Yerel Haberler
Sivas
Milli gururumuzda Sivas imzası
22 Nisan 2025 Salı - 11:52 Milli gururumuzda Sivas imzası Yerli ve milli üretim olan Bayraktar TB2, Dünya’da savunma sanayisinde ülkemizin gururu oldu. TB2’nin tamamen yerli olan motorunun kam milleri, alanında dünya devi olan ESTAŞ tarafından üretildi. Dünya’nın ünlü otomobil markalarına kam mili üreten, ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarından olan ESTAŞ, dünyada savunma sanayisi alanında adından söz ettiren Bayraktar TB2’nin motorlarında ki kam millerini üretti. İstihbarat, gözetleme ve keşif ve silahlı saldırı görevleri yürütebilen, orta irtifa uzun dayanıklı, taktik insansız hava aracı olan Bayraktar TB2, kısa ürede dünyada adından söz ettirdi. Türkiye ise TB2’lerin tamamen yerli ve milli olan motorlarındaki kam millerinin Sivas’ta üretildiğini BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın sosyal medya paylaşımı ile öğrendi. Bayraktan paylaşımında İHA’da kullanılan TM100 motorunun tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden bahsederek ESTAŞ ve motor için parça üreten diğer yerli sanayi kuruluşlarına teşekkür etti. "Bu projenin bir parçası olmak bizi çok mutlu etti" ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş, "Havada gözümüz kulağımız olan dronlar bizler için çok önemlidir. Bu dronlar için yerli ve milli olarak geliştirilen motorlara eksantrik mili üretmekteyiz. ESTAŞ havacılık sektörüne yönelik kompozit ürünleri de üretiyor. Göz bebeği kurumlarımız olan TUSAŞ ve sayın Haluk Bayraktar’ın içinde bulunduğu TB2’nin üretimleri olan kurumlar var. Burada uzun zamandır konuşulan ve insanlar tarafından sorgulanan hatta tenkit edilen konulardan bir tanesi, özgün motorun yapılıp yapılmadığıdır. TM-100 motoru bugün TB-2 dronlarımızda özgün ve yerli bir motor olarak dizaynından bütün işlemlerine kadar çok büyük emekler vererek gerçekleştirildi. Bizde bunun bir parçası olduk. Bunun başka bir yönü de sayın Haluk Bayraktar’ın bir sosyal medya platformunda paylaştığı mesajda bizden bahsetmesi bizleri çok mutlu etti. Anadolu’da bunlar çok değerli konulardır" dedi. "Bizim için iftihar kaynağı" Mavuş, TB2 için kam mili üretmenin kendileri için iftihar kaynağı olduğunu ifade edip, "Dışa bağımlı olmadan bu üretimde katkımızın olması bizi çok memnun etti. ESTAŞ hem TUSAŞ’IN PD170 T’nin ürettiği dizel motorunda hem de Bayraktar motoru olan TM-100 içerisinde yer alması bizim için çok büyük bir iftihar kaynağıdır. Bu teknolojiler hem iç hem dış düşmanları alt etmeye yeterlidir. Teknoloji alanında yapılan bu hamleler hiç aklımızda olmayan boyutlara geçti. Bundan 15 yıl önce hiçbir zaman bir hava aracında bizim de parçalarımızın olacağını hayal edemezdik. Bu çalışmalar bizi gururlandırıyor ve bizim için motivasyon kaynağı oluyor. Savunma sanayi Türkiye’nin parlayan yıldızıdır. Bulunduğu yer olarak Türkiye barış ve bir istikrar ülkesi olarak yer alıyor. Ülkenin ve devlet büyüklerinin üzerindeki yükler çok fazla. Bunu bir nebze olsun teknoloji ile destekleyen bu firmamıza müteşekkirim. Bizleri de bu sayede bunun bir parçası olarak projelerine almaları ise bizi mutlu ediyor" şeklinde konuştu.
Sivas’ta kurbanlık fiyatları belli oldu
21 Nisan 2025 Pazartesi - 16:38 Sivas’ta kurbanlık fiyatları belli oldu Sivas Ticaret Borsası 2025 yılı kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Canlı tosunun önceki yıl 280 TL olan kilogram fiyatı bu yıl 350 TL olarak tespit edildi. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, kentteki kurbanlık fiyatları ve kesim hizmetleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sivas’ta ki besiciler ve kombina sahipleriyle yapılan toplantının ardından belirlenen fiyatları kamuoyuyla paylaşan Karakaya, "Tosun canlı kilogram fiyatı 350 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 330 TL, inek 280 TL, dişi koyun 250 TL, erkek koyun ise 350 TL olarak belirlendi. Kombinalarda uygulanacak kesim ücretleri ise büyükbaş hayvan için 7.500 TL, küçükbaş hayvan için 2.000 TL olacak. Ayrıca söküm ve paylama ücreti 7.500 TL, et çekim ücreti ise kilogram başına 20 TL olarak kararlaştırıldı" dedi. 2024 yılında ki fiyatlar 2024 yılında ise; canlı tosun kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL, kombinalardaki kesim ücretleri büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için 1500 TL, söküm ücreti 3 bin TL, , paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmişti. Kurban Alımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Hayvan alımında dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Başkan Karakaya, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Vatandaşlarımız, kurbanlıklarını Sivas Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla temin edebilirler. Kesim işlemlerinin ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı mezbaha ve kombinelerde, belediyelerin belirlediği geçici kesim alanlarında ya da besi çiftliklerinde yapılması büyük önem taşıyor." Dedi. Karakaya, kurbanlık hayvanların küpeli olması gerektiğinin altını çizerek, "Veteriner sağlık raporu bulunmayan, çok zayıf görünen, gebe veya yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç, etleri yeterince olgunlaşmamış, bakışları cansız, salya akıntısı olan ya da uzuvları eksik hayvanlar kesinlikle alınmamalı" şeklinde konuştu. Et Çekiminde Merdiven Altı Uyarısı Et çekimiyle ilgili denetimlerin bu yıl da süreceğini belirten Karakaya şunları ilave etti "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da merdiven altı et çekimine kesinlikle izin verilmeyecek. Vatandaşlarımızdan ricamız, et çekim işlemlerini hijyen kurallarına uygun olarak çalışan kasaplarda yaptırmalarıdır. Bayram döneminde ortaya çıkan, seyyar ve denetimsiz et çekim hizmetlerinden uzak durulmalı"
Kangal köpeğinin refleksi tavukların tilkiye yem olmasını önledi
21 Nisan 2025 Pazartesi - 10:52 Kangal köpeğinin refleksi tavukların tilkiye yem olmasını önledi Tavuk kümesine dadanan kurnaz tilkiyi, dünyanın en zeki ve güçlü koruma köpeği Kangal korkutarak uzaklaştırmayı başardı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, merkeze bağlı 4 Eylül köyünde Tanju Kaya’ya ait bir çiftlikte meydana geldi. Aç olduğu tahmin edilen bir tilki, kümeste yemlenen ve etrafta dolaşan tavukları fark ederek, saldırmak istedi. Ancak o esnada kulübesinde dinlenen Kangal köpeği, durumu fark etti. Ani bir refleks ile kulübesinden çıkan köpek harekete geçerek, tilkiyi bölgeden uzaklaştırdı. Kangal köpeğinin kahramanlık örneği sergilediği olay saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı. Yöreye özgü olan ve koruyuculuğuyla bilinen Kangal köpekleri, bu olayla birlikte bir kez daha görev bilinci ve cesaretleriyle takdir topladı. Sosyal medya hesabından görüntüleri paylaşan Kaya, kısa sürede büyük ilgi gördü. "Kahramanlığını görmüş olduk" Tanju Kaya, Kangal köpeğinin kahramanlığını herkesin gördüğünü ifade ederek, "Tavukları koruyan Kangal köpeğime ‘Panzer’ diye sesleniyoruz. Köpeğim boş su tankerine bağlı şekildeydi. Ben de dün sabah işe gittim. Daha sonrasında işten geldiğimde su tankerinin 3-4 metre ileride olduğunu fark ettim. Durumdan şüphelenip kameralara baktım. Daha sonrasında ise bir tilkinin tavuklara saldırmaya çalıştığını ve kahraman köpeğimin buna hemen engel olduğunu gördüm. Ben zaten köpeğimin cesaretini ve kahramanlığını her zaman biliyordum ama bu olayda kameralara yansıyarak bir kez daha kahramanlığını görmüş olduk" dedi.