmaris ve ülke turizmi açısından telafisi güç sonuçlar doğuracaktır." Başkan Ayhan ayrıca, "15 Ekim’de sona eren inşaat yasaklarının akabinde ilçemizdeki birçok tesis hızlı bir şekilde tadilata başlamıştır. Ancak gerek tedarikte yaşanan aksamalar, gerek tadilat başvuru ve onay süreçlerindeki yoğunluktan kaynaklı gecikmeler nedeniyle çoğu konaklama tesisimizin eksiklerini zamanında tamamlaması mümkün değil. Son 10 günde TOBB bünyesinde gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bu durumu ve 2026 sonuna kadar süre uzatım talebimizi Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’a ve ilgili Bakanlık yetkililerine ilettik. Üyelerimiz adına talebimizin olumlu sonuçlanmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.
Mandalin Festivali’ne yoğun ilgi
21 Aralık 2025 Pazar - 16:07 Mandalin Festivali’ne yoğun ilgi Bodrum’da düzenlenen Mandalin Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Bodrum Belediyesi, Bodrum Mandalin Hareketi ve Bitez Mahalle Muhtarlığı organizasyonuyla; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğinde, bu yıl 18’incisi düzenlenen Bodrum Mandalin Festivali, Bitez Köy İçi’nde yapıldı. Coğrafi işaretli Bodrum Mandalini’nin fark oluşturan aroması ve eşsiz kokusunu tanıtmak, ekonomik değerini görünür kılmak amacıyla düzenlenen festival, mandalina bahçesindeki hasat şenliği ve kortejle başladı. Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı ve Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin katılımıyla yapılan hasat şenliği ve davullu zurnalı kortejin ardından festival alanına geçildi. Bitez Muhtarlığı Halkoyunları ekibinin gösterisi sonrası saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Açılış konuşmasını yapan Bitez Mahalle Muhtarı Seda Dönen Özgüçlü, "Böyle güzel bir günde, mandaline destek olmak için burada olan, bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz" dedi. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise mandalinin Bodrum için önemine dikkat çekerek şöyle konuştu; "Mandalinle var olmuş bir beldeden bahsediyoruz. 1930’lu yıllarda ilk mandalin fideleri buralara gelmiş, ilk mandalin fideleri dikilmiş. Daha sonra mandalin başta olmak üzere balıkçılık, süngercilik ve tarımla iç içe olan bir Bodrum. Ancak 1980’lerden sonra turizme yüzünü dönmüş, turizmle tarımı harmanlamış, turizmle o üreticinin, çiftçinin emeğini harmanlamış bir Bodrum’a dönüştük" İlçede pandemiden sonra inşaat ekonomisinin hızlı şekilde arttığına dikkati çeken Mandalinci, Bodrum Belediyesi olarak mandalinin eski değerine ulaşabilmesi için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı da festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek, "İlçemizin, bölgemizin en önemli değerlerinden biri olan, coğrafi işaretli ürünümüz mandalinamızın festivalini yapmaktan dolayı büyük mutluluk duymaktayız. Bu festivali ilçemize, mahallemize kazandırılmasını sağlayan başta Bitez Mahalle Muhtarımız olmak üzere, festival komitemize ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" dedi. Mandalina ile ürettiği gıda ürünlerini festivalde satan Gıda Mühendisi Ayça Öğet, "Mandalina bizim yöresel lezzetimiz, tescilli ürünümüz. Bodrum’da festivalini düzenlemek gerçekten onur ve gurur verici. Biz de lezzetlerimizle birlikte mandalinayı burada temsil etmeye çalıştık" dedi. Festivalde halk oyunları gösterileri, mandalin konulu ikramlar ve satış stantlarının yanı sıra çocuklara özel aktiviteler de yer aldı. Mandalinli tatlar yarışması ve müzik etkinlikleriyle katılımcılar unutulmaz bir gün yaşadılar. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde açılan stantlarda mandalinalı ürünlerin az olması dikkati çekti.
Çiçekli masa Marmaris’in simgesi haline geldi
21 Aralık 2025 Pazar - 13:02 Çiçekli masa Marmaris’in simgesi haline geldi Türkiye’nin ve dünyanın en popüler turizm kentlerinden olan Muğla’nın Marmaris ilçesi, sadece deniz, kum, güneşi ile değil farklı simgeleriyle de öne çıkıyor. Marmaris Halk Plajı’nda güvercinlerin ardından kentin sembolleri arasına giren çiçekli masa, 72 yaşındaki emekli Ali Parlak tarafından kuruluyor. Yaz kış aynı plajda, mevsime göre farklı köşelerde duran masa, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Marmaris’in simgeleri arasına giren çiçekli masa, halk plajında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Yaz kış aynı plajda kurulan masa rengarenk çiçekleriyle sahile ayrı bir güzellik katıyor. Ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için uğrak noktası haline gelen çiçekli masa, Marmaris’in doğal güzelliklerine insan dokunuşunun nasıl değer kattığını ortaya koyuyor. Yaklaşık 20 yıldır Marmaris’te yaşadığını belirten emekli grafik tasarımcı Ali Parlak, 10 yıldır masasını çiçeklerle süslediğini söyledi. Yaz ve kış aylarında plajda farklı noktalarda bulunduğunu ifade eden Parlak, masasının çevreye pozitif enerji verdiğini dile getirdi. Emekli olduktan sonra hayatını sadeleştirdiğini anlatan Parlak, "Grafik tasarımcıyım, 35 sene reklamcılık ve grafik tasarım yaptım. Daha sonra peyzaj ve bahçe işleriyle uğraştım, sonra emekli oldum. 72 yaşındayım, şimdi hayatımı yaşıyorum. 20 yıldır Marmaris’teyim. Yaz kış burada masamda hep çiçek olur. Şu an oturduğum yer kışlık alanım, yazın ise yaklaşık 50 metre ileride oturuyorum. Çok ilgi çekiyor, çevreye pozitif bir enerji veriyor. Ben huzuru masamda buldum, mutluyum. Ticaret, para, hesap hepsini kapattım. Bugün bana günde 100 bin TL verseler yine çalışmam. Yıllarca çalıştım, o işi kapattım. Şimdi gençler çalışacak, iş onların hakkı. Biz belli bir yaştan sonra geri çekilmek zorundayız" şeklinde konuştu. Çocuklara balık yediriyor Çiçekli masasında termosundaki çayını içerek Karadeniz müzikleri dinlediğini ve balık tuttuğunu söyleyen Parlak, tuttuğu balıkları kendi torunlarına ve çevredeki çocuklara verdiğini belirtti. Ali Parlak, "Burada benim balıklarım var. Arkadaşlarımın torunları, komşuların çocukları gelir. ’Ali dede balık var mı’ derler, ben de onlara balık veririm. Ama son 14 gündür hiç balık yok. Balık komple Marmaris koyundan çekildi, tekrar gelir mi bilmiyoruz" dedi. Çiçekli masanın uluslararası ilgi gördüğünü anlatan Ali Parlak, geçen yaz sezonunda 12 ülkeden turistin gelip fotoğraf çektiğini söyledi. Çinli bir televizyon ekibiyle röportaj yaptığını belirten Parlak, Almanya’da da bir gazetede haber olduğunu ifade ederek, "Geçen yaz Çin’den geldiler, röportaj yaptılar. Meğerse televizyon yayıncısıymış. ’Bu masa çok hoşumuza gitti’ dediler. Almanya’da da bir gazetede ‘Marmaris plajında çiçekli masa’ diye haber olmuş. Gazeteyi bana vermediler ama Almanya’da çalışan Türkler gelip gösterdi. İki sütun, on santimlik alana basmışlar. Masa ünlü, ben de ondan yararlanıyorum" şeklinde konuştu. Çiçekli masanın pozitif bir enerji verdiğini ve insanları bir araya getirdiğini vurgulayan Parlak, "Güzel dostluklar oluyor, arkadaşlıklar kuruluyor. Burada sevgi alışverişi yapıyoruz, başka da bir şey yok" ifadelerini kullandı.