Yerel Haberler
Nevşehir
Kahveci Dağı’nda festival havasında "uçurtma şenliği"
28 Mayıs 2025 Çarşamba - 12:58 Kahveci Dağı’nda festival havasında "uçurtma şenliği" Nevşehir Belediyesi’nin Kahveci Dağı’nda düzenlediği Uçurtma Şenliği birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Çocukların aileleri ile birlikte katıldığı şenlikte, ay yıldızlı Türk bayrakları ve değişik figürlü uçurtmalar gökyüzü ile buluştu. Nevşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğünün, Nevşehir’in il oluşunun 70. Yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği Uçurtma Şenliği "70. Yılda 70 Etkinlik" programı çerçevesinde Nevşehir’in yeni gözde mekanı ve sosyal yaşam alanı Kahveci Dağı’nda yapıldı. Kahveci Dağı’nda gerçekleştirilen şenliğe Nevşehirlilerin ilgisi oldukça yoğun oldu. Festival havasında düzenlenen şenliğe aileleri ile birlikte katılan binlerce kişiye uçurtmaları ücretsiz olarak belediye görevlilerince dağıtıldı. Üzerinde ay yıldızlı Türk bayraklarının ve çeşitli figürlerin bulunduğu uçurtmaları keyifle uçuran aileler oldukça kaliteli vakit geçirirken rengârenk uçurtmalar gökyüzünde görsel bir şölen oluşturdu. Şenliğe hanımefendi Melek Arı ile birlikte katılan Belediye Başkanı Rasim Arı şenlik alanında uzun süre çocuklarla vakit geçirdi. Birlikte uçurtma uçurduğu çocuklara çeşitli hediyeler dağıtarak fotoğraf çektiren Başkan Arı’ya katılımcılar organizasyondan dolayı teşekkür etti. Programa olan yoğun katılımın kendisini de çok mutlu ettiğini belirten Arı, ilk görev döneminde kendisinin başlattığı Uçurtma Şenliğini geleneksel olarak düzenlemeye devam edeceklerini ifade etti. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği ve kiminin ailesiyle kiminin de okul arkadaşlarıyla birlikte katıldığı etkinlik alanı doldu taştı. Minikler, belediye tarafından ücretsiz dağıtılan uçurtmaları gökyüzüne bırakırken rüzgâr karşısında uçurtmasını uçurmaya çalışan çocuklar, keyifli zaman geçirdi. Geleceğe sahip çıkmanın temiz bir çevreyle mümkün olduğunu belirten Başkan Arı "Çevremizi en özel varlıklarımız olan çocuklarımızın geleceği kadar korumamız gerekiyor. Bu tarz sosyal etkinlikler çocuklarımızın hem keyifli olmalarını hem de gelecek dönemlerde çevreyle ilgili daha duyarlı olmalarını sağlamalarına katkı sağlayacak. Katılım sağlayan bütün çocuklarımızı öpüyor ve aileleri ile bütün vatandaşlarımıza selamları sevgilerimi sunuyorum" diye konuştu.
12 bin 500 dekar alan ekime açıldı
25 Mayıs 2025 Pazar - 15:40 12 bin 500 dekar alan ekime açıldı Kamuoyunda ‘patates kanseri’ olarak bilinen ve ilki 2001 yılında görülmeye başlanan ‘patates siğil’ hastalığı nedeniyle karantina ilan edilen ve patates ekiminin yasaklandığı bölgelerde oluşturulan güvenlik kuşağında dayanıklı patates tohumlarının ekilmesine izin verildi. Kaymaklı beldesinde güvenlik kuşağı alanında bulunan yaklaşık 12 bin 500 dekar alanda, iki patates çeşidinin dikilmesine izin verildi. 2001 yılında görülmeye başlayan patates siğil hastalığı nedeniyle Nevşehir başta olmak üzere Niğde ve Aksaray illerinde toplam 92 bin dekar alan karantina kapsamına alınarak patates ekimi yasaklanmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı yerli üreteciler ile birlikte yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonrasında üretilen Kafkas cinsi yerli tohumun ve ithal edilen Cardyma cinsi tohumun hastalığa dirençli çıktığı tespit edildi. ’21 yıl sonra toprakla buluştu’ Geçtiğimiz yıllarda karantina kapsamında bulunan 92 bin dekar alandan 65 bin dekar alan güvenlik kuşağı ilan edilmişti. İlan edilen 65 bin dekar güvenlik alanının 12 bin 500 dekarlık alanında 21 yıl sonra tekrar güvenli tohum ekimi yapıldı. Kaymaklı beldesinde düzenlenen güvenli tohum ekim etkinliğine Nevşehir Valisi Ali Fidan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özdemir, Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş ile birlikte çok sayıda çiftçi katıldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider törende yaptığı konuşmada, "Bugün ülke adına tarihi ve hayırlı bir gün. 25 yıllık hikayeyi sona erdiriyoruz. Üzerimizdeki çeyrek asırlık karabulutu kaldırıyoruz. İlk olarak bu bölgede dikimimizi yapıyoruz. Buradan iyi sonuç aldığımızda tüm bölge ve ülke genelinde karantina kapsamında olan bölgeler için bu iki çeşidin ekimine izin vereceğiz. Bundan çok ciddi bir alan etkilenmişti. Sadece Nevşehir, Niğde ve Aksaray illerinde 84 bin dekar alandan bahsediyoruz. Bu alanları tekrar üretime kazandırma söz konusu. Burada devletin harcamaları var. Bu harcamaları artık üretime kaydıracağız" şeklinde konuştu. Nevşehir’in 2024 yılı verilerine göre patates üretiminde yüzde 5,7’lik üretimle ülkede 7. sırada olduğunu söyleyen Vali Ali Fidan ise, "Nevşehir’de yaklaşık 400 bin ton patates üretiliyor. Bunun ötesinde patates kültürel olarak, zirai olarak, ticari olarak Nevşehir’in kalbinde olan bir ürün. Böyle bir sorunun çözüme kavuşturulması ve bu konunun bu günden itibaren sorun olmaktan çıkması önemli bir adım" ifadelerini kullandı.
12 bin 500 dekar alan ekime açıldı
25 Mayıs 2025 Pazar - 15:34 12 bin 500 dekar alan ekime açıldı Kamuoyunda ‘patates kanseri’ olarak bilinen ve ilki 2001 yılında görülmeye başlanan ‘patates siğil’ hastalığı nedeniyle karantina ilan edilen ve patates ekiminin yasaklandığı bölgelerde oluşturulan güvenlik kuşağında dayanıklı patates tohumlarının ekilmesine izin verildi. Kaymaklı beldesinde güvenlik kuşağı alanında bulunan yaklaşık 12 bin 500 dekar alanda, iki patates çeşidinin dikilmesine izin verildi. 2001 yılında görülmeye başlayan patates siğil hastalığı nedeniyle Nevşehir başta olmak üzere Niğde ve Aksaray illerinde toplam 92 bin dekar alan karantina kapsamına alınarak patates ekimi yasaklanmıştı. Tarım ve Orman bakanlığı yerli üreteciler ile birlikte yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonrasında üretilen Kafkas cinsi yerli tohumun ve ithal edilen Cardyma cinsi tohumun hastalığa dirençli çıktığı tespit edildi. ’21 yıl sonra toprakla buluştu’ Geçtiğimiz yıllarda karantina kapsamında bulunan 92 bin dekar alandan 65 bin dekar alan güvenlik kuşağı ilan edilmişti. İlan edilen 65 bin dekar güvenlik alanının 12 bin 500 dekarlık alanında 21 yıl sonra tekrar güvenli tohum ekimi yapıldı. Kaymaklı beldesinde düzenlenen güvenli tohum ekim etkinliğine Nevşehir Valisi Ali Fidan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özdemir, Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş ile birlikte çok sayıda çiftçi katıldı. Tarım Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider törende yaptığı konuşmada "Bu gün ülke adına tarihi ve hayırlı bir gün. 25 yıllık hikayeyi sona erdiriyoruz. Üzerimizdeki çeyrek asırlık karabulutu kaldırıyoruz. İlk olarak bu bölgede dikimimizi yapıyoruz. Buradan iyi sonuç aldığımızda tüm bölge ve ülke genelinde karantina kapsamında olan bölgeler için bu iki çeşittin ekimine izin vereceğiz. Bundan çok ciddi bir alan etkilenmişti. Sadece Nevşehir, Niğde ve Aksaray illerinde 84 bin dekar alandan bahsediyoruz. Bu alanları tekrar üretime kazandırma söz konusu. Burada devletin harcamaları var. Bu harcamaları artık üretime kaydıracağız" şeklinde konuştu. Nevşehir’in 2024 yılı verilerine göre patates üretiminde yüzde 5,7’lik üretimle ülkede 7. Sırada olduğunu söyleyen Nevşehir Valisi Ali Fidan "Nevşehir’de yaklaşık 400 bin ton patates üretiliyor. Bunun ötesinde patates kültürel olarak, zirai olarak, ticari olarak Nevşehir’in kalbinde olan bir ürün. Böyle bir sorunun çözüme kavuşturulması ve bu konunun bu günden itibaren sorun olmaktan çıkması önemli bir adım" ifadelerini kullandı. (AÇ-
‘Slow Food’ Kapadokya yeryüzü pazarı açıldı
24 Mayıs 2025 Cumartesi - 15:42 ‘Slow Food’ Kapadokya yeryüzü pazarı açıldı Kapadokya Üniversitesi (KÜN) tarafından, bu sene dördüncüsü düzenlenen Kapadokya Gastronomi Festivali çerçevesinde, klasik Türk mutfağında iyi, temiz, adil gıda kullanımı ana teması altında Slow Food Kapadokya Yeryüzü Pazarı, Slow Food açıldı. Bölgenin yerel üreticilerini ve geleneksel ürünlerini desteklemek, biyolojik çeşitliliği korumak ve iyi, temiz, adil gıdaya erişimi teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Slow Food Kapadokya Yeryüzü Pazarı, Uçhisar’da açıldı. Kapadokya Üniversitesi’nin (KÜN) ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılışa Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Yeryüzü Pazarı Koordinatörü Arzum Karabıyık, Slow Food Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi Richard Mc Carthy, Slow Food Türkiye Koordinatörü Yasmina Lokmanoğlu, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, 23 farklı ülkeden gelen Slow Food Uluslararası Konseyi üyeleri, il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı. Yeryüzü Pazarı, sadece yerli halkın değil, Kapadokya’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekti. Geleneksel tatlarla tanışmak ve bölgeye özgü doğal ürünleri yerinde deneyimlemek isteyen ziyaretçiler, pazara akın etti. Yer yüzü pazarı Slow Food her on beş günde bir cumartesi günleri Uçhisar beldesinde açılacak. Slow Food Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi Richard Mc Carthy yaptığı açıklamada "Slow Food International’ın yönetim kurulu üyesiyim. Son 30 yılımı çiftçi pazarlarında araştırma yaparak ve alışveriş yaparak geçirdim. Bu dünya pazarı, ortak yemek sevgimiz sayesinde kamusal alanlarda, kasabadan kırsala kadar her yerde şenlik geleneklerini yeniden icat etme potansiyelinin bir simgesidir. Buradaki ürünler harika. Bence bir yeri ziyaret edip o yerin otantik tadını tatmazsanız bu trajik bir durum. Bu dünya pazarı bu yerin tadının bir ifadesidir" şeklinde konuştu. Kapadokya bölgesini gezmek için İzmir’den gelen Hava Aslar "Pazar çok hoşumuza gitti. Özellikle bizimle ilgilenmeleri hoşumuza gitti. Şu an hediye olarak fincan takımı alıyoruz" dedi. Üretici Ümmühan Eryılmaz’da açıklamasında, kurulan Pazar sayesinde satışlarının iki katına çıktığını söyledi. Nevşehir Valisi Ali Fidan’da yaptığı açıklamada "Bugün anlamlı bir projenin açılışını gerçekleştirdik. Bu pazar tabii yerel üreticilerin, kadın kooperatiflerimizin emeklerinin daha iyi değerlendirilmesini amaçlayan sürdürülebilirliği hedefleyen, bölgemizin Kapadokya’mızın tanıtımına da katkı sağlayacak önemli projelerden birisi. Slow Food yeryüzü pazarı anlayışı Dünyada şu anda 23 ülkede ve 105 ayrı bölgede var. Kapadokya da bu bölgelere eklenmiş oldu. Zaten güçlü bir marka olan Kapadokya markasının tanıtımına özellikle mutfak kültürü anlamında, gastronomi anlamında Kapadokya’nın öne çıkmasına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Kapadokya doğal güzellikleri ile tarihi ile kültürü ile peribacaları ve yeraltı şehirleri ve balon turlarıyla öne çıkan bir bölgemiz. Şunu da biliyoruz ki; bölge onlarca ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış olmaktan gelen binlerce yıla dayanan bir üretim kültürü, bir mutfak kültürü var. Yeryüzü pazarı konsepti ile bölgenin gastronomisini, yemek kültürünü öne çıkarmak istiyoruz" şeklinde konuştu.