Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Van
Badem çiçekleri Çarpanak Yarımadası’nda görsel şölen sundu
04 Mayıs 2026 Pazartesi - 10:09:05
Van’da hafta sonu tatilini fırsata çeviren vatandaşlar, badem ağaçlarının çiçek açmasıyla birlikte güzel manzaraların oluştuğu Çarpanak Yarımadası’na akın etti. Van’da kış uykusundan uyanan doğa, hafta sonu vatandaşlara unutulmaz bir manzara sundu. Kentin tarihi ve doğal güzelliklerinden biri olan Çarpanak Yarımadası, badem ağaçlarının çiçek açmasıyla birlikte güzel görüntülere sahne oldu. Güneşli havayı ve baharın gelişini fırsat bilen yüzlerce vatandaş, Van Gölü’nün eşsiz maviliği ile bütünleşen badem çiçeklerini görmek için yarımadaya akın etti. Baharın gelişiyle beyaz ve pembe tonlara bürünen yarımada, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası haline geldi. Van Gölü’nün masmavi sularıyla çevrili yarımadada açan badem çiçekleri, eşsiz bir manzara oluştururken, bölgeye gelen ziyaretçiler hem doğanın tadını çıkardı hem de bol bol fotoğraf çekti. Aileleriyle birlikte piknik yapan vatandaşlar, yoğun geçen kışın ardından baharın keyfini çıkarmanın mutluluğunu yaşadı. Yetkililer ise artan ziyaretçi yoğunluğuna dikkat çekerek, doğanın korunması ve çevrenin temiz tutulması konusunda vatandaşlara duyarlı olma çağrısında bulundu.
04 Mayıs 2026 Pazartesi - 10:02
Hakkari yolundaki heyelan riskine karşı ’mühendislik’ uyarısı
Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, 2026 yılındaki aşırı yağışların Hakkari kara yolundaki heyelan riskini artırdığını belirterek, yol inşaatlarında coğrafi şartlara uygun yeni mühendislik yöntemlerinin kullanılması gerektiğini söyledi. Bu yıl bölgede etkili olan rekor yağışlar, Van ve Hakkari arasındaki ulaşımın ana damarı olan kara yolunda ciddi aksamalara neden oldu. Dik yamaçların arasından geçen yolda, toprağın aşırı yağmur ve kar suyunu emerek ağırlaşması sonucu dev toprak kütleleri yola aktı. Yaşanan bu heyelanlar nedeniyle bölgedeki ulaşım güvenliği tehlikeye girerken, uzmanlar mevcut yol yapım yöntemlerinin coğrafi şartlarla uyumlu hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Konuyu bilimsel açıdan değerlendiren Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, özellikle bu yıl toprağın suya doymasının felaketi tetiklediğini ifade etti. "Yolların heyelanlara maruz kalması beklenen bir sonuçtu" İHA muhabirine konuşan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Hakkari yolunun bir vadi içerisinden geçtiğini hatırlatarak, "Bu durum, güzergâh boyunca yoğun bir eğime sahip yamaçların varlığını beraberinde getirmektedir. Özellikle 2026 yılı itibarıyla bölgenin çok yoğun kar ve yağmur yağışı alması, toprağın suya doymasına neden olmuştur. Toprak suya doyduğunda ve mevcut jeolojik yapıyla birleştiğinde, eğim doğrultusunda taşınamayacak bir yük oluşmaktadır. Bu yük eşiği aşıldığında, toprak doğal bir süreç olarak akışa geçmektedir. Eğimin alt kısmında akarsu, akarsudan hemen önce de kara yolu bulunduğu için, söz konusu yolların bu yıl yoğun şekilde heyelanlara maruz kalması beklenen bir sonuçtur" dedi. "Doğanın potansiyel etkilerini dikkate almamız gerekiyor" Heyelanların önüne geçmek için mühendislik projelerinin revize edilmesi gerektiğini dile getiren Alaeddinoğlu, "Buradaki temel mesele, yol sistemlerinin bu tür yoğun yağışlı dönemler dikkate alınarak, mühendislik açısından farklı yöntemlerle, insan hayatına ve sağlığına zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmesidir. Ancak sorunun ana kaynağı bölgedeki eğimden kaynaklanmaktadır. Bu eğim var olduğu ve yollar buradan geçtiği sürece, her yağışlı dönemde toprak suya doyacak ve taşıyamayacağı bir ağırlığa ulaştığında eğim doğrultusunda akarak heyelan dediğimiz doğa olayını gerçekleştirecektir. Bu, doğanın kendi işleyişi içerisinde gayet doğal bir süreçtir. Dolayısıyla bizlerin, tüm yol inşaatlarında ve insana ait her türlü yapılaşma sürecinde doğanın bu normal işleyişini ve potansiyel etkilerini dikkate almamız gerekmektedir. Aksi takdirde bu süreçler, sadece yolların kapanmasıyla sınırlı kalmayıp, can ve mal kayıplarına yol açabilecek ağır sonuçlar doğurabilir" diye konuştu.
03 Mayıs 2026 Pazar - 20:12
Çaldıran’da trafik kazası: 1 yaralı
Van’ın Çaldıran ilçesinde kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, kaza Çaldıran-Doğubayazıt kara yolu Oruçlu Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Sürücüsünün ismi öğrenilemeyen kapalı kasa kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu sürücü yaralandı. Haber verilmesi üzerine bölgeye ambulans, polis ve Çaldıran İtfaiye Grup Amirliği ekipleri sevk edildi. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
03 Mayıs 2026 Pazar - 17:39
Van’ın Gevaş ilçesinde trafik kazası: 2 yaralı
Van’ın Gevaş ilçesinde kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre kaza, Van-Bitlis kara yolu Yuvaköy Mahallesi civarında meydana geldi. Sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 63 M 5339 plakalı kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu 2 kişi yaralandı. Haber verilmesi üzerine bölgeye ambulans, polis Gevaş İtfaiye Grup Amirliği ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından yaralılara olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
26 Haziran 2025 Perşembe - 12:01
İtalya’dan Van’a geldiler, doğaya kuş saldılar
İtalya’dan yola çıkan Felix Puff ve Rebekka Moser, biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için yaklaşık 6 bin kilometre yol katederek geldikleri Türkiye’de doğaya kuş saldı. İtalya’dan bisikletleri ile yola çıkan Felix Puff ve Rebekka Moser, biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için yaklaşık 6 bin kilometre yol katederek farklı ülkelerden geçip Türkiye’ye geldi. İzmir’de tanıştıkları Lale Aktay, Van’a gittiklerinde Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan’ı ziyaret etmelerini istedi. Puff ve Moster geldikleri Van’da Prof. Dr. Lokman Aslan’ı ziyaret etti. İtalyan misafirlerini rehabilitasyon merkezinde ağırlayan Aslan, burada tedavi gören yaban hayvanları hakkında bilgi verdi. Tedaviye cevap vermeyen ve ölen hayvanların tahnitlerinin sergilendiği alanı da ziyaret eden Puff ve Moser, Aslan’ın kendilerine gösterdiği yakınlıktan dolayı teşekkür etti. Prof. Dr. Aslan, Puff ve Moser merkezden ayrılmadan kendilerine bir sürpriz yaptı. Tedavisi tamamlanan baykuşu birlikte doğaya bıraktılar. Kuzey İtalya’dan yola çıktılarını ifade eden Felix Puff, arkadaşı Rebekka Moser ile birlikte yaklaşık 6 bin kilometre yol katederek farklı ülkelerden geçip Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Türkiye’nin güney bölgesinden Van’a geldiklerini ifade eden Felix Puff, "Yolculuğumuzun amacı tabiatın ve biyoçeşitliliğin korunması için ve halkın bilinçlenmesi için bisiklet ile yola çıktık. Buradan da Ardahan ve Artvin üzerinden Gürcistan’a geçeceğiz, oradan da Kazakistan, Türkmenistan’ı gezdikten sonra aynı güzergahı kullanarak döneceğiz" dedi. Prof. Dr. Lokman Aslan hocaya nasıl ulaştıklarını anlatan Felix Puff, "İzmir’de Lale Aktay hanımla tanıştık. Lale hanım da bizi Lokman hocaya yönlendirdi. Biz de Van’a gelip Lokman hocayla tanıştık. Van’a gelmişken burada farklı kuşlar (dikkuyruk) gibi diğer kuşları da göreceğiz. Lokman hocayı ziyarete geldik hiç beklemediğimiz büyük bir şansla karşılaştık. Kırmızı listede olan toy kuşunun doğaya salınmasına şahit olduk. Kesinlikle bunu makale gibi yazıp sosyal medya hesabımdan paylaşacağım. Ben biyoçeşitlilik uzmanı değilim ama Türkiye’yi zengin bir ülke bulduk. Bol ve çeşitli türler var. DKMP yetkililerin çalışması güzel. Yaptıkları işleri halkı bilinçlendirerek yapıyorlar. O da güzel bir şey" diye konuştu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Felix Puff arkadaşı Rebekka Moser ile birlikte İtalya’dan bisikletleri ile biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için pedal çeviriyorlar. Van, biyoçeşitliliği yönünden çok zengin olduğu için de buraya geldiler. Van’a gelmişken bizim rehabilitasyon merkezimizi gezmek istediler. Felix Puff ve Rebekka Moser çok şanslı. Merkezimizde tedavisi tamamlanan toy kuşunu doğaya bırakacağımız güne denk deldiler. Toy kuşunu doğaya salmamızı yakından izlediler. Buraya gelmeden önce de merkezimizde tedavileri devam eden yaban hayvanları ve tahnitlerini yaptığımız hayvanları da görme imkanları oldu" dedi
26 Haziran 2025 Perşembe - 11:57
İtalya’dan Van’a geldiler, doğaya kuş saldılar
İtalya’dan yola çıkan Felix Puff ve Rebekka Moser, biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için yaklaşık 6 bin kilometre yol katederek farklı ülkelerden geçip geldikleri Türkiye’de doğaya kuş saldılar. Felix Puff ve Rebekka Moser, biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için bisikletleri yaklaşık 6 bin kilometre yol katederek farklı ülkelerden geçip Türkiye’de geldi. İzmir’de tanıştıkları Lale Aktay, Van’a gittiklerinde Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan’ı ziyaret etmelerini istedi. Puff ve Moster geldikleri Van’da Prof. Dr. Lokman Aslan’ı ziyaret ettiler. İtalyan misafirlerini rehabilitasyon merkezinde ağırlayan Aslan, burada tedavi gören yaban hayvanları hakkında bilgi verdi. tedaviye cevap vermeyen ve ölen hayvanların tahnitlerinin sergilendiği alanı da ziyaret eden Puff ve Moser, Aslan’ın kendilerine gösterdiği yakınlıktan dolayı teşekkür ettiler. Prof. Dr. Aslan, Puff ve Moser merkezden ayrılmadan kendilerine bir sürpriz yaptı. Tedavisi tamamlanan baykuşu birlikte doğaya bıraktılar. Kuzey İtalya’dan yola çıktılarını ifade eden Felix Puff, arkadaşı Rebekka Moser ile birlikte yaklaşık 6 bin kilometre yol katederek farklı ülkelerden geçip Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Türkiye’nin güney bölgesinden Van’a geldiklerini ifade eden Felix Puff, "Yolculuğumuzun amacı tabiatın ve biyoçeşitliliğin korunması için ve halkın bilinçlenmesi için bisiklet ile yola çıktık. Buradan da Ardahan ve Artvin üzerinden Gürcistan’a geçeceğiz, oradan da Kazakistan, Türkmenistan’ı gezdikten sonra aynı güzergahı kullanarak döneceğiz" dedi. Prof.Dr. Lokman Aslan hocaya nasıl ulaştıklarını anlatan Felix Puff, "İzmir’de Lale Aktay hanımla tanıştık. Lale hanımda bizi Lokman hocaya yönlendirdi. Bizde Van’a gelip Lokman hocayla tanıştık. Van’a gelmişken burada farklı kuşlar (dikkuyruk) gibi diğer kuşları da göreceğiz. Lokman hocayı ziyarete geldik hiç beklemediğimiz büyük bir şansla karşılaştık. Kırmızı listede olan toy kuşunun doğaya salınmasına şahit olduk. Kesinlikle bunu makale gibi yazıp sosyal medya hesabımdan paylaşacağım. Ben biyoçeşitlilik uzmanı değilim ama Türkiye’yi zengin bir ülke bulduk. Bol ve çeşitli türler var. DKMP yetkililerin çalışması güzel. Yaptıkları işleri halkı bilinçlendirerek yapıyorlar. Oda güzel bir şey" diye konuştu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Felix Puff arkadaşı Rebekka Moser ile birlikte İtalya’dan bisikletleri ile beraber biyoçeşitliliğe dikkat çekmek için pedal çeviriyorlar. Van, biyoçeşitliliği yönünden çok zengin olduğu için de buraya geldiler. Van’a gelmişken bizim rehabilitasyon merkezimizi gezmek istediler. Felix Puff ve Rebekka Moser çok şanslı. Merkezimizde tedavisi tamamlanan toy kuşunu doğaya bırakacağımız güne denk deldi. toy kuşunun doğaya salmamızı yakından izledi. Buraya gelmeden öncede merkezimizde tedavileri devam eden yaban hayvanları ve tahnitlerini yaptığımız hayvanları da görme imkanları oldu" dedi
26 Haziran 2025 Perşembe - 00:21
Van YYÜ’de mezuniyet coşkusu
Van Valisi Ozan Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (Van YYÜ) düzenlenen 2024-2025 eğitim öğretim yılı mezuniyet törenine katıldı. Van YYÜ’de düzenlenen 2024-2025 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni öğrencilerin geçişi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Balcı, "İnsanların hayatındaki güzel günlerden biri üniversiteden mezun olduğu gündür. Böyle güzel bir günde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi güzel bir üniversiteden mezun olan gençlerimizin, aileleriyle, sevdikleriyle, hocalarıyla beraber burada bulunmaktan, bu anı paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi harika bir üniversite. Böyle doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle harika bir şehir olan Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi güzel üniversitede okumak, gençlerin hayatlarının önemli bir periyodunu burada geçirmeleri, bu havayı teneffüs etmeleri bence bir ayrıcalık. Gençler sizi yürekten kutluyorum. Büyük emek verdiniz mezun oldunuz. Şimdi umutlarınız, hayalleriniz var. İnşallah umutlarınızı hayallerinizi gerçekleştirirsiniz. Bunu yaparken yılmadan, yorulmadan, mazeret üretmeden, aşkla, şevkle, canla, başla çalışmalısınız. Tüm insanlığa faydalı insanlar olursunuz.Bu arada Rektörümüz ve ekibini, size emek veren anneleriniz, babalarınızı da yürekten kutluyorum. Sizleri yönlendiren, liderlik yapan bilgilerini paylaşan hocalarımız, onlara destek olan üniversitemizin çok kıymetli çalışanlarını yürekten kutluyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm gençlerimize yeni hayatlarında başarılar diliyorum. Dereceye giren öğrencilerimizi de kutluyorum" şeklinde konuştu. Törende konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, "Van YYÜ, 1982 yılında kurulmuş ülkemizin ve bölgemizin en köklü üniversitelerinden biri. Her yıl yaklaşık 6 bin yeni öğrenci aramıza katıldığı gibi 5 bin, 5 bin 500 öğrenciyi de mezun ediyoruz. Öğrencilerimizi en güzel şekilde ve güçlü akademik kadromuzla yetiştiriyoruz. Bizler mezunlarımızın kariyer planlamalarına mezun bilgi sistemimizden de destek veriyoruz. Yani öğrencilerimizi mezun ettikten sonrada bırakmıyoruz. Öğrencilerimizin hayat boyu bütün kariyer adımlarında da onlara destek oluyoruz. E-insan platformu üzerinden öğrencilerimize gerek staj gerekse iş imkanlarını kariyer merkezimiz aracılığı ile ulaştırıyoruz. Bu yılda inşallah öğrencilerimizi uğurlayacağız. Öğrencilerimizin ailelerinin yoğun bir katılımı var. Dolayısıyla bir yandan hüzün bir yandan da sevinç yaşıyorlar. Ben bu duygularla tüm mezun öğrencilerimize başarılar diliyor, ailelerini tebrik ediyorum" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Vali Balcı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı lisans birincisi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Nurevşan Karakaş’a plaket ve başarı belgesini verdi. Program, halkoyunları gösterisi ve öğrencilerin kep atmasıyla son buldu.
25 Haziran 2025 Çarşamba - 15:46
Muradiye’de boş arazide yangın çıktı
Van’ın Muradiye ilçesinde dağlık alanda yangın çıktı. Edinilen bilgiye göre yangın, sabah saatlerinde ilçeye bağlı Yakıncak köyü kırsalında yangın çıktı. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çıkarılan yangın dağda bulunan çalı ve kurumuş otların yanmasıyla etkisini arttırdı. Yaklaşık 9 saattir devam eden yangında bölgede bulunan kuşburnu ve badem ağaçları zara gördü. Yangın bölgesine henüz ekipler müdahale etmedi.
25 Haziran 2025 Çarşamba - 11:34
Van YYÜ Yaban Hayvanları Merkezi, yaban hayvanlarına kreş hizmeti sunuyor
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi yaban hayvanları için bir nevi ‘kreş hizmeti’ sunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü sorumluluk bölgesindeki Van, Bitlis, Muş, Hakkari’de avcılarca ya da doğal olarak yaralanan yaban hayvanları, rehabilite edilmek üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne getiriliyor. Yavruların her türlü bakımlarının yapıldığı merkez bir nevi ‘kreş hizmeti’ sunuyor. "Yavru kurtlara kreş hizmeti veriyoruz" Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanları ile ilgilendiklerini ifade eden merkez müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Bahar sezonunda genellikle annelerinden kopan yavrular merkezimize geliyor. Bunlardan, tilki yavrusu, şu anda 4 kurt yavrusu var. Kanatlılardan da sığırcık yavrusu ve kulaklı orman baykuşu olmak üzere kreşimize 30’a yakın hayvan geldi. Bunlar 5’i memeli, diğerleri kanatlı. Bunlardan sığırcık, karga ve kuklaklı orman baykuşu yavrularını doğaya bıraktık. Memelilerde bakmaya devam ediyoruz. Total olarak son 5 ay içerisinde yaklaşık 250’ye yakın yaban hayvanı merkezimize geldi. Bunlardan sağlıklarına kavuşan 100 tanesini yaşam alanlarına bıraktık" dedi.
25 Haziran 2025 Çarşamba - 10:40
Kiraladıkları yaylada hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar
Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan Taşdemir ailesi, kiraladıkları yaylada hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. İpekyolu ilçesine bağlı Arıtoprak köyünde yaşayan Taşdemir ailesi, çiftçilik yaparak geçimini sağlıyor. 800 koyunu ve 700 kuzusu olan Fahrettin Taşdemir; çocukları, gelinleri ve damatları ile birlikte her yaz döneminde kiraladığı yaylada küçükbaş hayvancılık yapıyor. 15 kişiden oluşan ailesi ile birlikte bir yandan tarlaların ekimini, hasadını yapan Fahrettin Taşdemir, bir yandan da çobanlık, sağım ve peynir yapımı işlerini gerçekleştiriyor. Hayvancılığın hızla terk edildiği bir dönemde, tüm zorluklara rağmen pes etmediğini belirten Taşdemir, "Her gün ailemle beraber 6 kilometre yol geliyorum. Sütü sağdıktan sonra tekrar köye dönüp, bu sefer de peynir yapıyorum. 15 kişi ile bu işle uğraşıyoruz. Herkes bıraktı tek ben kaldım. Ben de bırakmayacağım. Bakalım sonumuz nereye kadar gider" dedi. Berivanlığın zor bir iş olduğunu ve herkesin yapamayacağını vurgulayan Şengül Taşdemir isimli gelin ise "Herkes yapamaz. Çok zor bir iş ama biz alıştık ve severek yapıyoruz. Buraya geliyoruz. Çobanlarını kıyafetlerini yıkıyoruz, yemeklerini hazırlıyoruz, koyunları sağıp tekrar köye dönüyoruz. Köyde de ekmek pişiriyor, peynir yapıyoruz. Berivanlık zor iştir" ifadelerini kullandı.
25 Haziran 2025 Çarşamba - 10:20
Van’da 750 yıllık cami ayağa kaldırılıyor
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Eski Van Şehri’nde yer alan Selçuklu dönemi eseri tarihi Van Ulu Cami’nin yeniden restore edilerek görkemli yapısıyla ayağa kaldırılacağını söyledi. Van Kalesi’nin güneyinde yer alan ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan Eski Van Şehri’ndeki camiler bölgesi yeniden canlandırılıyor. Geçtiğimiz yıl Van Valiliği öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle başlatılan "Kültürel Mirasımızı Koruyor, Geleceğe Taşıyoruz" projesi kapsamında kapsamlı restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Proje kapsamında 750 yıllık Van Ulu Cami başta olmak üzere Kızıl Minareli Cami ve Miri Ambarı da restore edilerek eski görkemli yapılarına kavuşturulacak. İHA muhabirine konuşan Vali Ozan Balcı, Eski Van Şehri’ni "Geleceğe Miras" programı çerçevesinde ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Ulu Cami’nin 750 yıllık tarihi bir yapı olduğunu hatırlatan Vali Balcı, "Daha önce yıkılmış olan bu camiyi, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri, Valiliğimizin öncülüğünde restore ediyoruz. Çalışmalar yaklaşık bir yıl önce başladı. İnşallah önümüzdeki bir yıl içinde bu görkemli yapıyı yeniden ayağa kaldırmış olacağız" dedi. "Sadece Ulu Cami değil, birçok tarihi yapı ayağa kaldırılıyor" Çalışmaların sadece Ulu Camiyle sınırlı olmadığını belirten Vali Balcı, şunları söyledi: "Van Kalesi’nde bulunan Süleyman Han Camii’nin restorasyonunu tamamladık. Abbas Ağa Camii daha önce yıkılmıştı, ihalesini yaptık. Kızıl Minareli Cami’nin restorasyonu tamamlanmak üzere. Miri Ambar’da çalışmalar sona yaklaştı. Hüsrevpaşa Hanı’nın da restorasyonu devam ediyor." "Yeni bir mahalle kuruyoruz" Eski Van Şehri’nde tarihi yapılarla bütünleşen yeni bir mahalle kurma hedefinde olduklarını dile getiren Balcı, "Amacımız atalarımızdan aldığımız bu eşsiz mirası, tarihine, özüne, kültürüne saygı göstererek gelecek nesillere aktarmaktır. Bu projeye emek veren tüm restoratörlerimize, ustalarımıza, işçilerimize, mimar ve mühendislerimize teşekkür ediyorum. Bu eserler, Van’ımızın tarihi ve kimliği açısından son derece kıymetli. İnşallah en güzel şekilde tamamlayıp ibadete açacağız" diye konuştu.
25 Haziran 2025 Çarşamba - 09:53
Erçek Gölü’nde muhteşem gün batımı
Van’ın doğusunda yer alan Erçek Gölü, etkileyici bir gün batımına sahne oldu. Gökyüzünün kızıl tonlara büründüğü anlar, göl yüzeyine yansıyarak izleyenlere görsel bir şölen sundu. Van Gölü’nden sonra güneşin en güzel battığı yerlerden biri olan Erçek Gölü, yine büyüleyici bir manzaraya sahne oldu. Akşam saatlerinde gökyüzünü kaplayan kızıl tonlar, göl yüzeyine yansıyarak eşsiz bir görüntü oluşturdu. Sessizliği ve doğal yapısıyla dikkat çeken Erçek Gölü, gün batımında oluşan ışık oyunlarıyla izleyenleri hayran bıraktı. Göl çevresinde bulunanlar, dakikalarca bu manzaranın tadını çıkardı. Erçek Gölü, özellikle bahar ve yaz aylarında gün batımı manzarasıyla doğaseverlerin uğrak noktası olmaya devam ediyor. Van Gölü’nden sonra bölgedeki en etkileyici gün batımı noktası olarak gösterilen Erçek Gölü, doğa tutkunlarını her mevsim kendine çekmeye devam ediyor.
24 Haziran 2025 Salı - 23:40
Yaylada yaralanan vatandaş helikopterle hastaneye kaldırıldı
Van’ın Çatak ilçesine bağlı Kaçıt Mahallesi yayla bölgesinde attan düşerek bacağından yaralanan 62 yaşındaki vatandaş, UMKE ve jandarma ekiplerinin koordineli çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı. Çatak ilçesinde attan düşen vatandaşın durumu, çevredekiler tarafından yetkililere bildirildi. Zorlu arazi şartlarına rağmen hızla harekete geçen UMKE ve jandarma ekipleri, olay yerine ulaşarak yaralıya ilk müdahaleyi yaptı. Bacağından travma geçirdiği belirlenen vatandaş, sedyeyle uygun alana taşındıktan sonra bölgeye yönlendirilen helikopter ambulansla hastaneye sevk edildi.
24 Haziran 2025 Salı - 17:39
Van’da ağır tonajlı araçlara şehir merkezine giriş kısıtlaması geliyor
Van’da ağır tonajlı araçlara şehir merkezine giriş kısıtlaması geliyor. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde UKOME gündemine alınan karar doğrultusunda, şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla ağır tonajlı araçların belirli saatlerde şehir merkezine girişleri kısıtlanacak. Kamyon, kamyonet, mikser, yük ve gıda taşımacılığı yapan ağır vasıta araçlarının, trafiğin yoğun olduğu saatlerde şehir merkezine girişi yasaklanacak. Uygulama kapsamında özellikle Maraş Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, İkinisan Bulvarı, İskele Caddesi ve diğer ana arterlere bu tür araçların girişine izin verilmeyecek. Yetkililer, uygulamanın şehir içi trafik akışını rahatlatacağı ve ulaşım güvenliğini artıracağına dikkat çekti.
24 Haziran 2025 Salı - 17:00
Van’da duatlon bölge yarışmaları yapıldı
Van’da, Türkiye Duatlon Federasyonu tarafından 14. Bölge yarışmaları yapıldı. Tuşba Çok Amaçlı Spor Salonu önünde düzenlenen yarışmaya 7 ilden 138 sporcu katıldı. Yarışmalarla ilgili açıklamada bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Zülfü Karabulut, Duatlon yarışmalarının; bölgesel liglerde en çok sporcunun katıldığı yarışmalar olduğunu ifade etti. Yarışmaların M1,M2,M3 ve yıldızlar olmak üzere 4 kategoride gerçekleştirildiğini belirten Karabulut, "Sporcularımızın her biri kategorisine göre koşu, bisiklet ve tekrar ikinci koşu olmak üzere her birinin mesafesi ayrı oluyor. Bugün burada ikinci etabı yapıyoruz. Üçüncü etabı ise Batman’da yapılacak. Burada başarı elde eden sporcular Türkiye şampiyonasına çağrılacaklar. Ben bu duygularla tüm sporcularımıza başarılar diliyorum" dedi.
24 Haziran 2025 Salı - 15:32
Ot biçen vatandaş kurdun saldırısına uğradı
Van’ın Çatak ilçesinde ot biçen Aziz Kıyat isimli vatandaş, kurdun saldırısına uğradı. Sırtından ve kolundan yaralanan Kıyat, hastanede tedavi altına alındı. Çatak ilçesi Akçabuk Mahallesine bağlı Değirmen Mezrasında kendisine ait tarlada ot biçen Aziz Kıyat, tırpanını dövdüğü sırada bir kurdun saldırısına uğradı. Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde tedavi altına alınan Kıyat, "Tırpanımı dövdüğüm sırada bir kurt arkadan bana saldırdı. Sırtımdan ve kolumdan beni yaraladı. Bende hemen lime çekiç alrak kurdun kafasına vurmaya başladım. Kurt biraz uzaklaştıktan sonra tekrar bana saldırarak köye indi. Köyde de iki kadına daha saldıran kurt, ondan sonra uzaklaşmış" dedi. Şuanda sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Kıyat, ileriki süreçte kolundan ameliyat olacağını söyledi.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder